szil5 2010.06.03. 23:36

Dalsland és a vizek


Made with Slideshow Embed Tool

Még a svéd tanfolyam alatt láttam képeket Dalslandról és a Dalsland kanal-ról. Ide akartunk elmenni, amikor végül a jó időt követve ellenkező irányba indultunk és Vättern partján kötöttünk ki.
A norvégiai Mossba indulva már nem hagyhattam ki.
Svédországban mindenütt fenyők és tavak vannak, de valahogy mégis minden táj más.
Dalsland a szokásosnál vadregényesebb, talán még több tó található is és persze a Dalsland kanal. Ez egy 254 km hosszú csatornarendszer, ami a Vännern tó és a Dalslandi tavak között teszi lehetővé a hajózást. Nagy szintkülönbségek vannak, ebből  adódóan zsilipekkel oldják meg a hajózást. 31 zsilip található a kanálison. 1864-1868 között épült Nils Ericson mérnök tervei alapján épült.

Håverud-nál található a híres aquaduct. 3 szinten hajó, vonat és autóforgalom zajlik. Egy múzeum is található itt. Természetesen van camping és étterem is. A falu maga 1500 lakosú.
Sajnos hajózni még nem tudtunk, mert csak a nyári szezonban indul itt az élet, na meg elég későn, estefelé értünk oda. Sétáltunk kicsit, fényképeztünk tempósan és megint elhatároztuk, hogy nyáron ide visszajövünk.
Remélem egy nyári hajóútról és zsilipezésekről is beszámolhatok majd.

A bejegyzés trackback címe:

https://psycho.blog.hu/api/trackback/id/tr772054945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása