Igen, ilyen is van errefelé. Múlt héten épp Alexandra lányom osztályában, aki most 5.-be jár.
Szerencsénkre nagyon jó osztályfőnöke van. Immáron 2 éve. Tulajdonképpen ő tanít minden tantárgyat - angolt, matekot, svédet, kémiát stb.
Az adott körülmények, pontosabban a svéd oktatási rendszer keretei között mindent megpróbál, hogy annyi tudást adjon át amennyit csak tud. Néha szembeúszik az árral - szerencsénkre.
Avval kezdte a mondókáját, hogy a szülők segítségét szeretné kérni.
Elmesélte, hogy a helyzet tarthatatlan. Már 24-en vannak az osztályban, elkezdtek kamaszodni és van jópár gyerek, akik a viselkedésükkel finoman szólva zavarják a tanítást. Elviselhetetlenül magas a zajszint az órákon. Egyre több gyerek feszült, ideges, fáj a fejük. Valamit tennie kell. Mivel büntetni nem lehet, hát gondolt egyet és feltalálta a spanyol viaszt. JUTALMAZÁS. Arra gondolt, hogy azok akik egész héten jól viselkednek, pénteken jutalmat kapnának.
Felírta a táblára, milyen jutalmakra gondolt. Pl. akik nem rosszalkodtak azok megnézhetnek egy filmet, társasozhatnak, netezhetnek, esetleg egy órával korábban mehetnek haza (ezt persze csak a szülő előzetes értesítése és beleegyezése esetén).
Előadta a tervét az iskola vezetésnek, de nem kapott engedélyt rá. Azt a feltételt szabták, hogy a szülők többségének meg kell ezt szavaznia.
Ha nem...? Akkor se büntetés, se jutalmazás csak hangzavar és a fejfájás.
Na ez volt az a segítség amit tőlünk kért.
Ne mondjam volt olyan szülő aki azonnal diszkriminációt kiáltott és azt akarta, hogy ne legyen elég a többségi döntés. Sőt azt akarta, hogy írásos szerződést  kössenek külön minden szülővel.
Szerencsére győzött a józan ész és megszavaztuk.
Az egyik kommentelőm egyszer ezt írta:" Svédország az egyetlen ország ahol törvény tíltja a gyereknevelést"
Tényleg úgy tünik időnként, hogy a  józan ész hivatalból töröltetett errefelé.

A bejegyzés trackback címe:

https://psycho.blog.hu/api/trackback/id/tr802330879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

skandikamera · http://skandikamera.blog.hu 2010.10.01. 18:40:52

Hogy jó, vagy nem ez a felfogás/rendszer, azt mindenki maga dönti el. A kisigényű szülőnek, aki relantinban működteti az agyát, sokkal jobban megfelel az, hogyha munka után a gyerek nem nyaggatja házi feladattal, és nem azzal állít haza, hogy rosszul érzi magát az iskolában, megszidták vagy "mobbálták". Legfeljebb sofőr lesz a gyerekből, ami ma már nem utolsó foglalkozás.

A nagyobb igényű szülők természetesen nem nem felel meg. Ők kisebbségben vannak, ezért nem sokat agitálnak, hanem saját maguk otthon foglalkoznak a gyerekkel. Ezt kínzás alatt sem nem vallják be, nehogy beképzeltnek tartsák őket, és kiközösítsék őket a lakhelyükön. A jótanuló gyerekek soha nem beszélnek arról, hogy tanultak az órára. Csodálatosképpen tudják a leckét.

Ha pedig a gyerek felnő, a "nagyravágyó" szülők egy jobb vagy egyenesen magániskolába adják, vállalva azt, hogy kiderül. (Majd azzal védekeznek, hogy különc a gyerek.)

Itt demokrácia van, azaz sok lúd disznót győz. Nektek szerencsétek volt.

Amilyen laza a fegyelem és a tananyag az iskolában, olyan kemény és nehéz az egyetemen. (Jó, a csoportmunkát kivéve.) Az a kevés, aki elvégzi, abból lesz az értelmiségi. Olyan 5-10-15 százaléknál - miért MO-n több van belőlük? - beáll a statisztikai "rend". (Az IT világban mozgó, magasabban képzetteket nem tartják értelmiséginek.)Máskülönben baj lesz: ki fogja sütni a kenyeret, árulni a ruhát, vezetni a vonatot?

Tudom, majd a szomszéd család gyereke... :-)

És tényleg, kinek az érdeke az, hogy az ország csupa értelmiségiből álljon?

Ez az én tapasztalatom sarkított összefoglalója.

:-)

skandikamera · http://skandikamera.blog.hu 2010.10.01. 18:42:11

"A nagyobb igényű szülők természetesen nem nem felel meg. "

Olvasd: A nagyobb igényű szülőknek ez természetesen nem felel meg.
süti beállítások módosítása