Ezt mutatják a statisztikák.
Országos adatok:
Az újonnan betegállományba került betegek száma 36 000 -rel (12 %) csökkent 2007-hez képest.
Az átlagos betegállomány 2.7 hónap, ez 15 %-os csökkenést jelent.
A rokkant állományt 36 000 embernek ítéltek meg, ez 2007-hez képest 25 %-os csökkenés. Ez 1990-óta a legalacsonyabb  szám.
A betegség miatti munkahelyi hiányzás  minden szektorban csökkent.
A legalacsonyabb volt az állami és magán vállalkozásokban alkalmazottak között, 13.2 nap.
Az önkormányzati szektorban 23.1 nap és a megyei alkalmazottak között 20.8 nap.
Örebro megyei átlag: 18.7 nap
(megjegyzés itt a munkanélküli is mehet tp-es állományba, ebből adódhat a különbség a fenti napok és az átlagos 2.7 hónapnyi tp között)
 

Táppénzre kiírtak száma 2001 és 2007 között (nők és férfiak összesen)

Fekete: átlagos, zöld: 1-179 nap között, sárga: 180-364 nap között, piros: több mint 1 év.


Megjegyzés részemről.
A FK most rém büszke magára, de azért én nem vagyok biztos  benne, hogy ennek a látványos csökkenésnek az oka, nem a gazdasági válságban keresendő-e.
Nő a munkanélküliség, nyilván mindenki félti az állását (már akinek van) és nem fog otthon dekkolni hónapokig, mint eddig.
Az is igaz, hogy a FK nagyon dolgozik és nekünk is rengeteg munkát ad.
A betegek meg nem értik. Évtizedekig csak sóhajtani kellett és jött a bidrag (segély) maradtak, amíg akartak TP-n.
Most meg bekeményítettek. Nem győzzük írni a kórrajz kivonatokat. A sok papírmunka mellett ez azért is nehéz nekünk, mert nagyon rövid határidőket ad a FK egy-egy ilyen irományra. Fenyegetőznek, hogy ha nem lesz kész időben, miattunk csúszik le a beteg végképp a pénzéről.
A bekért kórrajz kivonatok mellett időnként csak úgy odatelefonálnak, hogy 3 napon belül időpontot kérnek „avstämmnings möte„-re (biztosító, beteg, orvos találka)
Otthon egyszerűbb a helyzet, vannak tp-es felülvizsgáló napok, amikor minden beteg be van rendelve és jön a felülvizsgáló orvos. 
Itt személyes megbeszélések vannak, ami ugye eléggé időigényes.
Arról nem beszélve, hogy az ambulancián a  kollegáim április végéig „be vannak bokázva” foglalva betegekkel, egy szabad percük nincs.
Ha valami soron kívül beüt, pl a FK (biztosító), akkor borul minden. Ki kell értesíteni az érintett betegeket, hogy stornó a kapott időpont nem játszik, tessék türelmesen várni, majd jön egy másik behívó. (esetleg néhány hónappal később.)
Szóval szeretjük a FK-t nagyon!
Arról nem beszélve, hogy pont úgy, mint otthon általában a nagyon betegeknek nincs erejük energiájuk kiverni maguknak a TP-t, meg a rokkant nyugdíjat.
Maradnak a körben a logósok.
A súlyos betegeket meg zaklatják. A  Läkartidningenben nagy vita volt erről.
Kitettek egy web szavazást a témában.  Arról kérdezték  az orvosokat, hogy tapasztalták-e már személyesen, hogy a FK zaklatta egy súlyos betegüket.
Sajnos már levették a szavazást, nem tudom megmutatni. Az eredmény azt mutatta, hogy az orvosok nagy részének volt ilyen tapasztalata.
Nehéz megítélni a kérdést. Nekünk itt magyaroknak, nagyon furcsa volt az elején a sok nagyon hosszú TP. (a blogom is ennek kapcsán indult utjára)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://psycho.blog.hu/api/trackback/id/tr61933757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

almonda 2009.02.10. 00:51:06

több, mint 20 éve élek itt... akkor egy hétig maradhattál otthon orvosi ig. nélkül, magasabb volt a TP (azt hiszem, a havi bér 90%-a! ugyanennyi a gyes is)

A rendszer rengetegbe került, de bírta a gazdaság, a 90-es évek gazdasági krachjáig. Akkor lefaragták szinte valamennyui szociális kiadást, pl. az elsö betegnapra semmi nem jár - javaslom a magyar kormánynak is.

