A NA márc.17-i számában ezt írják:
"Socialstyrelsen ändrar riktlinjer efter hård kritik mot förslag"

Pont egy éve morogtam emiatt az ajánlás miatt. Már akkor is írtam, hogy a szakma is ki volt akadva. Úgy látszik, itt ennek legalább néha van foganatja.

A kemény kritika miatt kénytelen volt a SOS visszakozni és megváltoztatni az ajánlást miszerint a mindenható kezelés a KBT a gyógyszerrel szemben. Az is eléggé felháborító volt, hogy minden más pszichoterápiás módszert lesöpörtek a pályáról.
Az "új ajánlás 2" már árnyaltabban fogalmaz.
Nem szorítja háttérbe a gyógyszeres kezelést, de azt mondja, hogy a KBT-re (kognitiv beteende terapi - viselkedés terápia) nagy hangsúlyt kell fektetni.
Már nem vesz egy kalap alá minden típusú depressziót, az ajánlások is differenciáltabbak.
A KBT mellett csendben ismét megemlíti a pszichodinamikus terápiákat is.
A súlyos depresszióknál, gyógyszer vagy ECT (elektrosokk) kezelést ajánl, nem pedig ECT-t a gyógyszerrel szemben.
A legkeményebben Martin Ingvar prof. a Karolinska Institut, Klinikai Idegtudományok Intézetének professzora és munkatársai szálltak harcba.
Hogy a megint új ajánlások bevezetése mennyibe fog kerülni, még csak találgatják.

Mi meg szívunk, mert a betegek már azt sem tudják kinek higgyenek.
Azért az mégiscsak csak pozitívum, hogy ha elég nagy a nyomás akkor képesek a szakmai szempontokat a politikusok hülyeségei fölé helyezni.

A bejegyzés trackback címe:

https://psycho.blog.hu/api/trackback/id/tr381861085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása