szil5 2008.04.15. 23:02

Temetkezési adó

A Bordeline dömping cimú cikkemhez kaptam néhány kommentet. Többek között egy régebb óta itt Svédországban élő magyartól. Volt  egy kis pengeváltás köztünk, illetve, ahogy ő fogalmazott véleménycsere. Ekkor merült  fel az ,hogy itt Svédországban a befizetett adókból eltemetik az idős szüleimet is helyettem. Be kell vallanom új volt az információ  és nem is igazán tudtam magamévá tenni a gondolatot. Most amikor megkaptuk az adóbevallási anyagunkat, konstatáltam a tényt, hogy tényleg van ilyen adó. Tavaly ez valahogy nem tünt fel.
Ma kerestem valamit a Google  segítségével és teljesen véletlenül jutottam  egy fórumhoz  
 ( http://www.magyaronline.net/forum/viewtopic.php?topic=1466&forum=8&start=300
, )amiben Svédországról vitatkozgatnak. Nem friss, az utolsó bejegyzés 2004  május.
A következő írást találtam a témáról: (  a hitelességéért természetesen  nem vállalok felelősséget)

"Kedves saab! A temetkezési adórol szólló irásoddal kapcsolatosan :
irod: "mindenkire kötelezö, ez az ugynevezett temetkezési adó." ez igy igaz " Nem ismerem más országok temetkezési szokásait ill. költségeit, de azokhoz viszonyitva sokat kapok az adómért."

Elhiszem, hogy nem ismered más országoknak se a temetkezési szokásait se a temetkezési költségek rendezését, de azért nem kéne félrevezetni azokat aki nem ismerik Svédországot.
Azt irod, hogy : Te sokat kapsz az adódért ! Hogy irhatod azt, hogy sokat kapsz az adódért ? Hiszen nem , hogy egy gyalulatlan koporsót, de még egy nylon zsákot se kapsz ezér az adóért, mibe esetleges földi maradványaidat belerakják. Ami a papot, vagy más szertatrtást illeti az kizárolagosan más pénzalapból fizetödik. (pld egyházi adó, párttagságdij, stb) Na persze a temetkezési törvény nem engdi senkinek, hogy az utcán rohadjon meg. Ha senki rokon, vagy hozátartozó nem hajlandó fizetni a temetésért akkor a kommun állja a költségeket, de mindenféle cécó nélkül.

Ami a temetkezési adót illeti nemrégiben merült fel az egyik párt vitáján, hogy valami nincs rendben. Miröl volt szó ?
Nem egyformák vagyunk. Nem egyformán dolgozunk. Nem egyforma a fizetésünk. Nem egyformán vonják tölünk a temetkezési adót.

A napokban fordult meg kezemben az adópapirom és egy kicsit elborzadtam amikor láttam, hogy a tavaly mennyi pénzemet vette el a svéd állam temetkezés cimén. Gyorsan utánaszámitottam, hogy amiota ilyen adót vonnak tölen és remélhetöleg ameddig még vonhatnak annyi pénz fog összegyülni, hogy akár a Keopsz piramissával is vetélkedhetö temetkezési emléket emelhetnek nekem.
Betelefonáltam az adóhovatalhoz és megkérdeztem: - Mekkora összeg van a temetkezési számlámon ? Azt mondták: -Semmi.
-Hogy-hogy ? Hiszen tölem ennyi- meg ennyi pénzt vontak le. - Ja az nem a maga számlájára hanem az államkasszába megy.- Ok
De ha meghalok fizetik ezért a pénzért a temetésemet?- a válasz egyértelmu:- NEM. Milyen koporsot kapok azért a levont temérdek pénzért ?- SEMMILYET.- akkor talán benne van a fuvoszenekar gázsija, vagy esetleg egy magnolejátszó költségei?- NINCSENEK.
Maga az elhunyt temetésére egyetlen egy fityinget se költ a svéd állam a kötelezö temetkezési adóból. Épp ezért már elhangzott a javaslat, hogy minden személy számlájára ebböl a pénzböl nyisanak egyéni kontót amiböl mindenkitöl egyformán (nem %-ban hanem mennyiségben) ugyananyi összeget használjanak fel a közös üst kavargatására, mig a közös költségek és az adóból összeálló különbséget az elhunyt ohaja szerint kizárolagosan az elhunyt temetésének egyénivé tételére használják. A jelenlegi törvény szerint habár levonják a temetkezési adót de abbol egy fityinget se költenek az elhunytra. A szemfedötöl a sirköig mindent az elhunyt hozátartozói kell fizessenek, csupán a sirhelyet és a temetö közös pompáját biztositják. ( A közös helyiségek biztositásának paragrafusát én úgy is értelmezem, hogy a temetésen résztvevök ingyenesen
használhatják a temetöi közvécét is. De nem igy van. Sajnos a töled levont adóért még ezt se adják, mert az wc ajtó csak az 5kr bedobása után nyilik.)