A rendszer szükítésének mégis inkább az volt az oka, hogy az emberek alaposan visszaéltek vele.

geron 2009.02.11. 00:27:51

Szil!
Innen-honból, amiket Tünde, és Te is írsz,a skandi egészség-ügyekről, már majdnem a
lehetetlen-hihetetlen kategória.
Néha, el is megy a kedvem a csomagolástól, de aztán gyorsan megjön. Majd, egyszer, egy rövid kis közvélemény-kutatást is leírhatnál, hogy a 7köznapi embernek, mi a véleménye, hogyan próbálkozik, meg van-e elégedve, ... az északi Eü-vel!
Kösz: Geron

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2009.02.11. 09:00:33

Itt elég nehéz közvélemény kutatást tartani, mert itt arra nevelték az embereket, hogy ne elégedetlenkedjenek és főleg ennek ne adjanak hangot. Kerülni a konfliktust minden áron.
Azért néha érzem , hoy éledezik itt is valami morgás féle. Azért az senkinek nem lehet jó hogy amikor beteg, szarul érzi magát 4-5 hónapra kap időpont egy szakorvoshoz. Aki evvel elégedett az nem normális.
A másik ami miatt nehéz megitélni a dolgot, hogy ők ebbe nőttek bele. A magyar betegek magunk között szólva rohadtul el voltsk kényeztetve évtizedekig. Nem ismerték a várolista fogalmát, meg a vizitdijat sem.
Bizony itt sokan azért akarnak hamarabb hazamenni a kórházból, mert nem birják fizetni a napidijat.
Majd azért próbálok olyan cikkeket is forditgatni, ami nem kifejezetten szakmai, hanem a beteg, a nép véleméyne jelenik meg benne.

almonda 2009.02.11. 23:36:05

szial, azt hiszem kissé túlzol: Stockholmban élek, ha szükségem volt szakorvosra, sürgösségtöl függöen pár nap elteltével tudtak idöt adni, máskor, pl. egy mammográf szürés esetében azt hiszem, 2-3 hét volt a várakozási idö. amikor az ember telefonál, és tök lázas, náthás, fájdalmai vannak, stb - másnap mehet a dokihoz. Szerintem a telefonos növéres konzultációnak is van elönye: nem biztos, hogy valóban be kell menned... s szüksége van infóra, hoy rendesenm besorolhasson. Aztán ott a telefonos doki-konzultáció, ami gyakran elég, s a doki mailen v. telefonon leadja a receptet a patikában - mehetsz is érte nyomban.

Sztem ezek ésszerü dolgok, s gördülékennyé teszik a rendszert. sosem éreztem nyügnek, vagy elégtelennek.

A kórházi napidíj meg nem egetverö, 80 kr/nap (azt hiszem) - ez nem elviselhetetlen, de ha esetleg hosszabb idöre van szükség, fizethetsz részletekben. Ja, és csekket kapsz mindenütt vagy lehúzzák a kártyádat - semmi pepecsele´s a pénzzel.

Ha nem tetszik a körzeti, mehetsz a priváthoz, ugyanis a vizitdíj nem magasabb ott sem, ugyanazok a szabályok érvényesek.

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2009.02.12. 00:03:13

@almonda:
A hivatalos statisztikák a várólistákról nem ezt mutatják. Speciel nálunk, ha megszakadunk se tudjuk a 3 hónapot betartani. Én többszöri próbálkozásra, csak egyszer jutottam be 3 év alatt a gyerekemmel orvoshoz, pedig ha én elviszem akkor annak oka van. A kolleganőm is igy járt, végül hazautazott a gyerekkel, meg is operálták rögtön.
Vérvételt akartam magamanak intézni, két hét telefonálás (az automatával) után feladtam, végül az e-mail -hez folyamodtam. kaptam is időpontot. December 14-én megtörtént a vérvétel. Karácsony után hazautaztunk Magyarországra. Ott inkább levetttem mégegyszer, mert eredményt addig nem kaptam. Mior január 10-én visszajöttünk akkor sem. Erre telefonálni probáltam , megint sikertelenül, majd irtam néhány e-mailt. Egyszer csak internpost-tal megérkezett a munkahelyemre.
Csodálkoztam, miért oda. Később kiderült, hogy a nálam gyakorlatozó AT lakare aki most a VC-ban dolgozik, belebotlott az ügyembe és intézkedett.
Egyébként a várólistákról és szintén saját tapasztalatról ,gerinc mütét kapcsán Evergo blogjában olvashattok. Ő is feldta,másfél évnyi probálkozás után és hazautazott mütétre.
Fogok keresni hivatalos statisztikákat a várólistákról.
A telefon doki sosem fog helyettesíteni egy igazi vizsgálatot. A receptek automatikus küldözgetéséről meg mesélhetnék, mekkora galibák vannak belőle. Az emebrek nagy része kontroll nélkül szed évekig gyógyszereket.Gyors paraktikus, nekünk kevesebb gond, csak szakmailag nenm felel meg az elvárásoknak.

