szabszi 2009.11.17. 19:19

A média hatalma

A következő kisfilmben az örebroi oltóközpont megnyitását követő perceket nézhetitek meg. A narrátor elmondja, hogy a felvételt közel 5x-ös sebességel játszák le, hogy betudják mutatni hány ember várakozott az Örebro Mässan (itt szoktak többek között kiállítást, állásbörzét tartani) előtt. A riportban megszólaló lány 2 órát várt a nyitásig és azért áll sorban a vakcináért, hogy elkerülje az újinfluenzát. Itt tehát a média sikerrel mosta át az agyakat (azért akadnak jócskán kétkedők is, de a többség kérni fogja az oltást). A kritikusok persze lecsaptak, a nemfogomleírnimit idéző állapotokra és megjegyezték, hogy ilyen tömegben valószínűleg sikeresen terjedt a h1n1 is.

A megyei újságban egy elég tanulságos fotó is megjelent a tömeges oltásról, sajnos az A/3-as scanner pont elfogyott a kisboltban ezért csak lefényképezni tudtam.

A filmet képre kattintva nézhetitek meg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az oltás el is fogyott ezért legközelebb csütörtökön lesz oltás amikor újabb 10000 vakcina érkezik és ebből 3500-at ismét itt fognak beadni.

és ahol eddig nem sikerült az agymosás:

 A filmet egy kommentelőtől kölcsönöztük, (utólagos engedelmével) Giulio blogjáról.

A bejegyzés trackback címe:

https://psycho.blog.hu/api/trackback/id/tr21532557

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Oltás miért van? 2009.11.18. 01:06:01

Vírusok mindig is voltak. A vírus támogatja az evolúciót, támogatja az alkalmazkodást, fejben és testben is kondícionál. Amíg nem tudta az ember, hogy mi az a vírus, addig nagyjából az erősebb élt túl, aki kibírta a betegséget. Ma már tudjuk, hogy léte...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2009.11.17. 21:24:54

A képről nekem a nagyüzemi vágóhid jut eszembe. Nyilván van haszna is az ilyen oltási központoknak. Legalább nem az alapellátás orvosait faktatják vele. Adja magát azonban a kérdés,hogy ilyen körülmények között vajon hogy vizsgálják meg az embereket, hiszen ez a világon mindenütt kötelező lenne. Egy kérdőívet töltetnek csak ki velük, hogy lázasak-e illetve allergiásak-e tojásra. Na ez sem a szakma csúcsa. A színfalak mögé nem látunk be a képen, nem tudom van-e pl. elég ágy,azoknak akik rosszul lesznek akár a több órás várakozástól,akár az oltástól.
Az viszont tuti, hogy ennél tökéletesebb módszer nincs az influenza terjesztésére, mint ennyi embert egy helységbe bezsúfolni. Tökéletes, az oltás is fogy és jó sok beteg is lesz igazolandó, hogy tényleg járvány van.

min 2009.11.17. 22:22:46

Csak tudnám miért média agymosás?
Azért mert ma már divat lett a józan ész ellenkezőjét tenni... Pont a te blogod is média agymosást csinál ha nem tünne fel.

szabszi · http://psycho.blog.hu 2009.11.17. 22:26:01

@min: Hat, megtisztelo, hogy a blogot a media szintjere helyezted :) Nyilvan vannak ervek es ellenervek, szerencsere velemenyszabadsag meg van.

hüjehalyó · http://www.aldi.hu 2009.11.17. 22:46:33

Szóval aki beoltatja magát influenza ellen, annak át lett mosva az agya?

"Gratulálok" a posztírónak. Úgy tűnik, hogy igazak a pszichiáterekkel kapcsolatos sztereotípiák.

diktatorikus kleptokrácia 2009.11.17. 22:49:24

arról miért nem szólsz, hogy a svédek kiszámolták, mennyibe kerülne nekik, ha a bagázs fele kidőlne az influenzától? mekkora lenne a 'népgazdasági kár', egyebek? hm? és azt is kiszámolták, hogy egy átlagsvéd hány órai munkabérét tenné ki az oltás, ha nem lenne ilyen a tb, mint amilyen?
azt remélem, hogy nem kell sorszámot tépni, mert az még megdobná a hangulatot, bár amilyen szabályszeretőek, még ez is könnyen beleférne.
nincs hecc, sem mellette sem ellene. egy képet emeltél ki a sok helyszín közül, feltételezem. nem ez az általános, ugye?
a média szerepét és felelősségét nyugodtan elemezgethetjük, de azt tudjuk, hogy a svensk kevésbé bulvárisztán, mint a pirézek.
sköt om dig, kicsi blogger

Pitypalatty úrfi · http://proletarokkozt.blog.hu 2009.11.17. 22:51:58

@szabszi: ??

