szil5 2011.01.07. 21:49

Folyt. köv. MÁSHOL

Amint az már írtuk a blog máshova költözött.
A folytatás (és az eddigi írások is) itt olvashatók:

http://expsycho.blogspot.com/

szabszi 2011.01.05. 10:36

Blackout

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

No, hát ezt is megértük...nem gondoltam volna, hogy több mint, 20 évvel a rendszerváltás után egy médiatörvény miatt kell még az írásainkat is elköltöztetnünk otthonról.
Igaz ennek a blognak nem témája a politika, de azért a blog gazdái szeretik a véleményüket cenzúra nélkül közzétenni. Ezért a blog most nemzetközi "vizek"-re evez. Így legalább megmarad a "vélemény szabad" jó érzése - remélem nemcsak nekünk!

Mivel a költözés már folyamatban van, ezért kérnénk mindenkit aki kommentelni szeretne a már meglévő postokhoz, legyen türelemmel. Átmeneti üzemzavar előfordulhat.
Ehhez a post-hoz a kommentelést azért tiltottuk le, mert nem akarunk politikai vitákat. A trollok nyugodtan elmehetnek más fórumokra tobzódni. 

Ildi, Szabszi

A Propavan az egyik leggyakrabban felírt altató Svédországban. Otthon nincs pontos megfelelője, csak a rokon vegyületek ismertek. Magunk között szólva, elég régen kimentek a ”divatból”. Ilyenek a Hibernal és a Tisercin. Itt tovább élt és igen "poppis" (kedvelt) a háziorvosok és pszichiáterek körében is.
A baj csak az vele, hogy lassan és alig hat, ellenben jó sok mellékhatása van. Viszont nem okoz függőséget - mondják.
Majdnem minden beteg furcsa bizsergő érzésről számol be a lábakon és gyakori a nyugtalan láb syndroma is.
Könnyű, kis veszélytelen szernek van kikiáltva. 
Én nem szerettem és csak azoknak a betegeknek írtam fel akik már régóta használták és nem lehetett őket lebeszélni róla. Volt is emiatt nézeteltérésem a helyi kollegákkal.

Az SBU (egy állami intézet ami a gyógszerek és kezelések tudományos értékelését végzi) nemrégiben az altatókat vette górcső alá. És micsoda meglepetés!
A vizsgálatok azt mutatták, hogy a Propavannak nincs igazán hatása. Nem alszanak el gyorsabban a betegek, nem lesz hosszabb az össz-alvásidő, nem ébrednek ritkábban és az alvás minőség sem jobb.
 
Na most már végre van valami a kezemben amivel érvelhetek, amikor lehülyéznek a gyógyszerfelírási szokásaim miatt.
Ez kérem szépen svéd vizsgálat - nincs itt semmiféle „kulturella skillnader” (kulturális különbségek) a háttérben. Ez szokott lenni ugyanis az utolsó adu a külföldiekkel szemben amikor nem tudnak észérvekkel előállni.
 
forrás: Läkartidningen 44. szám.
 
 

 

szabszi 2010.12.15. 23:07

Lucia - 2010

Ahogy tavaly, úgy az idén is közvetítette a SVT a Lucia napi koncertet. Ebben az évben Stockholmban, a  Kungsholm templomban  rendezték. (Sajnos csak január 13.-ig lesz látható).
Így Karácsony előtt  kellenek a léleknek az ilyen élmények.Jó szórakozást hozzá!
(A képre kattintva indul a koncert.)

 

 

 

 

Bekerülhetne szerintem a Guiness rekordok könyvébe az a norbotteni (Észak-Svédország) orvos akinek az ügyeletei után 8096 óra ki nem vett pihenő ideje (kompledighet) gyűlt össze, ami négy évnek felel meg. Mindesetre Svédországban ő a topplistás. Úgy mint maga Norbotten megye, ahol az ott dolgozó orvosoknak összesen 200000 óra ki nem vett pihenő ideje gyűlt össze. Ez azt jelenti, hogy Norbotten 100 millió Kr-ral tartozik az orvosainak.
Ebben a megyében a legkevesebb az egységnyi lakosságra jutó orvosok száma. Az orvosok sokszor 24 órát dolgoznak folyamatosan és a pihenő idejüket és a túlórákért járó kompenzációt egyszerűen nem tudják kivenni.

(Dagens medicin 10.12.13.)

A kommentek vegyesek.

Sokan nem értik miért nem képeznek több orvost Svédországban.
Mások tisztában vannak vele, hogy Svédországban elég sok orvos van, de a túlszervezettség miatt nagyon ineffektív a rendszer.
Nem tartják helyesnek, hogy olyan országokból szívják el az orvosokat, ahol sokkal nagyobb az orvoshiány.
Van aki simán nem szereti, hogy külfüldiek dolgoznak Svédországban.
Van aki egyenesen azt állitja, hogy ez a rendszer így nagyon jól megfelel a munkaadóknak, mert sokat spórolnak a ki nem fizetett, és szabadságban sem kiadott ügyeletekkel.
Egy kollaganő azt írja, hacsak lehet elkerüli az ügyeletet, mert kevesebbet használ a pénztárcájának, mint amennyit árt az egészségének.

A tapasztalatlanság nem akadály. Ezt mutatja egy EU finanszírozott vizsgálat Norbotten megyében (Észak-Svédország). Ebben az évben 15, 75 év feletti nyugdíjas kapott "okos" telefonokat  kipróbálásra. Néhány közülük még sosem használt mobiltelefont. A projectben a megyei alapellátás, a házibetegellátás és a Luleå-i Tekniska Universitet vett részt. A vizsgálatot most kiterjesztik 400 főre.

A vizsgálatban résztvevők fele diabeteses, a másik fele szív- és érrendszeri betegségben szenved.
Az okostelefonokban beépített riasztó rendszer van elesést érzékelővel és GPS-sel. A betegek megfelelő kiképzés után maguk is aktívan használhatják ezeket a telefonokat. Vércukor és vérnyomás értékeket küldenek be rendelőintézetükbe. Ezenfelül emlékeztető jelzéseket kapnak, hogy itt a gyógyszerbevétel ideje.
Az IT project-ben Norbotten megye, az Észak-norvégiai Tromso és Észak-Íroszág működnek együtt.

A mai megyei lapban jelent meg ez a cikk, mely szerint Örebro megyében 20 körzeti orvosi állás betöltetlen. Vannak rendelőintézetek ahol egyáltalán nincs alkalmazott orvos, bérvosok dolgoznak heti váltásban. Ennek főleg a krónikus betegségben szenvedők látják kárát. A hypertoniás és diabetes betegek gondozása teljesen megoldatlan. A betegeknek esélye sincs arra, hogy kétszer ugyanazzal az orvossal találkozzon.

Igaz, hogy januárban indul az orvoskképzés Örebroban, de ez nem jelent megooldást a mostani nehéz helyzetre, hiszen 12 év kell ahhoz, hogy valaki szakorvossá váljon.
Néhány adat:
Örebro megye lakossága 270 000
29 rendelőintézet van a megyében (alapellátó)
2008-ban 63 általános szakorvos jutott 100 000 lakosra a megyében.
2008-ban 5734 általános szakorvos  dolgozott és 764-en voltak nyugdíjban.
Az általános orvosok több, mint 50%-a 54 év feletti.
66%-uk dolgozott állami alkalmazottként, 34%-uk pedig privát szektorban.
2009-ben 232 svéd orvos és 80 külföldi orvos szerzett általános orvosi szakvizsgát.
 
Mi lenne itt a külfüldiek nélkül?
Nagy szerencséje a svéd betegeknek, hogy vannak országok ahol nagy népi összefogással kiutálják a saját orvosaikat.

szil5 2010.11.29. 23:03

Igaz történet

Egyszer volt, hol nem volt itt a messzi északon egy fekete cica, akiért a gazdája mindenre képes volt. Fél évvel ezelőtt azonban a cicának nyoma veszett. Volt nagy bánat, de a gazdi nem adta fel. Hirdetést adott fel, teleplakátozta a várost a cica képével. Teltek, múltak a hónapok, de mint tudjuk a remény hal meg utoljára. És láss csodát, egyszercsak megcsörrent telefon. A jó hír, hogy valaki megtalálta a cicát. A rossz, hogy igen beteg szegény. Szaladt a gazdi érte és irány az állatkórház. Hosszas kezelés, infúzió, gyógyszerek, de minden hiába. Cicus az örök vadászmezőkre távozott. Gyászolta is szegényt a gazdi, tisztességesen el is temetette az állat temetőben.
Mindez 12000 SEK-be került. Mint tudjuk az idő a legjobb gyógyír a sebekre, így tehát lassan, de enyhült a fájdalom.
A történet azonban folytatódik...
 
Fél évvel az eltűnése után hazajött a cicus. Mármint az igazi.
 

Mielőtt hazautaztunk Magyarországra mégegyszer jártam az itteni véradóban. Most a változatosság kedvéért plazmát adtam. Nekem ez új volt, otthon valamiért ez kimaradt. A különbség annyi, hogy ebben az esteben a vért egy készülékbe vezetik, ahol centrifugálással szétválasztják az alakos elemeket és a plazmát.

Kedves Kollégák!
 
Korábban Svédországban dolgozó, ez év őszén immár újra a magyar pszichiátriába is visszatért pszichiáterként szeretnék egy kerekasztalt szervezni a 2011. január 26-28. között megrendezett MPT Vándorgyűlésre, s ehhez támogatásotokat és jelenléteteket kérem.

Nemrég otthon egy ismerős fogorvos mesélte, hogy kemény 95 ezer Ft a nyugdíja. Persze dolgozik tovább ameddig bír. Ma pedig olvasom a Délmagyarban, hogy 120 ezres nettó fizetés esetén 40 ezer Ft nyugdíjra lehet számítani a jelenlegi rendszer mellett. Topon van a téma a magánnyugdíjpénztárak bekebelezése miatt is. Tüntettek  is Pesten, de minek. A kártyákat már  ugyis leosztották.
Már régóta készülök írni az itteni nyugdíjról, de most végképp aktuális lett a téma.

Svédországban 3 szintű nyugdíj rendszer van.

szil5 2010.11.14. 23:09

MIKULÁS PARTY!

Mikulás party

Kedves gyerekek! Úgy hallottam, hogy ismét ügyesek és okosak voltatok! Jól megy nektek a svéd, jól viselkedtek az iskolában, és még a tanárt sem jelentettétek fel. Ezért úgy döntöttem, ismét meglátogatlak Titeket.

December 4-én rénszarvasszánommal Hudiksvallba repülök, várható érkezési idő: 16 óra. Landolási hely:Vänortsvägen 6, Kvarterslokalen (ahol már máskor is találkoztunk).

Remélem, minél többen el tudtok jönni, hiszen mindenkinek hozok ajándékot.
Ha valamelyikőtök még műsorral is készül, akkor annak nagyon-nagyon örülök!
 

Addig is vidámságban, hóban gazdag novembert kívánok nektek!
 

A Télapó

2742-en jelentkeztek a 60 helyre.
Ebből 302-en első helyként jelölték meg Örebrot.
Ezzel az örebroi egyetem a 9. helyen áll az országban a lekeresettebb képzések listáján.
Az orvosképzés úgynevezett probléma alapú (problembaserat lärande)oktatás lesz,>

Alexandra lányunk mégis az Anyja lánya mert rátört a grafománia és blog írásba kezdett...

itt olvasható a blogja: http://alainsweden.blogspot.com/

Idén sem hagytuk ki ezt a jó kis programot (no meg persze a kolbulle-t sem) és ha már ott jártunk csináltunk pár képet is.


Made with Slideshow Embed Tool

 

Ma volt a riportfilm folytatása. Az első felében a sajtó visszhangról beszéltek, majd ismételték a tényeket.
Ami új volt - utána néztek, hogy történt-e valamiféle értékelése a műtétnek. Egy ilyen dokumentumot találtak. Ebben először is megköszönik minden résztvevőnek a kitűnő munkát, majd arról értekeznek, hogy hogyan kezeljék majd a mediát és hogyan akadályozzák meg, hogy Anna Lindh kórlapjából információk kerüljenek ki. Magáról a műtétről és az alkalmazott módszerről nem esik szó benne.
Tovább feszegetik a kérdést, hogy miért nem alkalmazták a damage kontrol módszert. Megszólalnak svéd orvosok is, traumatológiában jártas szakemberek.
Bemutatnak egy top-műtőt, ahol minden technika egy helyre van koncentrálva. Kérdés, hogy van-e olyan sebész akinek meg van ehhez a szintű felszereltséghez a megfelelő tudása.
Boncolgatják a sebész és traumatológia szakképzést és az ügyeleti rendszert.
A mai napig a Karolinskán és az ország többi intézetében is sokszor nem traumatológus szakember a vezető sebész súlyos sérültek ellátásánál. A sebészek nem képezik tovább magukat traumatológusnak. (megjegyzés: ennek még utána kell járjak, hogy is néz ki a traumatológus szakképzés.,önálló is lehet vagy csak ráképzés.) Az is előfordul gyakran, hogy még nem szakvizsgázott sebész (ST) vezeti az ilyen műtéteket.
A megszólaló svéd szakember nagyon rossznak tartja azt a gyakorlatot, hogy általános sebészeket is beforgatnak az ügyeletbe. Szerinte egy országos vezető traumatológiai osztályon, mindig traumatológus szakorvos gárdának kellene ügyelnie.
A műsor végén az is elhangzik, hogy mind a mai napig sok sebész van aki nincs kiképezve a damage kontrol módszerre, tehát ha valaki ma kórházba kerül Svédországban súlyos sérüléssel, jó esélye van rá, hogy olyan orvos fogja ellátni, aki nem ismeri ezt a módszert.

Mint már írtam a TV4 pár hete beharangozta hogy olyan információk birtokába jutottak, amelyek alapján erősen megkérdőjelezhető Anna Lindh  ellátásának szakszerüsége.
A svéd külügyminisztert egy áruházban támadták meg és késsel több helyen megsebesítették.
A Kalla Fakta riporterei azt a kérdést feszegetik, hogy meglehetett-e volna menteni az életét.
A műsort a hétvégén vetítették, azóta szinte minden újság foglalkozik a témával.
Folytatás jövő héten.
A dokumentum film szerencsére TV4 weboldalán elérhető, íme:

Megpróbálom röviden összefoglalni a filmben elhangzottakat:
A segélyhívást követően 26 perc alatt értek be Anna Lindhel a Karolinska kórházba.
Eszméleténél volt, válaszolt a feltett kérdésekre. 
A karját, a mellkasát és hasát érték a késszúrások. Megsérült a mája és a májba vezető nagy erek is, ahonnan erősen vérzett.
Azonnal megkezdték a műtétet, megpróbálták az összes vérző eret elvarrni vagy égetéssel elzárni
A dokumentum film szerint,a hasüregből a vér a műtét során a padlóra folyt,  így nem  tudták mérni az elvesztett vérmennyiséget.
A vesztesség pótlására a 8 órás műtét során 50(!) liter vért kapott.
A műtét után vérlavadási zavar, következményes tüdőembolia lépett fel, összeomlott a keringése és meghalt.

A Kalla Fakta egy ismeretlen forrás információi alapján megkérdőjelezte a választott kezelés helyességét.
A Karolinksa intézet orvosai nem nyiltakoztak az orvosi titoktartásra hivatkozva, de írásbeli tiltást is kaptak. A belső vizsgálat során nem találtak hibát.
A riporterek ezért külföldön kerestek választ a kérdésekre.
Az oregoni Donald Trunkey, ismert traumatológus professzor szerint az úgynevezett damage control módszert kellett volna alkalmazni.

