szil5 2008.04.20. 09:19

E-legitimation

Dags att deklarera - ideje bevallani a jövedelmeket.
Ehhez és még sok minden máshoz is jól használható (Magyarországgal ellentétben) az "e-legitimation" leánykori nevén digitális/elektronikus aláírás.
Technikai részletekkel nem untatnék senkit a lényeg, hogy ezzel az eljárással egyértelműen (és esetlegesen jogi eljárásokban felhasználhatóan) azonosítja magát a felhasználó.
Az e-legitimation beszerzése egyszerű feladat: akinek van bank kontoja és kért hozzá internetes bank hozzáférést annak annyi a feladata (a Swedbank ügyfeleinek biztosan), hogy bejelentkeznek  az internetes felületre (www.fsb.se) és ott a "BankID" menüpont alatt  egyszerűen hozzájuthatnak az e-legitimationhoz.
Akinek nincs bankkal kapcsolata az megteheti, hogy ellátogat a GE Moneybankhoz és ott "skaffa e-legitimation"-t választja.
(https://www.kundservice.gemoneybank.se/templates/CustomerEnrolment.aspx?id=899)
Ez utóbbi a Telia által nyújtott szolgáltatást teszi elérhetővé ingyenesen. Telia egyébként vállal "komolyabb" szolgáltatásokat is pl. mágneskártyás megoldásokat, de ezek már fizetősek.
Nordea bank ügyfeleinek sajnos nem tudok infóval szolgálni, de a weboldalt (nordea.se) böngészve kiderül, hogy a Nordeanal is van természetesen lehetőség e-leg igénylésre (kártyás és egyéb megoldásra is).

Pár terület ahol feltudjátok használni az e-legitimationt (nem teljes lista):

Skatteverket.se:

  • adóbevallás elkészítésére, aláírására, beküldésére
  • cím változás bejelentésére
  • ún. person bevis igénylésére

Foretagsregistrering.se:

  • cég elindításhoz szükséges űrlapok aláírására

Forsakringskassan.se:

  • magánszemélyek bejelenthetik a táppénzt ill. föraldrapenning ügyintézéshez
  • cégek itt jelenthetik be magukat táppénz etc. ügyintézéséhez

Gemoneybank.se:

  • hitellel, hitelkártyával, számlával kapcsolatos online ügyintézéshez


szabolcs

A bejegyzés trackback címe:

https://psycho.blog.hu/api/trackback/id/tr16433666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása