Tudom hogy az otthoni sajtóban már megjelent a hír, de mivel terveztem, csak írok róla.
A Socialstyrelsen (állami intézet, széles hatáskörrel, pl. szociális ügyek, egészségügyi ellátás, egészségvédelem, megelőzés, járványügy) megvizsgálta a haldokló betegek ellátásának jogi vonatkozásait. A háttérben az áll, hogy Läkaresällskapet  (Svéd Orvosok Társasága) írásban kért állásfoglalást a haldokló betegek életfenntartó kezelésének megszakításáról. Ugyankor egy hosszú évek óta respirátoron levő beteg is beadvánnyal fordult a hatóságokhoz, hogy engedélyt kapjon a gépi lélegeztetés megszüntetésére.
A Socialstyrelsen egyéni esetekben nem dönt. A kezelésnél mindig a beteg és a kezelőorvosa hoznak döntést.

Általános állásfoglalást azonban kiadott, miszerint:
- A kezelést olyan mértékben amennyire az lehetséges mindig a beteg egyetértésével kell kivitelezni. Ez áll az Egészségügyi törvényben is, ahol hangsúlyozzák hogy maximálisan tekintettel kell lenni a beteg önrendelkezési jogára és integritására.
- Alapszabály, hogy az orvos nem adhat kezelést, ha a beteg azt nem akarja.
A beteget akarata ellenére csak bizonyos, jogszabályban meghatározott estekben pl. pszichiátriai kényszerkezelés (Lagen om Psykiatrisk tvångsvård) esetén lehet kezelni.
- Ha egy beteg nem akarja a folytatni az életfenntartó kezelést, akkor azt az orvosnak el kell fogadnia a beteg akaratát.
- Feltétel, hogy a betegnek döntéshozásra alkalmas állapotban kell lennie, hogy megkapja a szükséges információkat a döntéshez. Meg kell bizonyosodni róla hogy valóban megértette a kezelés megszüntetésének következményeit és az alternatív kezelési lehetőségekről is tájékoztatni kell.
- az ellátónak kötelessége fájdalomcsillapítót, nyugtatót, altatót biztosítani a haldokló betegnek.
Mindennek az alapja az, hogy a beteg maga döntheti el, hogy milyen kezelést fogad el és mikor kéri annak megszüntetését.

Most a 92-ben kiadott állásfoglalásukat tekintették át a Svéd Orvosok Társaságával, az Államügyészséggel, a Socialstyrelsen etikai tanácsadójával és az Egészségügy vezetőivel.
A SMER (Statens Medicinskt-Etiska Råd) már 2008-ban kiadott egy ilyen állásfoglalást

Itt olvashatjátok ( svédül) a SoS válaszát az  Svéd Orvosok Társaságának levelére:
http://www.socialstyrelsen.se/pressrum/nyhetsarkiv/Documents/Brev1.pdf

itt pedig a respiratoron lévő betegnek adott választ:
http://www.socialstyrelsen.se/pressrum/nyhetsarkiv/Documents/Brev2.pdf

A bejegyzés trackback címe:

https://psycho.blog.hu/api/trackback/id/tr162019571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2010.05.21. 08:44:43

Helyes. Ha az ember nem rendelkezhet a saját élete felett, akkor rabszolga. Aki kellő ítélőképességgel rendelkezik, az hozhasson ilyen döntést a saját életére vonatkozóan.

katjatjuta2 (törölt) 2010.05.21. 08:47:32

A passzív eutanázia nálunk is engedélyezett, van pár kritérium az egészségügyi törvényben. Én most nem is erről, hanem az aktív eutanáziáról szeretnék egy történetet megosztani, ami Hollandiában történt meg nagybátyám egyik munkatársával.

A hölgy alig volt túl 40-es évein és sajnos több, mint két és fél éve veserákot diagnosztizáltak nála. Számos kezelés után , körülbelül egy éve az orvosok közölték vele, hogy menthetetlen, nem használnak a terápiák.

Ezek után a család felkészült a legrosszabbakra. A hölgynek egyébként két fia van / 12 és 14 évesek /
Idén tavasszal rendkívüli mértékben romlott az állapota, eutanázia mellett döntött / aktív /
Az orvosok úgy altatták el, hogy a két fiát ölelte.

Ezután a család hűtőágyat rendelt és hazavitték a halottjukat, még 4 napig volt a családdal. Az apjuk többször megkérdezte a fiúkat, hogy most már elvitetheti e halott anyjukat, de ez végül csak 4 nap után következett be , kifejezetten a srácok kérésére.

Nagyon meglepett, hogy a halottal volt még a család, de a nagybátyám azt mondta, nincs ebben semmi különös, ez teljesen megszokott Hollandiában és mindenki úgy gondolja hogy segít a gyász feldolgozásában.
Kérdeztem a fertőzésekről, de leintett hogy a hűtőágy pont azért van és néhány higiéniás szabály betartása mellett nem történhet semmi gond.

Sok aspektusán elgondolkodtam ennek a történetnek. Szerintem mi még ettől nagyon messze tartunk, viszont nekem valamiért nagyon szimpatikus.

Gábor a Jobbszélső 2010.05.21. 10:53:57

egy strigula az aktív eutanáziát támogatók vésései mellé részemről. Két családtagom halt meg rákos betegként, mindkettő odahaza, velünk családi körben.
Szeretném, ha hasonló esteben haldoklóként nem lennék belekényszerítve az utolsó pár nap történéseibe.
süti beállítások módosítása