Mármint a Pandemrix mellékhatásairól.
Megjelent ugyanis az Läkamedelsverket oldalán a bejelentett mellékhatások frissített változata.
Összefoglalva:
5.3 M adag vakcinát terítettek, ebből kb. 4 M-t adtak be eddig.
3000 feltételezett mellékhatást jelentettek.(ebből 1200-t jelentettek az eü intézményekből)
Most már nemcsak az allergiás reakciókról mondják, hogy a vártnál nagyobb számban fordult elő, hanem a neurológiai tünetekről is.
A lokális reakciók és az influenzaszerű mellékhatások általában néhány nap alatt megszűnnek.
Az általános tünetek mint a fáradtság, izűleti és izomfájdalmak csak 10-14 nap alatt szűnnek meg.

Allergiás reakciók:
476 eset az eddigi 3 mellé, most jelentették a 4. anaphylaxiás shockot. (10 éves kislány, előzőleg semmilyen allergia nem volt ismert.)

Neurológiai tünetek:
157 esetben jelentettek ilyet, ebből 26 volt súlyos.
A leggyakrabbak: szédülés, fejfájás, eszméletvesztés, zsibbadások.
Az eddigi 7-hez még 2 faciális paresist (arcideg bénulás) jelentettek. A 9-ből 5-nél nem zárják ki, hogy tényleg oltási szövődmény lehet.
23 epilepsziás rohamot jelentettek ebből 20 beteg 18 éven aluli volt.
Folyamatban van a neurológiai események alapos kivizsgálása, követik a betegségek lefolyását.

Gyerekeknél jelentett mellékhatások:
December 4.-ig 102000 3 év alattit és 450000 3-13 év közötti gyereket vakcináltak.
385 súlyos mellékhatást jelentettek.
A leggyakoribb súlyos tünetek neurológiai, immunológiai és általános tünetek voltak.
Neurológiai tünetek: a legyakoribb az epilepsiás roham, eszméletvesztés, lázgörcs, szédülés. 2 faciális paresist is jelentettek.
Allergiás tünetek: a legutóbbi összefoglaló óta 4 újabb anaphylaxiás reakciót és 2 anaphylaxiás shockot jelentettek. Jelentettek még urticáriát, légzési nehézséget és 1 arthritist.
1 haláleset 1 éves.
17 éves vesetranszplantált gyerek veséje kilökődött.

Terhes nők oltásával kapcsoltaban jelentett mellékhatások:
Eddig 31000 gravid nőt oltottak. 22 esetben jelentettek mellékhatást.
6 vetélés volt közvetlenül a vakcina beadása után.
1 esetben volt intrauterin magzatelhalás a 24. terhességi héten, és 1 esetben a 41. héten 5 nappal az oltást követően.

Halálesetek.
Eddig összesen 18 eset.
Az előző összefoglaló óta 6 újabb haláleset történt ami az oltást követően következett be.
Ebből 4 igen idős volt (94, 91, 90, 82)
Egy 36 éves nőt, aki korábban teljesen egészséges volt, holtan találtak az oltást követő napon a konyhájában. A vizsgálat még nem zárult le.
1 éves gyerek, ismert súlyos szív és tüdőbetegség. Az oltás másnapján hirtelen romlott az állapota, intenzív osztályra került. A klinikai kép sepsisnek felelt meg, közvetlen halál ok szívmegállás.

Elmaradt hatás:
9 esetben jelentették, hogy az oltás ellenére megbetegedtek sertésinfluenzában. 4 felnőtt az oltás követő 5. nap és 4. hét között. Közülük 3-nak valamilyen krónikus betegsége volt.
5 gyerek (4-13 éves kor közöttiek) betegedett meg a Pandermix oltás ellenére. 2-nek krónikus betegsége volt. A gyerekek a 4. és 20 nap között betegedtek meg. (oltás követő napok száma)
1 asztmás gyerek igen súlyos alsó légúti megbetegedést kapott.
Az H1N1 inkubációs ideje átlag 3 nap (1-7), tehát azok a gyerekek akik nagyon rövid idővel az oltást követően lettek betegek feltehetően már fertőzöttek voltak.