Ennek a módszernek a lényege, hogy nem vágnak bele rögtön egy nagy és hosszú helyreállító műtétbe, hanem először vérzést csillapítanak egyszerű módszerekkel, majd hagyják hogy szervezet egyensúlya valamennnyire helyreálljon, miközben korrigálnak bizonyos paramétereket.
A gyakorlatban ez úgy történik pl. hasi szerv sérülése esetén, hogy felnyitják a hasüreget és az erősen vérző szervre törlőkendőket nyomnak több rétegben. Ha kell nyomokötést alkalmaznak stb. A beteget intenzív osztályra helyezik, visszaállitják a megfelő testhőmérsékletet, megszüntetik az acidozist (a vér ph savas irányba történő eltolódását) hagyják hogy a szervezet "kipihenje magát". A hasüreg akár  nyitva is maradhat.
Az definitív műtétet később, néha csak másnap végzik el, mivel egy erősen kivérzett szervezet nem bír ki  nagy megterhelést jelentő hosszú műtétet.
Az acidosist, a hypothermiát és a koagulopatiát (alvadási zavart) halálos hármasnak hivják, nem véletlenül.
A damage control módszerét a harctéri sérültek ellátása során alkalmazták először, majd átkerült  a kórházi ellátásba is.( a filmben  katonák oktatását láthatjuk)
A műsor szerint a 9o-es években vezették be (én a 70-s éveket olvastam egy cikkben).

Donald Trunkey professzor szerint, nem lett volna szabad belevágni rögtön a definitiv műtétbe és 8 órán keresztül folytatni. Így esélye sem volt Anna Lindhnek a túlélésre. Állitása szerint evvel a másik módszerrel megmenthető lett volna az élete.
Azt is hiányolta, hogy nem próbálták meg ECMO-ra (szív-tüdő gép) tenni. Valószínűleg ez már nem segített volna, de mindenképpen mint utolsó esély meg kellettt volna próbálni.
A riporterek megpróbáltak választ kapni arra, hogy miért nem ezt a módszert választották .Utánajártak kik alkották a stábot a műtétnél.
Az ügyeletes orvos általános sebész volt 1 éves tapasztalattal a háta mögött. Traumatológus szakorvos nem volt a Karolinskában. A két tapasztalt szakorvosuk nem volt ügyeletes, ezért nehéz volt őket elérni. Már 4 órája tartott a műtét, amikor a helyszínre értek.
Az első 45 percben 3-szor cseréltek műtétet vezető sebészt.
Valószínűleg a traumatológiai tapasztalat hiánya vezetett a rosszul megválasztott módszerhez. Egész más egy tervezett műtét egy stabil állapotú betegnél mint egy erősen kivérzett politraumatizált betegnél.

A műsor leadását követően a Socialstyrelsen úgy döntött, hogy annak ellenére, hogy az eset 7 éve történt és általában nem vizsgálnak 2 évnél régebbi eseményeket, független nemzetközi szakértői bizottságot kérnek fel az eset kivizsgálására. Ragaszkodnak svéd résztvevőhöz is, hogy elkerüljék a fordításből adódó esetleges hibákat.
A műsor folytatódik - valószínűleg itt a blogon is.

Otthonszülések Svédországban 1992-2005 között.

Otthonszülések aránya: < 0.1%
Az adatok a hivatalos szülés regiszterből származnak.
352 otthonszülés és 1760 intézeti szülés adatait dolgozták fel.

Kórházban való befejezés tervezett otthonszüléseknél: 12.5%
A többedszer szülő nők 5%-t kellett kórházba szállítani.
Az először szülők csoportjából minden 4.-t.

A kórházba szálítás okai a vajúdás alatt: (85%)

Elhúzódó szülés: 46%
A szülésznő nem volt elérhető: 14%
Magzatvíz csorgás: 5%
Fetal distress: 5%
Az anya nyugtalansága: 5%
Nem megfelelő magzati fekvés: 5%
Fájdalomcsillapítás szükségessége: 2%

Kórházba szállítás okai a gyerek megszületése után:(15%)
Vérzés:7%
Újszülött kórházi ellátásra szorult: 3%
A placenta nem vált le: 2%
Eklampsia: 1%
Gátrepedés: 1%

Neonatalis mortalitás: (méhenbelüli elhalás vagy halál az első 28 napon belül)
Otthon szülés: 2.2 ezrelék
Kórházi szülés: 0.6 ezrelék
Korai neonatalis mortalitás: (szülés közbeni halál vagy az első héten bekövetkezett halál)
Otthon szülés: 1.1 ezrelék
Kórházi szülés 0.53 ezrelék

