szil5 2008.03.25. 22:16

Borderline dömping

A sok táppénzes beteg mellett a másik ami szembetünő volt nekem, (nekünk) az a rengeteg Borderline (érzelmileg labilis személyiségzavar) beteg, aki rendszeresen felvagdossa a csuklóját és túladagolja a gyógyszereit. Vártam a sok és nagyon mély depressziós beteget, ami a köztudatban él az északi népekről, helyette szembetaláltam magam a sok önsértő fiatallal. És nemcsak a fiatalokkal.
Inkább a nem szakmabelieknek írom magyarázatként, hogy a háttérben  legtöbbször egy türheteten, nagy szorongás áll, amit nem tudnak elviselni, megfoghatatlan és kezelhetetlen számukra. Ezt váltják ki a fájdalommal, amit a csuklófelvágás okoz. A fájdalon konkrét, megfogható, érthető és eltereli a figyelmet a szorongásról - egy ideig.

Sokat gondolkodtam ezen miért van ez itt így és tényleg több van-e belőlük mint otthon. Látva az iskola rendszererüket (amit sokan otthon, követendő példaként állítanak fel, szemben a magyar kemény poroszos rendszerrel) és nevelési elveiket én arra a következtetésre jutottam, hogy nem vezet jóra ez a teljesen stresszmentes környezetben való felnövés. Semmi stressz, semmi követelmény, nincs osztályzás csak 8.-ban, nem lehet megbukni, alig lehet leckét feladni. Nagyon vigyáznak, hogy semmiféle jogtalanság ne érje őket Nem szabad kitűnni sorból, teljesen egyenlőnek kell lenni.

Nem akartam elhinni, amikor még a  svédtanfolyam alatt otthon, a minket tanitó Svédországból származó, svéd tanárnő figyelmeztetett bennünket, hogy ha okosabb is, jobb is a gyerekünk az átlagnál esetleg az iskolában, azt jobb titokban tartani, ne akarjon kitűnni, mert akkkor halálra fogják macerálni a többiek és még a tanárok sem fogják jó szemmel nézni. Megmaradni a masszában! Teljesen kiírtódott az egészséges versenyszellem. És ez sajnos  tényleg így van a tapasztalataink alapján.

Aztán az első munkahelyükön (ha kapnak állást, mert úgy tűnik elég nehéz itt is a pályakezdőknek állást kapniuk) amikor főnök először összevonja a szemöldökét, akkor összeroppanak.
Vannak már hangok, hogy változtatni kell ezen az oktatási rendszeren, sőt maguk a diákok is hangot adnak ennek. Tegnap találtam egy cikket arról, hnogy a megkérdezett diákok több mint 70 %-a látja úgy, hogy hamarabb kellene már bizonyítványt adni, nemcsak a 8.-osztályban és 50 % gondolja azt, hogy a tervezett 6.osztálynál is előbb. Amiért   belevágtam most ebbe a témába az az, hogy elkezdtem olvasni egy könyvet, amire már Zsolt is hivatkozott az egyik kommentjében. Eddig úgy gondoltam, talán túl magyar fejjel vélekedem erről a kérdésről, de most hasonló gondolatokba botlottam. A szerző egy Stockholmban dolgozó svéd psychiáter – David Eberhard. A könyv címe pedig: I trygghets-narkomanernas land (Sverige och det nationella paniksyndromet) avagy a biztonságfüggők országa. Nagyon érdekesnek tűnik, ajánlom mindenkinek aki beszéli a nyelvet. Egyébként meglepően könnyű a nyelvezete. Még eléggé az elején tartok, de úgy gondolom, majd idézgetek belőle érdekes gondolatokat, ahogy haladok vele előre.

Néhány adat a fejezetből, ahol most tartok:
 
  • Az utóbbi 10 évben a szorongásos állapotok száma megduplázódott.
  • A 16-24 év közötti öngyilkosságok száma jelentősen nőtt. (Történt ez annak ellenére, hogy a hatásos gyógyszeres és psychotherapiának köszönhetően a depresszio csökkent a népesség körében, de ez a diffus ”ifjúkorabeli nehézségeknek”   leírt problémakör drámaian megnőtt)
  • Az önsértőmagatartás (érzelimileg labils személyiségzavarban) az utóbbi 5 évben 44 (!!!) %-kal nőtt (ez 2006-os Socialstyrelsentől származó adat)
  • Ez a fajta magatartás a 70-es években jelent meg, előtte alig fordult elő.
  • Más nyugati országokban is növekszik a számuk, de Svédországban kimagaslóan több van belőlük.
  • Azóta a számuk szaporodik és a lefolyás is változást mutat, mert kezdetben a felnőttkort elérve legtöbbször abbamaradt ez a fajta viselkedés (önsértés szorongásoldó célzattal), mostanság pedig megmarad felnőttkorban is, tehát egyre több a felnőttkorú beteg is.
 
A szerző ezeket az adatokat boncolgatja és keresi a választ a miértekre. Sokan gondolják hogy a megnövekedet terhek és stressz miatt fordulhat elő ilyesmi. (mint tudjuk itt pont ez nincs)
A vizsgálatok viszont azt mutatják a fiatalok stressztűrő képessége csökkent jelentős mértékben. Valami történt a 70-es években, de mi?   Ez a  valami olyan mint egy fertőző betegség és Svédország a fertőzés forrása - írja David Eberhard. A háttérben pedig ez a nemzetközi összehasonlításban is  unicumnak számító, túlértékelt biztonság és patologiás félelem mindentől ami veszélyes és jogtalan lehet, húzódik.  Ez egy nemzeti pániksyndroma része.  A szerző úgy véli azért növekedett meg ennyire a szorongásos kórképek száma, mert a fiatalok nem tanulják meg, hogy a stressz és a szorongás (ami egy pontosan le nem írható belső kényelmetlenség érzése) az élet szerves része. Azáltal, hogy az emberek gyermekkorukban nem tehettek semmit ami veszélyes, soha nem voltak kitéve semmiféle természetes (elfogadható) jogtalanságnak egyszerűen nem tanulták meg kezelni ezeket a helyzeteket és ezek persze elkerülhetetlenül előfordulnak a későbbi életben. Olyan ez mint minden gyereknek néhányszor át kell esnie megfázásokon, hogy az immunrendszere megfelelően működjön.
 
 
Úgy látszik mégsem a magyarságomból adódnak az efféle gondolataim, vannak svédek is akik hasonlóképpen gondolkodnak.
Van egy közmondás miszerint „Teher alatt nő a pálma” lehet, hogy ez mégiscsak igaz?
Nem biztos, hogy akkora nagy baj, ha a diákok levannak terhelve elfogadható mértékben. Mielőtt sikeresen tönkretennék a magyar oktatást is szorosan együtt az egészségüggyel érdemes a fenti dolgokon elgondolkodni.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://psycho.blog.hu/api/trackback/id/tr42396686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Judith 2008.03.27. 21:10:32

Szia!
nagyon érdekes ez amiröl irtál.A kislányom még csak 10 hónaos de már elöre félek az iskolai évektöl.Èn otthon a "poroszos" rendszer szerint nöttem fel,és szerintem többet tudok mint a svédek.Most járok egyetemre,látom mennyit nem tudnak,tisztelet a kivételnek.A stressztelenségröl annyit, hogy szerintük igenis van stressz, mégpedig sok itt Svédországban,akkor szoktam nekik mondani hogy gyertek kicsit Magyaro-ra, legyen 2 munkahelyetek,lássátok el a családot, látogassátok a nagyszülöket stb stb...most hirtelen csak ennyi jutott eszembe,de lehetne még miröl irni,majd késöbb. ûdv J

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.03.28. 07:04:04

"okosabb is, jobb is a gyerekünk az átlagnál esetleg az iskolában, azt jobb titokban tartani, ne akarjon kitűnni, mert akkkor halálra fogják macerálni a többiek és még a tanárok sem fogják jó szemmel nézni. Megmaradni a masszában! "

Eleinte nekem is furcsának tűnt a svéd hozzáállás... Aztán idővel rájöttem arra, hogy nem is olyan rossz praktika. Arról nem beszélve, hogy annak idején mi sem kedveltük a strébereket, a csemetéjüket rendíthetetlenül "coacholó" anyukájukkal egyetemben. :-) És hol áll Svédország, és hol állunk "mi", a versenyszellemünkkel? (Úgy-e jobb nem fejtegetni?)

:-)

Ha választani lehet az éjjel-nappal törtetés, és a szabadidő között, akkor a svédek túlnyomó része az utóbbit választja. Tudja, hogy ha megöregszik, vagy beteg lesz, akkor két eset áll elő. Ha vagyont gyűjtött, akkor abból, ha pedig a templom egereként végzi, akkor meg ingyen, azaz az adónkból látják el. Ugyanabban a kórházban, ugyanazon körülmények között. (A szegényre jobban ügyelnek, mert a személyzet vele érez aznonosságot, nem a gazdaggal!) A család apa-anya-gyerek, az idős szülőkről nem _kell_ gondoskodnod. (arra az esetre gondolok, amikor teher minden apró kiadás.) A temetésükre sem kell félretenned, azt is állja az állam.

Valaki úgy jellemezte Svédországot, mint egy szocialista maratonfutást. Vége a versenynek, és a középmezőnyből valakit kikiáltunk győztesnek. Így mindenki szépen végigfutja a versenyt, senki sem adja fel azzal, hogy minek, ha úgysem nyerek.

Kelet-európai fejjel persze nehéz mindebbe beleélned magad.

Az egy másik világ.

szil5 ( Szabó Ildikó) 2008.03.28. 07:55:39

Én nem is nagyon szeretnén ebbe beleélni magam, én szívesen gondoskodom a gyerkeimről , meg sz idős szüleimről. Szégyelném magam, ha az állam temetné el őket helyettem. Hova tünnek az emberi értékek a kényelemmel szemben?
Hogy Svédország előrébb áll és gazdagabb -ez igaz. De nézzük meg a tendenciát, merre haladnak. Az a sokat emlegetett PISA felmérés, ami csak egy részét mutatja a tudásnak, pl. azt mutatja, hogy lassu, de tendenciosus romlás figyelhető meg, még otthon tartjuk a nem túl jó helyünket stabilan. És miért is kell annyi egyetemet végzett szakembert importálniuk? . Az előző kormány sem véletlenül bukott meg . A politikusok már tudják , hogy nem megy tovább az osztogatás. A történelmi háttérről meg ne is beszéljünk! Nem vettek részt a haborúban, csak jól eladták mindkét oldalnak a fegyverket, ebből lettek ilyen gazdagok.
Amit én látok az a végeredmény, rengeteg beteg fiatal( sokkal több mint otthon) , akik már 18-20 évesen tulajdonképpen rokkantak és rászorulnak állambácsi gondoskodására.Én inkább dolgozom, csak igy jó keleteuropai fejjel.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.03.28. 08:11:58

(Még valami)

Próbáljuk a svédek helyébe képzelni magunkat. A svéd ritmust megszokottnak a későn érkezett lendülete, a törekvése a furcsa, a szokatlan. Egyfajta normafelsrófolónak tekinti. Itt már mindenkinek előre meg van a szerepe. Az újonnan érkezettnek nem osztottak lapot. És ha az nagyon jól dolgozik, tanul?? Álljon félre a bennszülött a saját országában? Mit csináljon a kevésbé tehetséges-szorgalmas-ügyes? Na neeee... (Sokan átéltük, megkaptuk érte a magunkét, megfizettük a tandíjat. Mai fejünkkel nem álltunk volna le versenyezni velük...)

Vedd át annak az országnak a szokását, ahová kerülsz - mondja a svéd. Érdemes megjegyezni.