Miért, a blogok talán nem részei a médiának?

Egyébként az az agymosás, amit te is művelsz ebben a postban ^^ Habár érveket nem találtam, de gondolom a sulykolás is megfelelő eszköz erre

flegman · http://usazzunk.blog.hu/ 2009.11.17. 22:53:00

agymosás, mi? bagoly mondja...

szabszi · http://psycho.blog.hu 2009.11.17. 22:57:45

@Zanzo: Hello, itt a kicsi bogger. Kiszamoltak persze, csak arra nincsenek adatok, hogy jelent-e effektiv vedelmet a vedooltas es mi lenne ha nem lenne vedooltas. A jelenseg altalanos egyebkent, mmint a kigyozo sorok stb. az mondjuk akar praktikus is lehet, hogy osszeterelik a nepet. azt lassuk be nagy vizsgalgatas nem tortenhetett, pedig az kotelezo lenne. de pont azert mert szabalyszeretok alighanem megno majd a jelentett mellekhatasok szama is.

szabszi · http://psycho.blog.hu 2009.11.17. 23:00:10

@Pitypalatty úrfi & flegman: azert akad a blogon erv is vagy hivatkozas az ervre. de speciel ez a post szerintem pont nem agymosas, csak bemutatja azt es a hatasat.

kovácske 2009.11.17. 23:00:46

1. félrefordítás a magyar feliratban: (a vakcináról szólva) kind of scret: tulajdonképpen titkos. (nem pedig "egyfajta titok").
2. what is just a game: (a nagyon okos lengyel nép meg tudja különböztetni a valóságot attól ami csak játszma /megjátszás/ (nem pedig "ami játék".

a nagyon bölcs népre hivatkozásból egyértelmű, hogy a politikus asszony olcsó hazug szónoklatot tart. a WHO járványriadójára vonatkozó kérdésfelvetés lenne az egyetlen ésszerű pont a beszédben, ha tudna mondani valamit arról, szerinte miért érdeke a WHO-nak a mostani influenza miatt hamis riadót fújnia.
az az érv, hogy a vakcinát egészséges emberken tesztelték, (nem pedig beteg, öreg, vagy legyengült embereken) nem támasztja alá, hogy megelőzésképpen miért ne adassa be magának az emberek zöme, akik egészségesek, nem beteg, legyengült immunrendszerűek.

az a baj, hogy néhány látványos hülyeséggel még azt a keveset is hiteltelenné teszi a beszédében, amin érdemes lenne elgondolkodni. egy hülyeséget beszélő embertől nem fogom elfogadni a beszédében megbújó egytized résznyi ésszerű ervet sem. bolond lukból bolond szél.

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2009.11.17. 23:05:34

@kovácske:
Nem mi forditottuk.
A többiről meg mindenkinek joga van saját vélemény alkotni. Ez ilyen.

Ipari-antidepresszió 2009.11.17. 23:06:35

Amikor majd elszaporodnak az ilyen mai hozzászólások, akkor már késő:
forum.index.hu/Article/viewArticle?a=95123384&t=9196447

"Oké, most félre a tréfát. Két órája telefonáltak az iskolából (zugló), hogy a 12 és a 14 éves gyerekem is magas lázzal rosszul lett. Bementünk, 230 gyerek hiányzott reggelig, ma eddig 60- at küldtek haza. Hívtuk a körzethez tartozó mind a három gyerekorovosi rendelőt, folyamatosan foglalt a telefon mind a három helyen, teljesen reménytelen. Holnaptól az iskolát bezárják. A gyerekeket valószínűleg nem fogja orvos látni egyhamar, mert nem lehet a túlerheltség miatt bejutni. Kértük a gyerekek beoltatását, de még nincs meg az időpont. A munkahelyemen én is csak jövő hét végén mehetek oltásra... Kicsit elkéstek vele. Már ha van értelme az oltásnak.

Ebben a helyzetben mit adjak a gyereknek, mit javasoltok? Mindezt úgy, hogy nem tudom egyelőre, hogy ez H1N1 vagy más influenza. Tanács kellene, hogyan tudjam őket kúrálni. Főleg olyanoktól, akik, vagy akiknek a gyereke már átment ilyenen.

A másik meg az, hogy én mit tegyek, hogy lehetőleg ne kapjam el? (olyan a munkám, hogy katasztrófa lenne). Ha elkapom, elkapom, de mit tegyek, hogy a veszélyt csökkentsem?"

Érdemes még látogatni az ECDC (Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ) oldalát is:
ecdc.europa.eu/en/healthtopics/Pages/Influenza_A%28H1N1%29_Outbreak.aspx

meg a WHO (Egészségügyi Világszervezet) oldalát is:
www.who.int/csr/disease/swineflu/en/index.html

kovácske 2009.11.17. 23:06:58

nem is azért mondtam@szil5:
-nem ti fordítottátok:
nem is azért mondtam.
-a többiről meg mindenkinek joga:
azért mondom.
üdv.