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2009.02.12. 00:51:03

Még egy fontos szempont. Magyarországon, Svédországban és mindenütt a világon a fővárosokban és azon nagyvárosokban ahol orvosképzés folyik, mindnig jobb a helyzet. Több az orvos, a kórház a kórházi ágy, igy a várolisták is rövidebbek. A szinvonal nem feltétlenül jobb, de mst nem erről van szó. Meg kell nézni mi a helyzet a végeken. Stockholmot és pl. Värmlandot nem lehet összehasonlítani

szabszi · http://psycho.blog.hu 2009.02.12. 13:25:07

@almonda: privat praxisokban milyen az ellatas? egyaltalan milyen szakorvosok dolgoznak privat praxisban? illetve mennyi a varakozasi ido?

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2009.02.12. 13:39:55

12:36 | söndag 14 december 2008
Samma väntetid på privat och offentlig vårdcentral
Det spelar ingen roll om vårdcentralen är privatägd eller offentlig om du vill komma snabbt till doktorn. Det visar en ny studie.

forras: www.sr.se

geron 2009.02.13. 00:13:51

Szil!
és a többiek. Itt ülök kerek szemekkel mint a nagyfajta nyúl! A hitemből kitérve, amit"Így írtok Ti", az megfelelő óvatosságra int.
Tegnap voltam a Megyei Kórház Szakorvosi Renben-lésén, és a hosszú várakozás alatt "kb.4 óra" soxor
eszembe jutott amit itt leírtatok. Bárkinek mesélem,
nehezen akarják elhinni!
Geron

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2009.02.13. 01:07:06

@geron:
Add meg nekik a blog cimét, olvassák ők is!
Mostanában egyre többször itteni cikekket fordítok, forrás megjelőléssel.
A subjektivebb dolgok, saját élmények inkább a kommentekben jelennek meg.
Ajanlom figyelmedbe a régebbi írásaim közül a " hóhérakasztés svéd módra" (szintén cikk forditás) és a "bejutottunk az orvoshoz"-t( sajátélmény).
Megvannak a várólisátkról is az autentikus adatok, feldolgozás alatt- coming soon.
Igazából azért kezdtem el írni ezt a blogot, hogy a magyar betegek lássák, hogy másutt is szar. Meg talán azt is, hoy megmutassam a maygar orvosok megállják a helyüket külföldön, senki nem gondolja rólunk itt ,hogy szemetek vagyunk. Itt a betegk nem gyalázzák az egészségügyet, hanem megpróbálnak segíteni a maguk módján, mert hogy nekik úgy lesz jobb előbb utobb. Mikor sztrájkoltak a nővérek( erről is sok írás van) és a mostani nagyon hosszú várólisátk még hosszabbak lettek, sürgősségi beteg ellátó heylek zártak be, kimentek az utcára az egészségügyiek mellett!!!! tüntentni. Ettől függetlenül sajnos nem lett magasabb a nővérek fizetése.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2009.02.13. 09:46:01

Az egészségügyről annyit szeretnék kommentelni, hogy ahány eset, annyi tapasztalat, mely helytől és időponttól függően változhat - és változik is.

Volt időszak, hogy semmiképpen nem tudtam Stockholmban szakorvoshoz jutni, és volt olyan is, hogy lekaptak mind a tíz körmömről, hogy a legdrágább vizsgálatoknak alávessenek - amelyek eredményéről aztán hiába vártam választ.

A Vardcentralhoz (SZTK) akármikor bemehetsz, ha akut az eset azonnal fogadnak. Még jobb a váróteremből (jó, nem épp onnan, hanem a közelből) mobilon felhívni őket, általában perceken belül visszahívnak, és programálnak.
:-)

Akad szép számmal orvos, aki nem csatlakozott a Betegsegélyzőhöz (a Försakringskassa-hoz). Újságban, telefonkatalógusban hírdet, ott kell keresni. Telefonálsz, és ha van lehetőség, akkor még aznap fogad. A vizitdíj kb. 1000 (ezer) birodalmi tallér. (Az SZTK-ásnál 140 SEK). Ha megkéred, akkor elküld vér, vizelet, allergia stb. vizsgálatra valamelyik magánklinikára (Stockholmban pl. Sophiahem). Újabb 1000-1500 korona.

Ismétlem: ez az én tapasztalatom.
:-)

evergo 2009.02.14. 10:11:52

hobbiszakács, legalább valami alternativa a fél éves várólisták mellett
süti beállítások módosítása