Egy vezető svéd influenza kutató szerint a sertés influenza egyáltalán nem az a halálos járvány ami megrengeti a világot. Emiatt drága, felesleges és értelmetlen a teljes svéd lakosság beoltása.

Ezt a pénzt inkább arra kellene felhasználni, hogy felkészüljünk a jövőbeni valóban veszélyes járványokra. Újabb vírusok, újabb figyelmeztetések és újabb védőoltások jönnek. A végén pedig a költségek óriásira nőnek - nyilatkozta Björn Olsen az uppsalai egyetem professzora. 

Kevesebb megbetegedés a vártnál

Amikor a teljes lakosság beoltásáról a döntés megszületett akkor azzal számoltak, hogy minden beteg 1.7-2 másik embert fertőz majd meg. A sertésinfluenza azonban 30%-al kisebb mértékben bizonyult fertőzőnek, emiatt a halálos áldozatok száma is kevesebb az vártnál.

Gazdasági számítások a háttérben

A vakcina várható költsége 1.2 milliárd SEK lesz az ősz folyamán és ehhez jön még az oltás beadásának költsége.

- Ez (sertés influenza) sosem terjedt robbanás szerűen. Egy már korábban is köztünk létező vírusból alakult ki és emiatt sokan  rendelkeznek már részleges ellenállással vele szemben. Ezért az oltás teljesen értelmetlen - mondja Olsen aki szívesebben látna egy hazai vakcina előállítását segítő befektetést.

A SOS azzal érvel, hogy a táppénz költségei nagyobbak lennének mint az oltás költségei. Végeredményben az oltások hátterében egyszerű gazdasági megfontolások állnak.

Aki szeretné a riportot megnénzi svédül az kattintson!

A bejegyzés trackback címe:

https://psycho.blog.hu/api/trackback/id/tr991310138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2009.08.17. 09:26:10

A szakemberek véleményétől függetlenül nem oltatom be magam. Ugyanis a disznóinfluenza engem nem érint. Először az ebola fog elvinni, aztán kergemarha kórban fogok elpusztulni. Ha mégis életben maradnék, akkor vár a madárinfluenza...

:-))

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2009.08.17. 10:32:57

Mivel Te sokat vagy konyhában a statisztikai valószínuség szerint jó esélyed van egy konyhai balesetre.
Reméljuk azonban vigyázol magadra és még sokáig írsz nekunk jókat a blogodon.

szabszi · http://psycho.blog.hu 2009.08.17. 19:35:07

@Hobbiszakács: azert ovakodnek a helyedben, a diszno influenzat nem csak ugy tudod elkapni, hogy kezet fogsz a disznoval :)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2009.08.18. 13:40:59

@szil5: :-)

"jó esélyed van egy konyhai balesetre"

A gombászás közben beszerzett kullancsokat se felejtsd ki!

:-)


@szabszi: Puszilózni sem ajánlatos :-)

www.funenclave.com/fun-stuff/root-cause-analysis-of-swine-flu-28208.html

vomit 2009.10.12. 19:52:59

a svedek panaszkodnak, hogy hamisitjak a kozvelemenykutatasokat, mintha az emberek fele be akarna oltatni magat halalkorral, pedig dehogy

Today, a Swedish news paper, Svenska Dagbladet, one of the main news papers in Sweden, publish an article by their medical reporter, Inger Atterstam. In this article she writes that in spite of an unprecedented propaganda campaign for the mass vaccination, more than half of the population will refuse to take the shot.

Yesterday I sent a link to Dr Andrew Moulden wich were blocked by Dagens Nyheter, a major swedish newspaper. I can´t see why, other than it has to be as described in this article. It´s sad and tragic. Regarding something else; take a look at "Authors@Google: Strobe Talbott" when he a couple a years ago talked about global governance and 4 major issues that has to be adressed by global governance and not by individual states. Among this 4 issues were Global pandemics.
süti beállítások módosítása