Többször találkozhattatok már az AT–val a blogomon és magyarázatként mindig azt írtam rezidens vagy rezidens féle. Merthogy nem teljesen ugyanaz.

Mi is ez tulajdonképpen? AT=allmäntjänstgöring.
Az 5 és fél éves orvosképzés után, határozott ideig végzett munka, alkalmazottként, szakmai vezető kontrolljával. Ez minimum 18 hónap, de lehet 22 is. Korábban 22 hónap volt kötelező. Ez alatt az idő alatt hívják az orvost AT-läkare-nak.
Az AT még nem diplomás orvos, még nincs orvosi működési engedélye a Socialstyrelsentől.
Svéd orvosi működési engedélyt az kaphat, aki letöltötte az AT idejét vagy külföldi orvosi diplomával rendelkezik.
Korábban a fogorvosoknak is kötelező volt 12 hónap AT, de ezt gazdasági megfontolásokból eltörölték. Egy fogorvos tehát a képzés és sikeres vizsgák után rögtön működési engedélyt kapnak.
Az AT ideje alatt 9 hónapot kell felosztani az műtéti szakmák és belgyógyászat és ahhoz közeli szakmák között, úgy hogy egyik csoport sem lehet 3 hónapnál rövidebb. Ezenkívül 3 hónap pszichiátria és 6 hónap általános orvostan (alapellátásban). Az allmäntjänstgöring (cselédkönyves időszak) írásbeli és gyakorlati vizsgával zárul.
Letöltött AT időszak és sikeres vizsga után ad a Socialstyrelsen orvosi működési engedélyt.
Ekkor válnak csak teljes jogú orvossá.
Egy AT orvos írhat receptet de pl. nem írhat vårdintyg-t, vagyis nem kezdeményezhet kényszerkezelést.
Az AT képzés után jön az specialisttjänstgöring (ST) vagyis szakorvos képzés.

A külföldi orvosok svéd orvosi működési engedélyéről itt találsz hivatalos infót angolul.
A lényeges különbség tehát egy magyar rezidens és egy svéd AT orvos között az hogy a rezidens orvos az diplomával rendelkező, teljes jogkörű orvos az AT läkare pedig csak az AT képzés letöltése után válik azzá.
Én eddig egy orvosról tudok, aki otthoni rezidens képzés nélkül az egyetem elvégzése után kapott itt állást. Ez még 2006-ban volt, azóta ő hazament. Eredetileg is csak rövidebb időt tervezett itt tölteni. Akkor még én sem láttam át sok mindent, nem is gondolkodtam rajta, hogy őt vajon ST orvosnak vették-e fel? Másképp nem lehetett, mert ahogy fent is szerepel, a svéd orvosi működési engedély feltétele a 5 és fél év svéd orvosegyetem és a 18 hónap AT képzés vagy a külföldi orvosi diploma. Ha utolérem a kollegát és megtudom a részleteket a szerződéséről, akkor ehhez a poszthoz egy kommentben megírom.

Akit közelebbről érdekel a téma itt kutakodhat kicsit.
http://www.slf.se/atguiden
http://jobbdirekt.se/nu-sjukvarden/at-lakare
http://www.atnv.se/index2.php
http://www.slf.se/Utbildning/Grundutbildning/
http://www.medical.siemens.com/siemens/sv_SE/rg_marcom_FBAs/files/brochures/magazin_medsol_2009_05/Medical_Solutions_May_2009_Essay.pdf
http://www.slf.se/upload/3680/rekrytfolder%20_eng_2005.pdf
http://www.slf.se/upload/5122/Att_arbeta_som_lakare_i_Norden_2009.pdf
http://www.slf.se/upload/Lakarforbundet/Trycksaker/Gula%20boken%202008_webb.pdf
http://www.underlakare.se/
http://www.sahlgrenska.se/sv/SU/Jobb-och-framtid/at/Utbildning-under-AT1/

Online szótárak hozzá:
http://www.gratisordbok.se/
http://svedmagyar.dicfor.com/swe/h%C3%A4lla/both/any/0/1

A bejegyzés trackback címe:

https://psycho.blog.hu/api/trackback/id/tr561842460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MelB 2010.03.17. 08:16:34

Sziasztok!
Magyarországon végeztem és 8 hónapot dolgoztam, mint rezidens. 1 hónapja kaptam meg a Socialstyrelsentől az engedélyt, legitimerad läkare lettem. Így most ST-ként keresek állást. Ha nem tudok bekapcsolódni az ST-szakmai képzésbe, akkor underläkare helyre pályázhatok. Tehát nem kell letöltött otthoni rezidensi időszak, csak a diploma honosítása, hogy elhelyezkedjen egy frissen végzett Svédországban. Más kérdés, hogy inkább szakorvosokat keresnek, de azért felbukkan itt-ott ST-hely is.
süti beállítások módosítása