Forrás: http://www.sfog.se/presentationer_sfogv08/Hemf%C3%B6rlossningar.pdf

Mivel otthon ez a téma most jól felkorbácsolta az indulatokat, gondoltam itt az ideje, hogy utánajárjak itt mi a helyzet.
4 éve amióta itt élek soha egy szót nem hallottam otthonszülésről és újságban sem találkoztam a kérdéssel, igaz nem is kerestem.
Könnyű helyzetben vagyok, mert itt van szabályozás és van statisztika is.

Lássuk hát a tényeket.
A legfontosabb kérdés, hogy szabad-e Svédországban otthon szülni ?  
A válasz igen, semmiféle törvény nem tiltja.
Ennek ellenéra a szulesek  csak igen kis százaléka zajlik otthon.  (< 0,1%!!!)

A Socialstyrelsen ajánlást adott ki erre vonatkozólag is:
(Allmänna råd om hemförlossning SOFS 19900:22)

Otthon rendszeresen adtam vért, de itt az elején sokminden más volt aktuális nem a véradás. Aztán épp elkezdtem gondolkodni rajta, amikor egy itt dolgozó magyar kollégát avval utasítottak el, hogy nem svéd állampolgár.
Leveleztem gyorsan a Socialstyrelsennel, akik megerősítették a gyanúnkat, hogy ilyen szabály nem létezik, helyi túlkapásról van szó. Mindenesetre, finoman szólva elvették a kedvemet egy jó időre.

szil5 2010.10.12. 00:14

Az első SSRI

Depresszió, serotonin, SSRI készítmények - szerintem a laikusok körében is eléggé ismertek már ezek a kifejezések.
Azert álljon itt egy kis összefoglaló:
SSRI (selective serotonin reuptake inhibitor) az olyan gyógyszerek összefoglaló neve amelyek a serotonin nevű neurotranszmitterre (ingerületátvívő anyag) fejtik ki hatásukat az agyban.
Depresszió és szorongás kezelésere használják őket széleskörben.
A régebbi típusú depresszió gyógyszerekkel szemben nagy előnyük a kedvezőbb mellékhatás profil.
Sok vita is van róluk, de ebbe most nem akarok belemenni.
Azert írok most erről, mert tegnap tudtam meg amit eddig nem tudtam (lehet,hogy csak nekem új és szégyeljem akkor magam) hogy az első SSRI keszítmény svéd volt.
Igaz nem volt hosszú életű.

Mármint Örebroban. Az itt bescannelt cikk szerint Magyarszágról és Irakból érkezik az erősítés.
Azt írják, hogy a magyar és az iraki orvosoknak köszönhetően jobb lesz a onkológiai ellátás Örebróban.

Valószínűleg nem vagyok már elég rugalmas (netán öregszem), de ragaszkodom az otthoni fodrászomhoz. Az sem mellékes, hogy barátnők vagyunk immáron 15 éve.
Minden alkalommal amikor hazamegyünk, az első utam hozzá vezet, a többi program csak az átváltozás (Beast of Szeged - szerk) után.
Sajnos nem tudok olyan gyakran menni, amilyen gyorsan nő a hajam. Itt is voltam párszor frisörnél de az ár/eredmény arány nem felelt meg nekem.
Szoroztam-osztottam, majd döntöttem. Repjegy megy, Marcsi jön.

Anna Lindh svéd külügyminisztert a szocialdemokraták egyik vezető politikusát 2003 szeptember 10-én Stockholmban egy áruházban egy szerb férfi késsel megtámadta és súlyosan megsebesítette. A Karolinska egyetemi kórházba szállították, ahol azonnal megoperálták. Átmeneti állapot stabilizálódás után azonban 11.-én hajnalban meghalt.
A TV4 csatorna állítása szerint olyan adatok birokába jutottak (7 évvel később) mely azt bizonyítja, hogy Anna Lindh ellátása nem volt megfelelő, sőt hibákat követtek el.

süti beállítások módosítása