Ami a fiatalokat, és az öncsonkítás-öngyilkosságot illeti, úgy tudom, hogy MO sem szerénykedhet. Amíg MO-n a túlnyomás, itt a feléjük irányuló figyelem hiánya a fő ok. Szerintem.

A svéd gyerekpszichológusok a biztonság "trygghet" mellett újabban a gyerekkel való kapcsolat erősítését, a felnőtt (lehetőleg) állandó jelenlétét, azaz a jól működő család szerepét is fontosnak tartják.

Az igazság valahol a középúton van. Mi pedig figyeljünk a környezetünk jeleire, és ügyeljünk arra, hogy ne tapossunk bele minduntalan a nagybőgőbe.

:-))

Hobbiszakács 2008.03.28. 08:27:07

"otthon tartjuk a nem túl jó helyünket stabilan."

Erre sok mindent lehetne válaszolni. Azt pl. hogy mi tartjuk, de a környező országok nem tartják... Szerbia, Románia tarol kultúrában, sportban, befektetésben. Ami pedig a történelmet illeti, hát... Okosabb volt két-három generációt feláldozni?

:-(

De a svéd nem vitakozik, hanem véleményt cserél. És azt jó indulattal teszi. Aztán, hogy azt a másik meghallgatja vagy sem, nem az ő problémája.
:-)

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2008.03.28. 08:28:09

Az iräsom ami ezt a vitat elinditotta nagyreszben egy sved-sved psychiater tolläbol szarmazik es en lepödtem meg legjobban hogy ö is hasolnlo velemenyen van. Az itteni csalad modell tapaszatalom szerint eppen nem a szoros kötelekekröl szol, pont ezt hianyolom. A szulöi es az ällami gondoskodäs nem ugyanaz es ezt a nagy igazsagot mär kicsivel elöttem felfedeztek.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.03.28. 08:42:56

Vita?

Véleményt cserélünk, nem?

:-))

Nem kell földbe döngölni egymást, megélünk mind, ez a svéd szemlélet. Az otthonról, a régi "fegyenctelep" típusú iskolából hozott besserwisserséget kell levetkőzni, és rögtön megnyílik a társadalom. (Nekem 10-15 évbe került.)

Aztán nyáron irány Lappföld! Ott rájössz, hogy hova is kerültél.

Addig is Isten hozott :-)

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2008.03.28. 10:40:09

Ok, nekem vilag eletemben pörgösebb volt a stilusom es ennek megfelelöen cserelek velemenyt is. Csak örulök, ha hallok mas velemenyeket is, ettöl lesz meg erdekesebb a link, ami remelem a többieknek is nyujt valami tämpontot. Lappföldre nagyon meg nem vagyom, de azert mar nagyon sok helyen järtam Svedorszagban, igyekszem megismerni földrajzilag is.
Nekem az otthoni iskoläval semmi bajon nem volt, nem ereztem magam sem leterhelve sem magalazva. En örulök, hogy jo es kemeny tanaraim voltak . Egyältalan nem lett karomra a magas követelmeny rendszer. A csaladom egyik fele pedagogus ,igy a masik odalba is van belelätäsom, Az itteni iskola rendszer viszont nem tetszik, latom a gyerekeimen is. A 8 eves kislanyom sir, hogy unatkozik, nem csinalnak semmit.Akarhanyszor hazamegyunk es lätja, hogy a volt osztälytärsai hol tartanak elkeseredik. A legidösebb gyerekem 9.-k osztälyba jar es kb az otthoni 4.-5.-es anyagot tanuljak. Komolyan gondolkodom rajta, hogy hazakuldöm öket, iskkola- iskoläba järni, ha azt akarom, hogy tudjanak is valamit.Ismerek olyan orvoscsaladot, akik 5 ev utan, feladva mindet ami itt jobb volt, a gyerekeik erdekeben hazamentek. Szoval azert nem vagyok egyedul ezzel a velemenyemmel. Ettöl fuggetleniul, mint minden ez is szabadon välasztott.