Transzplantált szerv kilökődése.
67 éves beteg, 20 éve élt transzplantált szívvel. A vakcinációt követően a szív kilökődött és a beteg meghalt. A kilökődést elősegítette, hogy a beteg az utóbbi időben nem szedte rendszeresen az immunszupresszív gyógyszereket.
17 éves lány transzplantált veséje lökődött ki. Ebben az esetben feltételezik, hogy a Pandemrix vakcináció elősegítette a kilökődést.

A bejegyzés trackback címe:

https://psycho.blog.hu/api/trackback/id/tr621614377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyari mikulas (törölt) 2009.12.23. 19:25:02

"Transzplantált szerv kilökődése.
67 éves beteg, 20 éve élt transzplantált szívvel. A vakcinációt követően a szív kilökődött és a beteg meghalt. A kilökődést elősegítette, hogy a beteg az utóbbi időben nem szedte rendszeresen az immunszupresszív gyógyszereket."

Ez csak nekem nevetseges? Az oltas az ok, nem az, hogy nem szedi immunszupresszív gyógyszereket?

Ilyen alapon ha az oltast koveto napon valakit elut az auto, vagy radol a konvszekreny, az is az oltas mellekhatasa, amit csak elosegit az, hogy elromlott az auto fekje, es kilazult a szekreny laba?

Vajon az osszes tobbi mellekhatas es az oltas kozott is hasonlo nevetseges kapcsolat van a hatterben?

Magyarul: nem oksagi az osszefugges, nem az oltas okozza a bajt, hanem csak veletlenul epp az oltas utan kovetkezik be.

Ha komolyan akarnank nezni, az oltas okozza-e vagy sem, akkor ossze kene hasonlitani a hasonlo "mellekhatasok" gyakorisagat az oltott es az oltatlan emberek kozott.

Igy ez komolytalan, propaganda.

Tudom, hogy forditas, nem a blog irojat kritizalom, hanem az informaciok forrasat, es azt hianyomlom, hogy a post iroja ezt nem hangsulyozza elegge.

nyari mikulas (törölt) 2009.12.28. 05:39:46

Több mint százan kerültek itthon kórházba karácsonykor újinfluenzás fertőzéssel, köztük egy várandós nő. Közülük 14 ember gépi lélegeztetésre szorult az ÁNTSZ információi szerint.

December 24-én huszonöt embert vittek kórházba H1N1-vírus miatt, közülük hárman kerültek intenzív osztályra, egy embert géppel lélegeztettek. December 25-én 49 beteg került kórházba, hét embert vittek közülük intenzív osztályra, és hatan szorultak gépi lélegeztetésre. December 26-án ugyancsak 49 embert szállítottak kórházba újinfluenzával, közülük tízen kerülten az intenzívre, és hét pácienst tettek lélegeztetőgépre - mondta Falus Ferenc országos tiszti főorvos.

H1N1: meghalt a győri kismama
Szerda reggel meghalt a győri kórházban 24 napja kezelt H1N1-es fertőzött kismama. A kisbabájának az állapota sokat javult - írta a kisalfold.hu.
FN.hu-lapszemle2009. december 23. 11:10Startlap Facebook Iwiw Twitter Cikk nyomtatása Cikk küldése
A 21 éves fiatal nő állapota napok óta válságosra fordult, több szervi elégtelenség is fellépett nála. Az orvosok hiába küzdöttek az életéért, nem tudták megmenteni.

A fiatalasszony hat és fél hónapra, császármetszéssel világra hozott kisbabájának állapota azonban sokat javult, sőt már levették a lélegeztetőgépről. A nem egész egy kilóval született baba túl van az életveszélyen.

