Már régóta készülök írni Granbergsdal-ról.
Svédország, különösen Bergslagen tájegység igen gazdag vasércben, így már középkortól épültek itt hyttak, kohók. Elég sok van a környéken, de hozzánk ez van legközelebb, így szinte állandó úticél, ha vendégeink vannak.
Ez egy kis település kb. 10 km-re Karlskogától északra.
Grandbergsdal hytta ma műemlék, ami mindig nyitva áll az érdeklődők számára. Ez szó szerint értendő, bármikor bemehetsz, felmászhatsz a falépcsőkön, bejárhatod az egész kohót. Ajtót zárva még nem találtunk.
A kohó 1642-től egészen 1925-ig működött. 1880-ban felújították. A legutolsó 15m magas kohót 1909-ben telepítették.
1983-óta egy társulat a http://www.granbergsdalsbyalag.se/ üzemelteti a műemlék hyttat. Szervezett hytta nézéseket és különböző kulturális programokat rendeznek.
Mivel vendégeink általában nyáron vannak, nyáron pedig sokáig világos van ezért a közeli látnivalókat általában esténként néztük meg. Valószínűleg ez az oka annak, hogy soha embert nem láttunk a hytta körül.
Ma valahogy korábban kikeveredtünk egy vendégünkkel és láss csodát! Az odavezető földúton soha nem látott forgalom volt.
Ma volt ugyanis a 2009-es kovács találkozó és verseny. Égtek a tüzek, dolgoztak a kovácsok serényen. Mindenütt füst és fül síketítő zaj. Az oda vezető úton hagyományos vásár.

Az erdő szélén pedig begyújtották a szénégetők a boksát. Két ember állt a tetején és folyamatosan tömörítették a földréteget, amivel a szabályosan felépített farakást fedték be. Egy nagy kéményen pedig dőlt a füst.
Aztán még egy kis tűz a konyhában serpenyők alatt. Hosszú sorok kígyóztak a a kolbulle-ért, az erdei munkások hagyományos ételéért. Ez egy szabad tűzön serpenyőben sütött igen vastag palacsinta, amire vékonyra vágott sült bacon szeleteket fektetnek és lingon (áfonya) lekvárt tesznek mellé.
Nem hagyhattuk ki, pedig nem voltunk éhesek egyáltalán.
A hangulat leírhatatlan volt, beszéljenek inkább a képek.


Made with Slideshow Embed Tool

Ez pedig a 2007-es találkozóról készült videó amit a youtube-on találtam. (katt a képre)

A bejegyzés trackback címe:

https://psycho.blog.hu/api/trackback/id/tr591393652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Orkov 2009.09.21. 09:36:28

Szelid kiegeszites a sved környezet ismertetesehez -- hogy Agnesunk ne kapjon szivrohamot...
BLÅBÄR - afonya (enni magaban is jo -- vagy joghurtba teve isteni reggelihez. Meg mindig szedhetö allapotban van az erdöben - penteken tapasztaltuk! Es most, hogy lehullott a levele, igazan könnyu begyujteni...)
LINGON - vörös afonya (Keseru magaban enni, a lekvarja viszont finom, kevesbe edes es remekul passzol a husokhoz - szerintem. hu.wikipedia.org/wiki/V%C3%B6r%C3%B6s_%C3%A1fonya )

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2009.09.21. 09:46:57

Köszönet a képekért - nagyon jól tükrözik a hangulatot!

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2009.09.21. 12:03:48

@Orkov:
Igen Agnes szerint a bogyok ismerete alapkovetelmeny a sikeres sved nyelvvizsgahoz.
Amugy nem valt karunkra a sok extra a biologia, földrajz, törtenelem ,irodalom teruleteröl ,söt.
süti beállítások módosítása