Középkorú beteg.
Anamnézisében depresszió miatti kezelés (gyógyszer) és nemrégiben diagnosztizált seropositiv rheumatoid arthtritis.
Háziorvosát többször felkereste, fejfájás, szédülés miatt. A szédülés a fej forgatására fokozódott. Egyre erősödő tarkótáji fájdalma volt. Időnként furcsa szurkáló érzés a fej bal oldalán és vibrálás, szikralátás a bal szemen. A fejfájások egyre gyakrabban jelentkeznek, minden ok nélkül. A fejfájás ideje alatt néhány percig nem tud beszélni.
A kórrajzban kiemelik, hogy depresszió miatt kezelés alatt áll, egyedül él, nemrégen halt meg egy közeli hozzátartozója és egy kis alkoholizálás is tarkítja a képet.
A felvétel előtti napokban egyre aluszékonyabb, érdektelen, nem táplálkozik.
Akutan felvételre került egy szomatikus osztályra.
A felvételnél leírják, hogy a páciens súlyos beteg benyomását kelti, de semmi különös eltérést nem találnak fizikális vizsgálattal, neurológiai statusa is eltérés nélküli.
Feltételezik, hogy vagy túl sok antidepresszánst vagy éppen túl keveset szedhetett.
Vérnyomás, pulzus, tudatállapot, saturatio valamint vérvétel rendel.
CRP magas, de hát rheumatoid arthtritise van. Már az elején pszichiátriai konzíliumot terveznek.
Az eddig szedett psych. gyógyszereiből kettőt kihagynak, csak a harmadikat adják. Más gyógyszert nem kap.
A nővérek naponta dekurzálják. Folyamatos állapotromlás, nem beszél, nem eszik, nem állítható lábra, egyre többet alszik, hőemelkedése van.
Egyszer felmerül valakiben a CT lehetősége egy pillanatra, de aztán a következőket írják:
„a CT vizsgálattal várunk, meglátjuk, hogy alakul a beteg állapota, egyébként meg semmi nem támasztja alá, hogy valamilyen cerebrális folyamatról lenne szó.”
Az obszerváció 11.-k napján konzíliumkérés érkezik a pszichiátriára:
Súlyos depresszió, apátia, táplálkozási negatívizmus. Kérjük átvételét esetleges ECT (elektroschock) kezelés céljából.

Délután átmegyek konzíliumba. Amit hirtelen találtam: Somnolentia, kötött tarkó, meningeális izgalmi tünetek, senso-motoros fáziás zavar, centrális faciális paresis, latens hemiparesis.
Mivel a depresszióról és annak súlyosságáról nem tudtam érdemben nyilatkozni, ezért sürgős kiegészítő teszt vizsgálatokat rendeltem.(a kérdőjelre kattintva megláthatod a beteg pontjait.)

A teszt eredmények birtokában az éjszaka folyamán intenzív psychoterapiában részesült, jó eredménnyel.
A kontroll teszteket itt nézheted meg, ha érdekel.
Másnapra beteg depressziója oldódott, szemkontaktust tartott, válaszolt a kérdésekre. Kicsit fáradt volt ugyan a terápiától, de ez vele jár.
Hála az intenzív kutatásoknak a pszichiátria ma már csodákra képes.

A bejegyzés trackback címe:

https://psycho.blog.hu/api/trackback/id/tr581587121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ness 2009.12.10. 14:27:25

Csináljatok szerológiát Borrelia Burgdorferi-re!!! Mintha egy Lyme-kór esettanulmányt olvasnék, komolyan...

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2009.12.10. 16:46:11

@ness:
A képet is láttad a kérdőjel alatt?

nyari mikulas (törölt) 2009.12.11. 18:28:41

Elmagyaraznad egy kivulallo kivancsinak, mit kell latni a kepeken?

Mi az intenziv ejszakai terapia, ami kifarasztja a beteget?

