Úgy látszik engem üldöz itt a balszerencse és a sok jó helyett, túl gyakran vannak rossz  tapasztalataim. Például épp ma délután. Teleplakátozták a várost, hogy érkezik az Axels Tivol (halmstadi címmel rendelkező cég). Péntek, szombat, vasárnap.
Már az sem volt szimpatikus, hogy úgy reklámozták magukat, hogy a belépés ingyenes. Még jó, hogy a kapuban nem szednek belépőjegyet, hogy aztán kifizethessek egy vagyont jegyekre. Nekem ez világos volt, de a gyerekeket, akikért vannak, megtévesztik evvel az ingyenesség dumával. Este 6-ig vannak ma nyitva a fáma szerint. Mi úgy 4:40-kor megérkeztünk. Nagy tömeg nem volt az biztos, de hát ez volt már a 3. nap. Ettől függetlenül, minden hinta, forgó, egyéb működött, igaz csak egy-két gyerek ült mindegyikben. Körbejártuk, feltérképeztük a terepet, mi az, ami az én gyerekeim korosztályának megfelel, hogy tudjuk, hány jegyet vegyünk. Tettük ezt azon célbol, mert a pénztárnál levő táblán az állt, hogy enkel biljett 30 KR, 6 jegy 150 KR, 10 jegy 200 KR. Összeszámoltuk és eldöntöttük veszünk 10j egyet. Így azért olcsóbb, és annyi el is fog fogyni biztosan.
A pénztárhoz visszaérve ért a következő csalódás. Felejtsem el a 6 és 10 jegyes variációt, csak enkel(egyszeres) jegy van 30 Kr-ért. Gondoltam, akkor csak 6-t veszek, majd meglátjuk. Ha úgysincs kedvezmény, akárhányszor is visszajöhetek jegyet venni. Felültek hát az első forgóra. Miközben ők jól érezték magukat odafent, gyanúsan nagy pakolásba kezdtek. Ezután felültek, egy olyan  kisebbb hullámvasút félére. Egyre jobban pakolnak, légvár 5 perc alatt leeresztve, a célbalövő bodék teteje, motorosan meghajtva csukódik lefelé. Nézek, jobbra, nézek balra, alig van már pár dolog ami még áll. Volt egy kisebb gyerekeknek való forgó, ami még állt. Gondoltuk, igaz nem ezt akartuk, de már nincs nagyon választék, üljenek fel oda. Az éppen távozóban levő  kezelőszemélyzet, lazán hátraintett, hogy húzzunk a susnyásba, mert vége van. Gyakorlatilag 10 perc alatt összepakoltak, de valami olyan gyorsan, hogy fel sem fogtuk. Ott álltunk két felesleges jeggyel és két rettenetesen csalódott gyerekekkel. Gondoltam kifelé menet, visszamegyek a pénztárhoz, hogy ők zártak be előbb, nem az én hibám kérem vissza a pénzemet. Persze a pénztáros fiú is felszívódott gyorsan, biztos, ami biztos. Többen álltunk ott csalódott gyerekkel, iszonyatosan mérgesen, kezünkben a megváltott jegyekkel. És ezek után még két lépéssel arrébb a kijáratnál, még volt képük csalogatni a gyerekeket, hogy vegyenek lufit. Na ezt már nem. Akárhol máshol, de itt soha.
Kérdem én, nem kellett volna tájékoztatni a korábbi bezárásról? A zárás előtt x idővel nem kellett volna beszüntetni a jegyárusítást? És ha már így alakult nem lett volna sokkal tisztességesebb visszaváltani a jegyeket? Engem ért már nagyobb kár mint 60 KR, de a gyerekeim ma romokban vannak a csalódottságtól az biztos.
Míndez ha otthon történik nem lepődők meg, ehhez vagyok kondicionálva. De itt? Abban az országban ami híres és nagyon büszke is a korrektségére, pontosságára, gyerekcentrikusságára? Kezd meginogni a hitem.  
Nem szeretek általánosítani, de most pont evvel próbálom magam nyugtatni, hogy  a mutatványos az itt is csak mutatványos.
Másrészről...nézhetem úgyis, hogy jó lecke volt ez a gyerekeimnek, arról, hogy az élet bizony nem habostorta, sokszor átverik az embert, mégha gyerek is. Jó lesz erre felkészülni. Tulajdonképpen hálával kellene tartozom az Axels Tivoli-nak a hathatós nevelésért. Úgyis mindig azt hiányolom itt Svédországban, hogy a gyerekek semmiféle negatív dolognak nincsenek kitéve így nem is tud kialakulni a stressztűrőképességük sem.
Mindenesetre  legközelebb nagy ívben kikerülöm őket. Ti meg döntsétek el magatok.

A bejegyzés trackback címe:

https://psycho.blog.hu/api/trackback/id/tr60444467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HZ · http://nagyvilag.blog.hu 2008.04.28. 10:37:01

Ezt elolvasva, +összegezve saját tapasztalataimat, egyre biztosabb vagyok benne, hogy amint kifizettem az itthoni lakáshitelemet és némi pénzt összegyűjtöttünk, visszamegyünk kicsiny hazánkba, ami kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, de a miénk.
Szabad megkérdezni, hogy ti mennyi időt terveztek kint lenni? Örökre?

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.04.28. 15:13:08

Sajnos ilyen is van...

A

aftonbladet.se/nyheter/article399802.ab

cikkben többek között ez olvasható:

"Aftonbladets granskning visar att Axels tivoli är en riktig olyckshärd. De senaste åren har minst 13 allvarliga tillbud inträffat och flera har lett till sjukhusbesök."

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.04.28. 15:37:15

Légy szíves moderáld ki az előző hozzászólást - véletlenül nevek csúsztak be. Ezt bent hagyhatod:

www.flashback.info/showthread.php?t=357685


Jag känner en kille som för några år sedan jobbade på A****s T****i som karuselloperatör. Grejen är den att han var amfetaminst och därför alltid hög som ett hus när körde karusellen. Ibland lät han karusellen gå typ en kvart för länge.
EDIT: Tydligen var alla tattare som jobbade på tivolit antingen pundare eller alkoholister.

Nån som har några andra historier om skräcktivolit?


Jag har i mitt yrke träffat ett par av de som jobbar på A*****s T******i. Inte de skarpaste knivarna i lådan

Att de sedan inte kan prata vettig svenska eller inte prata svenska överhuvudtaget är en helt annan sak.

Är det inte ett sån där verksamhet med 90 procent östeuropeisk arbetskraft?


En kursare från lastbilsutbildningen fick jobb på A******s på sommaren -01... På julen efter träffade jag honom igen och han berättade att det var det värsta jobb han haft. De flesta drack hejvilt jämt, lönen kunde de få ut i hembränt, för pengar ville platschefen inte dela ut. Pengar ut tivolikassan stals det duktigt av de anstälda eftersom de inte fick så mkt pengar i lön. Fördelarna var att det var en oavbruten sommarlång fest med gratis mat och dricka. Sen fanns det fulla och villiga tjejer i kopiösa mängder, han låg med mer antal tjejer än han ens hade haft samlag i sitt liv tidigare med sina 7 ex genom livet. 1 eller 2 tjejer per kväll tivolit stod still var inget problem. (han fick dock sin första könssjukdom den sommaren)

Sen hur mycket som är påhitt vet man ju dock inte. Men han är i normala fall ingen "snackare"

Han skulle ALDRIG I LIVET låta någon han hade kär åka karusell på det tivolit sa han. Fast A****l är inget undantag tydligen...


Men hur säkert kan det bli när billiga p*****er kör karuseller för ett företag som uppenbarligen struntar i sitt varumärke.


Äh, orkar inte söker mer men kan säga att de har en hel del bolag som de är inblandade i. Frågan dock är om de tjänar så mycket pengar. Det ser inte ut så i de officiella siffrorna.

Szabolcs 2008.04.28. 17:53:28

Bar nem vagyok ennyire erzekeny, mint HZ, irtam tegnap este az Axels Tivoli weboldalan talalhato email cimre.

A valasz ez volt:

Hej.
Det var tråkigt att höra att du var missnöjd med Axels Tivoli.
Jag kan tyvärr inte göra något då du har skrivit till fel Axels Tivoli, eftersom det finns 3 st olika Axels Tivoli och vi inte samarbetar.
Du får kolla upp lite extra så att du kommer till rätt Tivoli.
Mvh
Tony Andreasson

Ha Ildiko betudja pontosan azonositani a plakat alapjan a ceget irni fogok a Konsumentverketnek is .

HZ · http://nagyvilag.blog.hu 2008.04.28. 21:27:39

Kedves Ildi!
Köszönöm az eddigi segítséged. Csütörtök hajnalban indulok Svédországba autóval, azt szeretném kérdezni, kell-e valami Magyarországról?

Szabolcs 2008.04.28. 21:57:43

Szia HZ!

En is magyarorszagon vagyok, szombaton repulok vissza :) De koszonjuk szepen a felajanlast. Ildiko majd csak holnap lesz gep kozelben.

Zsolt · http://evergo.blogol.hu 2008.05.01. 14:30:17

Na hali, behalt a blog? Hát nálam se járnak sokan, mintha nem is olvasnának :D bár gondolom a szép időben minekj üljön az ember otthon a gép előtt. Ti is mentetek felvonuli májusegy miatt? :D sör-virsli :D

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2008.05.01. 18:49:22

Rémálmaimban ne kerüljenek elő a kötelező majus elsejék. Magamtól soha nem mentem. Nem halt be a blog, csak most egy kicsit összecsaptak a fejem felett a hulllámok, de majd belekezdek. Egy rossz ügyelet a hátam mögött és még vendégek is.Szoval jövök nemsoká.
süti beállítások módosítása