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2009.12.28. 10:14:56

@tamaskodo:
Olvasom a magyar sajtót, ezt is olvastam már. Szeretnék a svédhez hasonló mellékhatás jeléntéseket! Szeretném látni a mortalitási és morbiditási adatokat az oltott és nem oltott csoportban! Szeretném tudni, hogy az tesztelt egyének ellenanyagszintje pl. hogy áll 3 hónap múlva! Az írányitott, direkt félelemkeltésre utazó hatásvadász index cikkek nem érdekelnek.
Falus pedig minden csak nem hiteles. Az ANTSZ pedig lábbal tiporja az Alkotmányt és
a magyar törvényeket. Hiteles orvosi adatokat!!!
Megkritizáltad a kilöködött szervre vonatkozó bejelentést, azt a példát hoztad, hogy evvel az
erővel egy oltott balesetest is el lehet adni mellékhatsának. Hát pontosan ez történt Magyaországon. Megjelent a nagybetüs fécim: Újabb áldozatot szedett a H1N1' aztán kiderült, hogy autobalestben halt meg, de találtak a szervezetébben virust is. Ennyit a hiteles magay sajtoról.

nyari mikulas (törölt) 2009.12.28. 15:00:04

@szil5:
Egyetertunk.

Ugye az autobalesetes az nem igaz, csak karikatura? Vagy tenyleg volt ilyen eset?

Orulok, hogy az inflenza esten Te is kritikusan iteled meg ugyanazt, amit a mellekhatasok eseten kommentar nelkul, neverteken leirsz.

Mivel Svedorszagban jobb az informacios ellatas, ott mit lehet tudni az inflenza betegseg mellekhatasairol, szovodmenyeirol?
Volt olyan egyaltalan?
Hanyan kerultek korhazba, hanyan haltak meg, szemben a magyar hirekben kozoltekkel?

Blogodbol tudjuk az oltas mellekhatasainak szamat es elosztlasat.
Vajon titkoljak-e vagy nyilvanossagra hozzak a svedek a betegseg mellekhatasait?
Vajon titkoljak-e vagy nyilvanossagra hozzak a svedek a mortalitási és morbiditási adatokat az oltott és nem oltott csoportban! Szeretném tudni, hogy az tesztelt egyének ellenanyagszintje pl. hogy áll 3 hónap múlva!

A felelemkeltes mindket oldalon megy, a betegseg es az oltas ellenzoi kozott egyarant.

Az nem hir, hogy Jozsi inflenzas lett es egy het mulva egeszsegesen ujra munkaba allt, meg az sem hir, hogy Marit beoltottak es semmi baja nem lett tole, es inflenzat sem kapott a telen.

nyari mikulas (törölt) 2009.12.28. 15:11:36

@tamaskodo: Most latom, hogy az influenza helyzet osszefoglalodban a tablazat szerint Svedorszagban 20 halalos aldozata (varav dodsfall) volt addig az influenzanak.

Ha jol latom, a svedek kb annyian vannak, mint a magyarok. Es kb ugyannyi a halalos aldozatok szama is.

Az lenne a fair osszehasonlitas, hogy az inflenza betegseg valoszinusegevel (kisebb mint 1) megszorozzuk a mellekhatasainak a szamat es kulon a halalozasok szamat, es ezt vetjuk ossze az oltas mellekhatasaival (csak az oltottak kozott).

E ketto aranya az igazi osszehasonlitasi alap.

Mivel tudjuk, hogy az oltas csak kb 70%-os vedelmet ad, meg azt is hozzaszamolhatjuk, es akkor tudjuk eldonteni, minek kisebb a kockazata, az oltasnak, vagy a nem oltasnak.

Visszamenoleg, de utmutatasul a jovore nezve.

Egy ilyen szamolas megerne egy kulon blogbejegyzest.

szabszi · http://psycho.blog.hu 2009.12.28. 16:09:58

@tamaskodo: nem pontosan ertem mit szeretnel, de a felveteseid egy reszere ha mashonnan nem, a blogrol kaphattal infot. "Vajon titkoljak-e vagy nyilvanossagra hozzak a svedek a betegseg mellekhatasait?
Vajon titkoljak-e vagy nyilvanossagra hozzak a svedek a mortalitási és morbiditási adatokat az oltott és nem oltott csoportban! Szeretném tudni, hogy az tesztelt egyének ellenanyagszintje pl. hogy áll 3 hónap múlva!"

