szil5 2010.10.12. 00:14

Az első SSRI

Depresszió, serotonin, SSRI készítmények - szerintem a laikusok körében is eléggé ismertek már ezek a kifejezések.
Azert álljon itt egy kis összefoglaló:
SSRI (selective serotonin reuptake inhibitor) az olyan gyógyszerek összefoglaló neve amelyek a serotonin nevű neurotranszmitterre (ingerületátvívő anyag) fejtik ki hatásukat az agyban.
Depresszió és szorongás kezelésere használják őket széleskörben.
A régebbi típusú depresszió gyógyszerekkel szemben nagy előnyük a kedvezőbb mellékhatás profil.
Sok vita is van róluk, de ebbe most nem akarok belemenni.
Azert írok most erről, mert tegnap tudtam meg amit eddig nem tudtam (lehet,hogy csak nekem új és szégyeljem akkor magam) hogy az első SSRI keszítmény svéd volt.
Igaz nem volt hosszú életű. 1982-ben hozta forgalomba az Astra gyógyszergyár Zelmid (zimelidin) néven és 1983-ban már ki is vonták a forgalomból súlyos mellékhatásai miatt... Néhány beteg súlyos májkárosodást és Guillain-Barré syndromat kapott, átmeneti bénulással.
Ezután már csak licence készítményként lehetett hozzájutni.
Az az Arvid Carlsson fejlesztette ki, aki 2000-ben orvosi Nobel-díjat kapott társaival a dopaminnal és Parkinson kórral kapcsolatos kutatásaiért.
A Zelmid eset és az akkoriban nagy port felvert Contergan ügy vezetett oda, hogy svéd illetékes hivatalok sokáig halogatták egy hasonló SSRI készítmény jóváhagyását.
Végül nyert a Fevarin (fluvoxamin), így ez lett az első széleskörben alkalmazott SSRI keszítmény Svédországban.
Milyen érdekes, hogy tavaly épp ettől a gyógyszertől vonták meg a támogatást. Nem lévén olcsó generikus testvére, így szinte teljesen eltűnt a fluvoxamin a gyakorlatból.
A svédek más vonatkozásban is nagy szerepet játszottak a serotonin és a depresszió kapcsolatának kutatásában evvel is hozzájárulva a SSRI készítmények elterjedéséhez.
Volt ugyanis egy Gotland study amiről talán majd írok egyszer, hacsak Gotland legjobb/egyetlen magyar pszichiátere nem írja meg helyettem.
Azért fontos nekünk a Gotland study, mert a magyar pszichiátria jeles képviselője Rhimer Zoltán, az affektív betegségek világviszonylatban is ismert és elismert szakértője is részt vett benne.
Vele egyébként múlt héten találkozhattunk Stockholmban.
Természetesen erről is beszámolok majd.

A bejegyzés trackback címe:

https://psycho.blog.hu/api/trackback/id/tr582364307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kata80 2010.10.12. 23:14:49

Szia Ildikó! Lehet, hogy most nem teljesen passzol ide, de melyik is volt az a vitamin amit ajánlottál télre? D13?

fordulo_bogyo 2010.10.13. 22:11:20

Gothland -> Gotland
(ha valaki utana akar olvasni, igy konnyebben megtalalja)
süti beállítások módosítása