A temetkezési adó a fizetés 0,28-0,65 % -a mig Svédország hadi költségei csupán 0,25-0,55%. Igaz ennek az összegnek egy részéböl, szépen rendben tartják a temetöket. Takaritást, fünyirást, keritésjavitást, sirkövek renbentartását, alkalom adtán ugyanolyan virág minden sirra és más aproságokra költik a pénz egy részét ami jóképet add a temetöknek. Akik a
dülledezö kerétésü, kaszálatlan erdélyi román-magyar sircsatatér képe után egy svéd temetöre néznek azt hiszik, egyenesen a menyországba léptek be.
Persze, hogy a temetök ilyenszerü rendbentartása szép dolog amit átvehetnének a magyarok is, de ez nem egy és ugyanaz a temetéssel. "

Ha megtudok többet a témáról, még visszatérek rá. Ha nem akkor ennyi volt.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://psycho.blog.hu/api/trackback/id/tr73427462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2008.04.16. 21:54:14

Balázs elküldte a temetkezési vállalat linkjét.
www.begravningar.org/

Ebben a következő áll:
A temetkezés költségét a hagyatékból vonják le, nem a túlélőket terheli. Ha nincs hozzáférhető hagyaték, akkor a kommun temeti el az elhunytat. Az emberfia által fizetett temtkezési adó fedezi a sírhely,a hamvasztás a pap a ceremonia stb. költésgeit, de nem minden esetben Azt is írják benne ,hogy az egyház kizárólag akkor temet el, ha az egyházhoz tartoztál, vagyis fizetted az egyházi adót.
Egy temetés költsége egyébként 17-20 000 Kr között van, de felmehet 40 000.Kr-ig is. Tehát a koporsó,a lepel, urna, virág ,gyászjelentés, ügyintézés stb. kerül ennyibe. Ha jól értelmezem ezt a költséget veszik el a hagyatékból. Tehát a nagyobbik rész mégsem a befizetett adokból, díjakbol fizetődik . Szerintem lényegében (ugyan sokkal csipősebben) ez található a talált fórum bejegyzésben is a hagyatékos rész nélkül. Mármint, hogy az adóban a koporsó és egyebek nincsenek benne.
Na most ha nagyon malignus akarok lenni, akkor azt mondom matematikailag ugyanott van az ember, ha kevesebbet örököl mert már levonták belőle a temetkezés költségét, vagy ha többet örököl és ebből kell kifizetni a temetést.
Nem tudom errefelé is olyan rondán marakodnak-e a családtagok a hagyatékon mint ahogy sajnos otthon sokszor tapasztaltam, de mindensetre, ebből a szempontból praktikusabb a levonós módszer.

Attila · http://ungersklakare.blogol.hu 2008.04.17. 12:37:47

A temetöi WC is biztos csak az elhunytnak ingyenes... :-)
Ildi, nincsenek képeid a Karlskoga temetöjéröl? Nem raknád fel azok kedvéért, akik még nem voltak ott? Úgyis a témához kapcsolódik...

mexvel · http://interport.hu/ 2011.01.29. 18:42:31

Temetői wc... :D ez jó volt
------------------------------------
www.interport.hu
süti beállítások módosítása