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2009.12.11. 19:14:11

Az első képeken jobb oldalon látszik egy félhold alaku sötétebb terület.Ez egy nagy folyadékgyülem,úgynevezett hygroma ami valamikor vér volt(akkor még fehérként jelent volna meg) de mostanra már csak folyadék maradt(ezért sötét)
A kézépvonali strukturákat átnyomta másik oldalra. Azok a kis még sötétebb foltok a másik oldalon az agykamrák, amiknek a középvonalban kellene lenniük. Ami még látszik, hogy nem látszanak az agytekervények közötti árkok. Az agy oedémás, teljesen kitölti a koponyát. Magyarul ez a beteg kb. egy hónapja sétálgatott egy nagy vérzéssel a fejében( subdurális haematoma).Az ilyen tud egy darabig kompenzált lenni, de aztán valamiért beödémásodott és mégtovább nőtt a koponyaüri nyomás. Ekkor lett nagyon rosszul. Az éjszakai therapia az agymütét volt. A kontroll képekekből az első úgynevezett csontablakkal készült(agy nem látszik csak a csont) Itt szépen látható, hogy két helyen lékelték meg a kedves beteg fejét és távolították el a már letokolodott folyadékgyülemet. Az utolsó képen pedig látható, hogy eltünt a félhold alaku sáv, maradt ugyan egy kisebb levegővel telt üreg, de az majd beigazodik remélhetöleg. Az agykamrák majdnem a heleyükre a középvonalra kerültek vissza, kitágultak és megjelentek (fekete) az agytekervények kézti árkok is a felszinen, csökkent az oedma is.
Hát ettál fáradt meg kicsit szegény. Lényeg , hogy túlélte. A képet látva ez szinte csoda.

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2009.12.11. 21:02:10

Erős idegzetűek bemásolhatják ezt a linket megnézhetnek egy ugyanolyan beavatkozást amit a postban "szereplő" betegen is elvégeztek.

mms://wwwv1.orebroll.se/kir/subduraluppsala01.wmv

nyari mikulas (törölt) 2009.12.12. 00:42:52

@szil5: Koszi!
Nem is gondoltam, hogy ez is a "pszichiátria"-hoz, "psychoterapiá"-hoz tartozik, az en naiv fejemben a pszichoterapia az szobeli, viselkedesi es gyogyszereres terapiat jelentette eddig, most ujat tanultam.

szabszi · http://psycho.blog.hu 2009.12.12. 07:24:56

@tamaskodo: Nem mindig tudom eldonteni, hogy viccelsz-e, most azt hiszem megis az van hogy nem feltetlenul jott at neked a post uzenete. A postban emlitett betegnek semmilyen psychiatriai baja nem volt ebben az esetben, sot ahogy lattad eleg komoly egyeb baja volt. Ezt a helyzetet bemutatva probalta Ildiko megmutatni, hogy itt is elofordulnak bizony eleg csunya hibak aminek egyik oka lehet a nem megfelelo oktatas.Szerencsere a psychiater idoben erkezett :)

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2009.12.12. 09:28:15

@szabszi:
Tamaskodo nagy színesz, ezt már az előzőekben is bizonyította. Tulajdonképpen jó játszótárs. Az Index forum szintü csatározásokat is ügyesen viszi előre.

nyari mikulas (törölt) 2009.12.12. 14:12:33

@szabszi: Valoban igy van, beismerem, nem jotem ra, hogy viccelsz, csufolodsz. Most mar ertem.

@szil5: Nem tudom, milyen az Index forum, arrafele nem jarok.

OFF: nem tul reg kovetem a blogot, es nem olvastam vissza, melyikotok Szabó Ildikó, pszichiáter és neurológus es ki a masik, ha nem titok?

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2009.12.12. 14:27:20

@tamaskodo:
Szil5-Szabo Ildi, Szabszi életem párja, informatikus, ő a technikai hátterem, meg néha írogat is a blogba ezt azt.Az Indexet nem mindig tudod kikerülni, mert néha egy egy posztom kikerül az Indexre, ilyenkor megszaporodnak a kommentelők és a szinvonal is kicsit más lesz.Ilyen kiettet posztomhoz komentelgettél már.

nyari mikulas (törölt) 2009.12.12. 15:20:18

@szil5: koszi
Azt hittem az Index forum alatt aforum.index.hu/ -ra hivatkoztok, megint felreertettem.

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2009.12.12. 18:38:27

@tamaskodo:
Szerintem ugorj át egy kávéra hozzánk és megbeszáljük a dolgokat.

nyari mikulas (törölt) 2009.12.12. 19:27:08

Koszi! OK, valamikor atevezek. Ugrasnak tul nagy. ;-)
süti beállítások módosítása