• Nem kötelező a védőoltás. (óvodában, iskolában utána sem néznek, hogy a közösségbe járó gyerek be van-e oltva, nálunk legalábbis nem) 

      Célkitűzés: felére kell csökkenteni a fertőző betegségeket!

  • Nem kötelező orvosi igazolást vinni az oviba, annak bizonyítására, hogy a gyerek már nem fertőzheti meg a többieket.  TP-es igazolást viszont kérnek a szülőktöl. 

      Mi is van akkor a"sekretess-el" (orvosi titoktartás)? 

  • Nem kötelező az oviban aludni, mert a gyereknek joga van saját magáról dönteni.

       Célkitűzés: a legmagasabb szinten biztositani a gyermek fejlődését!

  • Nem kötelező az időszakos orvosi felülvizsgálat a gépjármű vezetői képesség  elbírálására.

  (ha valaki egyszer kapott egy jogosítványt és nem botlik egy lelkiismeretes orvosba - ami ugye orvos nélkül nehéz- akkor az élete végéig vezethet  bénán, süketen, vakon, elbutulva)

     Célkitűzés: „0 vision” a halálos kimenetelű balesetekre.

  • Nem kötelező a továbbképzés az orvosoknak.

      Célkitűzés: legmagasabb szintű szakmai ellátás.

  • A psychiátriát nem kötelező a szakmai szabályoknak és tapasztalatoknak megfelelően működtetni, (átengedjük a döntést a psychiátriáról a hozzá nem értő politikusoknak)

      Célkitűzés: „0 vision” az öngyilkosságokra.

     (Ha valaki mégis megteszi, akkor jól elverjük a port a psychiáteren)

  • Nem kötelező semmiféle egészségügyi képzettség ahhoz (pl. skötare - eü képzés nélküli psychiátriai ápoló, beszélgetésre kiképezve, minimálisan) hogy az egyenjogúság címén joga legyen belepofázni az orvos dolgába, persze felelősség vállalás nélkül)

    Célkitűzés: effektív ellátás

  • Nem kötelező tanulni az iskolában. Elég csak svédből, angolból és matekból egy megfeleltet kapni ahhoz, hogy elvégezze valaki az általános iskolát. 

      (hivatalos statisztika: ez is csak 10-ből 8-nak sikerül)

     Célkitűzés: megfelelő számú jól képzett szakember

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://psycho.blog.hu/api/trackback/id/tr97702046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2008.10.07. 23:46:30

Egy kiegészítő komment saját posztomhoz.
A TP-s papir leadása azért gáz, mert eltérően a magyartől, orvosi adatokat is tartalmaz.
(anamnézis, jelen status, hogyan korlátozza a beteget az adott munakör ellátásában a betegsége. stb.)
A betegtől sokszor a munkahelyén is kérik a TP-s igazolást, ahol mint engedelmes polgár szó nélkül le is adja, evvel kiszolgáltatva magát a munkaadójának.
Én mindig két lapra nyomtatom ki az igazolást, nem pedig két oldalas egy lapra. Az orvosi adatok az első oldalon vannak . Én mindnig felhívom a betegk figyelmét, hogy eszükbe ne jusson az első oldalt is leadni. Amire a munkáltatónak szüksége lehet ,az a 2. oldalon megtalálható.
Hosszu éves TP-ek után úgy néznek rám, mint aki feltalálta a spanyol viaszt. Hogy ez nekik eddig nem jutott eszükbe?
Szóval egy praktikus tanács volt az itt dolgozó magyar kollegáknak,hogyan óvják meg a betegeiket attól, hogy önként és dalolva kiszolgáltasssák magukat.

Ferenc 2008.10.08. 15:38:47

Van egy talán jó ötletem, hogyan lehetne visszaszorítani a psychiátriai betegségek nagy számát: fegyvertartási engedély, illetve jogsi huss..., ha kiderül enyhe depresszión kívül még valami komolyabb.
Valamint lehet fokozni: állampolgári jogokban korlátozni...
Hogy miért olyan az oktatás lassan világszerte arról a részletes választ a Google dolgoztatása után a Lugánói tanulmány adja meg.

Szabo Ildiko · http://psycho.blog.hu/ 2008.10.08. 16:44:50

Pontosan le van irva a törvenyben mely betegsegek jelentenek kizaro okot a gepjarmuvezewtesre, melyek amik korlatoznak stb. Most pl. ujonnan az ADHD kerult fel a listära.
A fegyvertartassal kapcsolatban is vannak szigoru szabalyok,van bejelentesi kötelezettsege az orvosnak.
A baj az, hogy kötelezö rendszeres felulvizsgalat nincs es ismeretlen az olyan fajta haziorovsosi utankövetes is mint otthon nalunk.
Szoval csak veletlenszeruen derulhetnek ki ezek a dolgok.
A beteg legtöbbször egy rezidenssel talakozik, vagy egy berorvossal, aki egy het mulva tavabb all. Ök meg aztan legkevesbbe evvel foglalkoznak.
A beteg sajat magät meg nem fogja bejelenteni.
Lehetne az ällmpolgari kötelessegekre hivatkozni, csakhogy a legtöbb 80-s eveiben jaro demenst ez mar itt sem erdekli. 22-es csapdäja.
Engem lassan meglincselnek errefele, mert mär nagyon sok jogsit pattintottam meg. Az mär csak ugy mellekesen emlitem meg, hogy magamnak kellett utananeznem hova is kell jelentenem, mert az itteni kollegaknak erröl fogalmuk sem volt.
Ha ittas vezetesert elkapja a rendör es elveszik a jogsigjat a dolgozonak, az mär egy mas eset. Akkor bekerult a rendszerbe es bizony nagyon nehez visszakapni a jogsit. Erröl majd irok kulön.
Szoval a rendszerbe valo bekerules a problema. Ha mär bent van akkor nagyon jol van szabälyozva minden.

\\\"Tündi a blogtérről\\\" 2008.10.12. 12:45:17

Ó kedes kollega, a fenti kérdések fejtegetése helyett: vigyazz az egészségedre, hogy minnél tovább élvezhesd a langyos jóléti állam szociális hálójának és nyugdijitézetének szolgáltatásait, nézegesd a számládat, az ad némi vigaszt a szociális fusztrációkra és próbáld úgy felfogni a svéd kalandot mint egy szafarit a maszájok földjén.

"Tündi a blogtérről" 2008.10.13. 09:12:46

www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9172320826
ezen a wboldalon megrendelhetö a "Tryghetsnarkomanenas alnd" c. könyv mely egy igen tanulsagos olvasmany. Nagy segitseget nyujt a tisztanlatas es miheztartas teren.
süti beállítások módosítása