Ferenc 2008.05.10. 22:36:13

Ildikó !

Létezik-e valamilyen iskolai rangsor ( általános, közép), hogy melyik az eredményesebb, honnan jutnak többen továbbtanulni ?

Bölcsőde van-e ?
Az ovodában milyen hosszan felügyelnek a gyermekre, ésezeknek az intézményeknek milyen a minősége, illetve mennyibe kerülnek?

Az oktatás közfeladat, vagy működik magán intézmény, mint a szakorvosi ellátás esetén ?

Szabolcs 2008.05.18. 09:20:10

Ferenc:

Itt kicsit maskepp mukodik az oktatas mint otthon, pl. nincsen bukas ill. 8-9. osztalyig ertekeles sem nagyon ill. minden felevben van egy szobeli megbeszeles (utveckling samtal) a tanar, diak es a szulo reszvetelevel, ahol ertekelik az elmult felev munkajat es meghatarozzak a celokat a kovetkezore. Keszuloben vannak reformok/szigoritasok mert a szinvonal megsinylette a nagy szabadsagot ami a gyerkocoknek jar. ha kijarta a nebulo a 9 osztalyt akkor valaszthat, hogy milyen iranyultsagu iskolaba jar tovabb (talan otthoni szakkozep/szakmunkas kepzoknek felelnek meg) vannak technikaibb jellegu iskolak es human jelleguek is. Amennyiben az altalanos iskolaban nem kapott valaki betygot (igazolast, hogy a kovetelmenyeknek valamilyen formaban megfeleltel) akkor eloszor az un. individuell osztalyba megy es ha ott megfelelt akkor valaszthat szakmat/iranyultsagot.
Erettseginek megfelelo vizsga afaik nincs. ezutan mehet tovabb egyetemre a gyerek.
A svedeknel amugy sem divat a sorrend allitas igy nehezen lehetne megmondani, hogy melyik iskola a jobb ill. boldog-boldogtalan mehet egyetemre ha nem lustabb az atlagosnal.
Az oktatas alapvetoen allami feladat es mint a legtobb kotelezo dolog ingyenes (konyvert, tanszerert es etkezesert etc nem kell fizetni). Orebroban van pl. angol nyelvu iskola ha felderitettuk majd irunk rola. Bolcsode/ovi egy helyen van (Dagis) a kulonbozo korcsoportok kulon szemelyzettel. Itt is elegge mas a helyzet mint mo-n. Otthon szorosabb a felugyelet, jobban odafigyelnek a korosztalynak megfelelo etkeztetesre ill. otthon nem nagyon dolgoznak szerszamokkal (kalapacs, csavarhuzo, etc) a picik itt pedig egyutt epitenek az ovobacsival dolgokat. sokat kint vannak az udvaron, akar esoben/hoban is. Minden gyereknek megvan a sajat eso/fagyallo felszerelese, bukosisakja es igy jatszanak kint. Itt elvileg a gyerek joga eldonteni, hogy akar-e delben aludni vagy sem. explicit keresre, meglepodve ugyan, de teljesitettek a kerest, hogy Barnabas aludjon mindig ebed utan. Az akut hajhullas elkerulesere megjegyzem, hogy nem erte kulonosebb baleset Barnabast amik voltak azok otthon is bekovetkeztek/bekovetkeznek (elesett, megutotte magat etc).
A napkoziert (fritidshem) es a dagisert viszont fizetni kell a csalad anyagi helyzetetol fuggoen tobbet vagy kevesebbet. (mi 1300 seket fizetunk a lanyom napkozijeert es a dagisert egyutt, talan a legmagasabb dij ez) 5. osztaly utan nincs napkozi!

