szil5 2009.01.12. 23:58

Abortusz törvény 2.

Abortuszt csak orvos végezhet.
Ennek egy, a Socialstyrelsen engedélyével rendelkező, kórházban kell megtörténnie (5. § abortlagen).
Mind az abortusz előtt, mind utána kötelező a nőnek támogató beszélgetést felajánlani.
Ezt a beszélgetést egy szakmailag kompetens személynek kell végeznie.
Ezeket a beszélgetéseket dokumentálni kell.

Rendkívüli ok az abortuszra, betöltött 18. terhességi hét után

Ha egy nő a betöltött 18. terhességi hét után akarja megszakítani a terhességét, akkor a Socialstyrelsen engedélyéért kell folyamodnia. (4. Fej. 1§ SOSSF 2004:4 (M))
Engedély adható az abortuszra, ha a magzat nem életképes és ezt egy kompetens orvos állapította meg.
A „rendkívüli ok” azt jelenti, hogy valamilyen speciális egészségügyi és/vagy szociális körülménynek kell fennállnia.
A Socialstyrelsen nem adhat engedélyt abortuszra a 22. terhességi hét után, mivel ilyenkor már fennáll a veszélye annak, hogy a magzat életképes.
Engedélyezhető a terhesség megszakítás a 18. hét után pl. ha az anya súlyos betegsége miatt a terhesség veszélyeztetné az anya egészségét, vagy életét.
A SOS döntése nem fellebbezhető meg. (7.§)

Az orvos nem tagadhatja meg az abortusz elvégzését

Egy orvos, aki olyan klinikán dolgozik ahol abortuszokat végeznek, nem tagadhatja meg annak kivitelezését etikai és morális okokból.
Csak abban az esetben teheti ezt meg, ha a beavatkozás súlyosan veszélyeztetné a nő egészségét illetve életveszélyt jelentene számára.
Ha egy orvos megtagadja az abortusz elvégzését a nő kérése alapján, azt haladéktalanul ki kell vizsgálnia a Socialstyrelsennek. (4.§ abortlagen)
A Socialstyrelsen határozata nem fellebbezhető meg. (7.§)

Csak a svéd állampolgároknak és a svéd lakosoknak van joga abortuszra Svédországban.
A menekült státuszra és tartózkodási engedélyre várok is svéd lakosnak számítanak.
Külföldi állampolgároknak már a 18. terhességi hét előtt is a Socialstyrelsen engedélyét kell kérnie
Így akarják megelőzni, hogy azokból az országokból ahol szigorúbb abortusz szabályozás van, csak ezért jöjjenek Svédországba.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://psycho.blog.hu/api/trackback/id/tr60873978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tunde 2009.01.13. 09:58:16

engem egy dolog zavar, nevezetesen, hogy Socialstyrelsen határozata nem fellebbezhető meg, boztosan van ra jo magyarazat de nekem akkor is budös...

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2009.01.13. 12:42:26

Engem meg az´ zavar,hogy a szulöt törvönyesen kizarjäk az egesz folyamatbol. Mikor van a legnagyobb szuksege egy gyereknek arra, hogy az anyja vagy az apja ott legyen mellette es fogja a kezet, ha nem akkor amikor viszik a mutöbe, meg amikor felebred es räeszmel mi törtent vele.
Biztos van belöle vita otthon,meg ajtocsapkodäs, ha valaki fiatalon teherbe esik, de meg mindig ez okozza lelkileg a kisebb karosodast szerintem, mint az, hogy egyedul kell döntenie es vegig csinalnia. Cseszhetik a stödsamtaljukat elötte meg utana is. Szulöt nem lehet kuratorral, skolsköterskaval, meg Socyalstyrelsenes csinovnyikokkal helyettesiteni.

Tunde 2009.01.13. 22:11:05

@szil5: hát igen, ez a fő anomália de mi nem ismerjük a mélyebb tarsadalmi okokat, a magyar tarsadalom teljesen mas. Ott ilyet aligha lehet elkepzelni.

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2009.01.13. 23:20:45

@TÜNDE:
Az általad is említett Författnings kurson (tanfolyam a svéd törvénykeről , szabályokról)büszkén mesélték,hogy milyen fifikásan szereztek érvényt a nők alapvető jogának. Adva volt egy 13 éves muszlim vallásu családból származó lány, aki terhes lett és persze nem akarta a gyereket. A szülök meg vallási okból az abortuszról nem akartak hallani. Úgy itélték meg a helyzetet, hogy az kimeríti azt a törvényi kitételt, amikor a nő(gyerek) viszonya a szülőkkel, nem engedi meg az egyenes eljárást.Szerintük a gyerek vezélynek volt kitéve a szülők által, ezért a Socyakstyrelsen bevonták. A hatóság engedélyével azt mondték a szülőknek, hogy kell még egy terhességi teszt, mert egy nem ad biztos eredményt. Lehazudták, hogy a második negativ lett és az első fals pozitiv volt valami miatt. A szülők így megnyugodtak, hogy a lányuk mégsem terhes. Pár nap múlva az iskolanővér és a kurátor elvitték a lányt a kórházba és elvégezték az abortuszt.
Elvégre joga van az abortuszhoz,akkor is ha kiskorú a hülye szülőnek meg mi köze hozzá.
No komment!!

Tunde 2009.01.14. 10:06:05

@szil5: szerintem az is benne van, hogy szivatjak a muszlimokat...vannak törvenyek amelyeknek csak az a celja, hogy öket beszoktassak...
süti beállítások módosítása