szil5 2008.11.29. 01:14

Üvegbura

A svéd oktatás híre még jóval a kiköltözésünk előtt eljutott hozzám. Itt dolgozó kollegák meséltek nem túl bíztató dolgokat. Nem dobodtam fel tőle az biztos!
Néhányan rendszeresen hazahordták a gyerekeket vizsgázni, hogy tartsák a lépést az otthoniakkal. Délutánonként meg nyomták a magyar  tananyagot.(megjegyzés. nem szükséges különbözeti vizsgát tenni, EU-n belül kompatibilisek az iskolák, elfogadják a másik ország bizonyítványát).
Ismerek olyan családot is akik néhány év után pont emiatt hagyták itt a magasabb fizetést. Kilátástalannak látták a gyerekek továbbtanulását.
2006 májusában amikor kiköltöztem éppen a választásokba csöppentem bele.
Mindenütt hatalmas óriásplakátok. Az egyik plakáton kék hátérrel egy iskolás kislány volt látható és csak egy mondat: "több tanulás nagyobb tudás."
Jelenleg is elég nagy vita folyik az oktatásról. Sokan belátták, hogy változtatni kell.
Fognak is. Az új kormány reformokat vezet be és nem a könnyítés irányába.
Ez jó hír, csak ismerve a svéd tempót, eltart majd néhány évig mire megváltozik valami.

Többször morogtam márés adtam hangot az elégedetlenségemnek a blogban is.
Alexandra lányom otthon elvégezte az 1.osztályt, majd itt újból 1.-be rakták, mivel egy kukkot sem tudott svédül. 3 hónap múlva folyékonyan beszélt.( A nyelvérzékét szerencsére nem tőlem örökölte.)
Nagyon jól érzi magát az iskolában, játszanak, kirándulgatnak, rajzolgatnak és számítógépeznek.
Hogy mit tanulnak? Az én mércémmel semmit. Alexandra szerint otthon a nagycsoport nehezebb volt, mint itt a 3. osztály. Nagyon gyerek barát az oktatás, flexibilisen kezelik a kérdést. Ha gyerek véletlenül még ez a szinvonalat és tempót sem bírná, természetesen lehet még kevesebbet és lassabban tanulni.
Kitűnni viszont nem szabad. Az okosabbat kiutálják a társai de még a tanárok nem veszik jó néven. Elvegyülni a szürke masszábban.! "Jäntelagen " a ez a túllihegett egyenlősdi minden más szempontot lesöpör.
A másik alapelv Svédországban, hogy nem szabad terhelni a gyereket. Még kicsit se. Terhelés és stressz mentes iskola 18 éves korukig. Igazi üvegbura, csak sajnos összetörik.
Épp úgy, mint a kölykök, amikor először csapja őket pofán az élet.
Nem találkoznak problémákkal, nem tanulnak meg küzdeni, nem tanulják a konfliktusokat kezelni.
Minden meg van nekik engedve, már nagyon korán azt csinálnak amit akarnak. 18 évesen ott állnak minden motiváció nélkül, üres fejjel és csontig hatoló unalom érzéssel.
Ül velem szemben a psychiátrián, néz rám üveges szemmekkel, mimikátlan arccal és csak azt tudja mondani: orkar inte-nem birom. Még azt sem tudja megmondani, hogy mit nem bir.
Nem depressziós, csak tök éretlen és felkészületlen. Persze egyedül él, mert a szülövel maradni 2 nappal a 18. születés nap után már nagyon ciki és a szülő sem akarja. Elvégre neki is joga van élni.! Majd a psychiátria és a Kommun megoldja.
Na de elkalandoztam nagyon.
Ha ez a téma szóba kerül, azonnal azt kérdezik, hogy mondhatok ilyet, hogy szar az oktatás, hiszen a PISA felmérés szerint a svéd oktatás az egyik legjobb a világon.
Sokféle értelmezését, magyarázatát láttam már a PISA felmérésnek. Ha összehasonlításra kerül a két ország, általában azt emlegetik, hogy a svédek az átlag feletti a magyarok pedig az átlag alatti csoportban végeztek.
Elkezdtem hát bogarászni a PISA témában. Mivel igazán jó összehasonlítható táblázatot nem találtam, ezért összegyűjtögettem az adatokat magam és megpróbáltam valamit kihozni belőle.

Folyt köv.

A bejegyzés trackback címe:

https://psycho.blog.hu/api/trackback/id/tr88794169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tundi · http://www.medicus.blogter.hu 2008.12.01. 07:33:02

Azert erdekes ez az uvegbura hatas! A tinik minden masodok szava a "panik" illetve, "bepanikozas", "panikroham" meg hasonlok. Nem arrol van szo, hogy a fizikai fenytest, melyet radikalis kitiltottak a psichikai terror illetve a megfelemlites vette at??

szabo Ildi 2008.12.01. 09:17:24

Nem gondolom, hogy psychesen fenyegetve lennenek.
A fö baj, hogy a csaladhoz valo kötödes szunt meg majdnem teljesen. Tul van hangsulyozva az önallosag. Nincsenek gyökereik, A csalad nem ad nekik biztonsag erzest. A szociälis halo nem csalad, nem lehet helyettesiteni vele. Itt pedig ezt igy gondoljak. A gyenge oktatas miatt, nem erdekli öket semmi. Szinte legures terben elnek es nem fejlödött ki naluk semilyen kepesseg arra, hogy a nehezsegeket kezeljek. Allambacsitol idaig mindent megkaptak. Tulajdonkeppen van okuk a szorongasra.
Tegnap ugyeletben talalkoztam egy 23 eves sraccal.
Egeszen kis kora ota vannak syorongasos tunetei, fobiai. Összesen 6 honapot dolgozott eleteben, de nem birta, el is kuldtek.
Jelenelg mivel orvosnal meg nem jart.(varolistan van(ez ugye nem surgos esetben min.3 honap, de lehet, hogy 6.) Nincs senki aki tp-re vegye. A tunetei miatt nem igen tud hivatalokba jarni, intezni maganak valamit.Jelenleg honapok ota O!!! SEK bevetele van. Van egy berelt lakasa, mit honapok ota nem fizet, tehat nemsokara ki fogjak rugni. Kajara a barataitol kap kölcsönöket.
Tegnaelött leitta magat, majd jött egy väratlan impulzus es megprobalta felkötni magat.Nem tervezte,nem is erti.
Kerdezem a szuleirol.120 km -rel arrebb egy masik varosban elnek,jo modban. Kerdezem töle nem gondolt-e arra, hogy amig jobban lesz, meg rendezödnek a viszonyai esetleg hazaköltözzön.
Rän nezett es azt mondta, igy is tul sokaig lakott otthon erettsegi utan es ez dog unalom volt.Minek költözzön vissza abba a varsoba, ott "csak a szulei es hugai vannak" de mar minden baratja elköltözött.
Mit lehet ilyenkor tenni?
Fizikai terror: igaz a tanarok nem teheteik nagyon helyesen, de a dikaok teszik, rendszeresen es nem lehet veluk semmit csinalni, nincs eszköz a tanarok kezeben. Most kezdenek irogatni erröl a problemarol, nagyon ovatosan az ujsagokban.

tundi 2008.12.01. 11:35:55

a motivacio hianya minden szinten nyilvanvalo de ök többnyire nem erzekelik, valoszinuleg a többseg nem is tudja mi az a motivacio...

Csacsog az agy 2008.12.18. 19:39:20

Pszicho terror azért van bőven kicsiben nagyban. Csak ha saját kicsiny világomat megtekintem is észre kell vennem, hogy mindenhonnan jön az agresszív ráhatás. A médián kezdve / azt még kikapcsolhatom / a főnökömön át, egészen a munkatársakig. Mindenki terror alatt tart. Jó! Lehet, hogy egy kicsit túlzok a munkatársak esetében... De a főnök és a média és ezeken keresztül az állam rendesen nyomás alatt tart.
Levetítve ezt a gyerekek világára: Szülők és a tanár elég hatólagos személyek. Az osztálytársak pedig a legnehezebben kezelhető, legkiszámíthatatlanabb tömeg. A média gyerekellenes, emberellenes tevékenységét is lehet pszichés fenyegetettségnek venni.
süti beállítások módosítása