Kovacs Ildiko · http://www.ucsd.edu 2008.10.06. 19:42:06

Egesz veletlenul bukkantam erre az erdekes blogra.
Magam is pszichiater vagyok, de nem Svedorszagban, hanem Kaliforniaban.Hasonlo jelensegeket lehet itt is tapasztalni, mint Svedorszagban. A kozeposztalybeli vagy meg gazdagabb gyerekek az elejen tul vannak vedve minden kudarctol, allando pozitiv/hamis visszajelzest kapnak. A szulok ha kell, ha nem szinte unneplik a gyerekeiket, a legtobb gyerek nem szokik hozza a rendszeres kemeny munkahoz, es onfegyelemhez. A szuloket szinte belekenyszeritik abba, hogy az egesz eletet a gyerekek kore igazitsa, ( fuvarozas, sport, szakkorok, sleepover, partik )ennek az lesz a vege, hogy a legtobbje total beleun ebbe ugy 7.-8. korul, amikor talan a legjobban jelen kene lenni.
A szuloket komolyan bevonjak a gyerekek oktatasaba,nagyreszt mert kenytelen az ember otthon korrepetalni, olyan gyengen tanitanak.
A tananyag es a modszerek allandoan valtoznak, probaljak erdekesse es jatekossa tenni az iskolat, de ennek kapcsan az egesz valahogy feluletes lesz es nem biztosit eleg szilard alapokat.Az osztalyokat minden evben keverik, raadasul minden evben uj tanar van, olyan cimen, hogy ha rossz a tanar ne kelljen vele maradni evekig. Ennek kapcsan semmi sem stabil es a csalad szerepe kihangsulyozodik. Igy ha egy gyerekenek labilis az otthoni kornyezete nagyon nehezen navigal, mert semmi stabil pont nincs az eleteben.
Az viszont igaz, hogy jol alkalmazkodnak es nyitottak maradnak, de nagyon sok a maganyos gyerek es felnott.
Ami megdobbento szamomra, hogy a gyerekek kifejezetten szeretnek iskolaba jarni. Egyaltalan nem felnek, talan mert soha nem orditoznak veluk es nem alazzak meg oket, meg mindig adnak egy 'second chance' hogy javitsanak, vagy korrigaljanak.
A magyar iskolak hihetetlen tudasmennyiseget belepreselnek a gyerekekbe, de nagyon sok gyereket megnyomoritanak ekozben es egy eletre megutaltatjak a tanulast veluk.
En eljutottam odaig, hogy irigylem a nyugati tarsadalmakat ( beleertve az amerikait), mert megengedhetik maguknak, hogy
konnyebben eljenek, kevesebbet tudnak, sokkal kevesebb keszsege meg a legjobbaknak is, mint egy atlagmagyarnak, mert nincs ra szuksege.
na ennyi eleg, udv mindenkinek

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2008.10.06. 21:53:11

Lehet, hogy otthon túl kemény az iskola, lehet hogy utálják, fáradtak, de akkor sincs enyi életunt,munkára és életre alkalmatlan fiatal mint itt.Sem tudás, sem képesség.Futószalagon produkálja a svéd rendszer hosszú tp-re és rokkantnyugdijra itéltetett fiatalokat.
Teljesen bele vagyok fáradva a sok therapiás kudarcba. Otthon legalább el tudtam érni némi javulást a betegeimnél , de itt szinte soha. Forgóajtó psychiátria 14 ágyon. 1-2 hétnél többet nem tudnak otthon tölteni és kezdödöik előről minden.
Vagdossák a csuklójukat, nyomkodják el a karjunkon a cigit és közben csak azt tudják mondani, hogy " orkar inte" nem birom és kész.
Valami baj csak van a neveltetéssel és az iskola rendszerrel.Nem hinném, hogy genetikailag adott a hajlamuk erre.
Amúgy örülök, hogy megtaláltál. Várom a kommentjeidet.
Ha van kedved valami kerekebbet is írni bármiről, szivesen beemelem egy posztba.
Ha ilyet küldesz, akkor esetleg jöhet a bemutatkozásnál megadott e-mail cimre egy word doksiban.
Megtisztelnél vele.
Ildikó
süti beállítások módosítása