ha a 2 helyzetet (se vs hu) ha osszekevered akkor kifoglak nevetni, ugyanis a svedek menten osszecsinaltak magukat ahogy a who kiadta a riasztast es gyorsan megvettek egy csomo oltoanyagot a GSK-tol es atvallaltak a felelosseget bizonyos esetekben.
De amint a blogrol ertesulsz is eleg jol publikaljak, hogy hanyan haltak meg (lassuk be ez erdekli az embereket, foleg hogy itt nem nagyon szokas orvoshoz jarni mert ugysem jutnak be es fogalmuk sincs hogy effektive hany ember kapta meg a h1n1-et, nem hogy azt kovetni kinek milyen extra baja lett tole meg), azt is eleg reszletesen kozlik, hogy az oltasnak milyen mellekhatasai vannak (aminek nem mellesleg emea engedelye is van ellentetben a csoda-oltassal). Ugyanezt a magyar oldalon nem vagy nem konnyen lehet megtalalni es a jelentett esetek aranya is teljesen mas. (tekintsunk el a media hiszteria altal meglovagolt tragediaktol) Az otthoni orvostarsadalom par tagja feltett par egyszeru, ertheto kerdest (hasonloakat mint amikrol Ildiko is ir) de valaszt a mai napig nem kaptak es ha jol tudom a szerzodes sem lett teljesen nyilvanos (itt is kellett kis ido mire raszantak magukat). Azt pedig, hogy egyes meg nem erositett forrasok szerint, otthon pedig elhallgatnak sok mellekhatast az oltassal kapcsolatban, mindenki ertekelje a sajat uldozesi maniaja/szaj ize szerint. Az mar csak az otthoni helyzet pikanteriaja, hogy a hagyomanyosnak mondhato bizalmatlansag miatt az ANTSZ ill. az eu. miniszterium fejenek gyakorlatilag reklamhadjaratot kell folytatnia egy - legalabbis is kerdeses - oltassal kapcsolatban. En egyebkent tovabbra is tervezem Falus Ferenc feljelenteset hiszteria keltes miatt, de minimum etikai vetsegek miatt tavoznia kellene. (Ugyanis azt harsogta, hogy az egyetlen udvozito megoldas az oltas. itt viszont barhol megveheted a tamiflut receptre stb stb). Ha a szamolgatos blogbejegyzest megirod, akkor szivesen kiteszem es termeszetesen te lesz megadva forrasnak.

nyari mikulas (törölt) 2009.12.28. 18:21:27

@szabszi: mit szeretnek?
Kiegyensulyozott tajekoztatast.
Ugy latom, ket tabor all szemben egymassal, az oltas melletti es az oltas elleni.

Az egyik tabor az oltas mellekhatasait hangsulyozza, a masik a betegseg kovetkezmenyeit.
(Ha megengeded,a blogotokat az oltas elleni taborhoz sorolom.)

Ha segitesz, el kiszamolnam es megirnam amit javasoltam.
Az oltas mellekhatasairol jo forras a blogotok.
A betegseg gyakorisagarol is eleg az amit itt nalatok olvasok.
A betegseg kovetkezmenyeirol kellenenek adatok (hanyan szorultak korhazi kezelesere, hany abortusz, hany immunnologiai kovetkezmeny, szoval valami olyasmi, amit itt az oltasok kapcsan irtatok, ezek az adatok kellenenek a betegseg kapcsan, hogy szamolhassak.

A betegseg okozta halalozasrol van adat a 49. hetig (20 halal), ezt hasznalhatom, de ha van frissebb, akkor azt hasznalnam.

Mivel a magyar adatokhoz nem ferunk hozza, amihez hozzaferunk, abban ketelkedtek, maradjunk a sved adatoknal es probaljuk meg kiszamolni abbol.

Ahogy megkapom (itt, vagy maganban) a betegseg mellekhatasainak az adatait, mar irom is.

szabszi · http://psycho.blog.hu 2009.12.28. 20:14:03

@tamaskodo: :) megprobalom megszerezni az adatokat amik kellenek, ha megvannak jelentkezem.

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2009.12.29. 00:37:07

@tamaskodo:
Az autobaleset nem vicc, tényleg így probálták eladni a dolgot.

nyari mikulas (törölt) 2009.12.29. 02:22:37

@szil5: pedig en viccnek szantam, de az elet meg a legjobb viccet is tulszarnyalja.
süti beállítások módosítása