Pitypalatty úrfi · http://proletarokkozt.blog.hu 2009.11.17. 23:15:19

@Ipari-antidepresszió:

"Amikor majd elszaporodnak az ilyen mai hozzászólások, akkor már késő"

Igen, és akkor majd rohan a jónép oltatni magát, akár fideszes, akár nem, csakhogy addigra valószínűleg már cseszhetik.

Persze amennyiben mégsem lesz járvány, ott fogják verni a mellüket a barmok, hogy "na én megmondtam", és kiröhögnek mindenkit, aki volt olyan elővigyázatos, hogy beoltatta magát.

halaloszto 2009.11.17. 23:16:16

meg nem hallottam olyan esetrol, ahol h1n1 ellen beoltott ember megbetegedett volna h1n1-tol. viszont hallottam eleg sok ezerrol, aki nem volt beoltva es megbetegedett.

ezek fenyeben azt a sajat velemenyt alakitottam ki, hogy az oltas egy uveg bor ara, es mukodik.

vajk

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2009.11.17. 23:19:31

@Ipari-antidepresszió:
A Tamiflu tbl és suspenzio és a Relenza orrspay igazolt antivirális hatással rendelkezik,a sertés influenza ellen is hatásos, csökkenti a tűneteket és enyhébb lesz a betegség lefolyása.
Sajnos mindkettő receptköteles.
Norvégiában átmenetileg recept nélkül is vásárolható a helyzetre való tekintettel.
Érdemes tartani otthon és a tünetek jelentkezésekor azonnal elkezdeni.
Kérdés, hogy ezekből vajon készletezett-e elegendő mennyiséget Magyarország.

szabszi · http://psycho.blog.hu 2009.11.17. 23:20:24

@halaloszto: huha, akkor te a jovobe is latsz, mert azt nem tudjuk, hogy mukodik-e csak azt hogy immunvalaszt kivalt, ami nem nagy teljesitmeny egy oltastol. az esetleges madarleukemia virus ami a tojassal jon az meg majd ellesz valahogy!

Ipari-antidepresszió 2009.11.17. 23:20:28

@Pitypalatty úrfi:

Úgy néz ki, holnap bejelentik a járványt itthon is:
index.hu/belfold/2009/11/17/ketszaz_oltokozpontot_hoznak_letre/
Független Hírügynökség

2009. november 17., kedd 18:38 | Frissítve: 4 órája

Péntekig 31, a jövő hét végéig pedig 200 oltóközpontot állítanak fel, ahol a jelenleginél egyszerűbb módon lehet hozzájutni az újinfluenza ellen védőoltáshoz.

Itt a zuglói eset:
www.origo.hu/itthon/20091117-h1n1-ujabb-fovarosi-iskolat-zartak-be.html

lehet nézegetni a járvány terjedését:
gamapserver.who.int/h1n1/geographic-spread/h1n1_geographic-spread.html

érdemes elolvasni, hogy mi van ukrajnában:
atv.hu/hircentrum/091117_parainfuenza_panik__100___os_halalozas_nyugat_ukrajnaban_.html

és hogy mit mond erről a WHO:
www.who.int/csr/don/2009_11_16/en/index.html
"Az előzetes eredmények alapján nincs szignifikáns eltérés a pandémiás (H1N1) 2009 influenzavírus és azok között a minták között, amik ukrán páciensekből származnak. A vizsgálatokat két WHO influenza központban végezték."

diktatorikus kleptokrácia 2009.11.17. 23:22:42

@szabszi: arról nincs szó, hogy már eleve úgy menjen valaki az oltásra, hogy előtte már megvizsgáltatta magát? oltáskori állapotáért nem a páciens a felelős? nincs tájékoztatást arról, hogy milyen állapotban mehet és nem mehet valaki a karámba?
hejsan

Ipari-antidepresszió 2009.11.17. 23:23:07

@szil5:
Mi az a Tamiflu?
www.karpatinfo.net/article106646.html

Ukrajnában ezekben a napokban szinte minden az influenza és a titokzatos Tamiflu nevű gyógyszer körül forog, mely utóbbi minden egyes szállítmányát királyoknak kijáró tisztelettel fogadják az ország vezetői a repülőtereken. De mi is az a Tamiflu?

...

A Tamiflu nem helyettesíti az influenza-elleni védőoltást. A Tamiflu nem változtatja meg az influenza-elleni védőoltás hatásosságát.

...

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így a Tamiflu is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

- A Tamiflu gyakori mellékhatásai

A Tamiflu leggyakoribb mellékhatásai, az émelygés, hányás és gyomorfájás. Ezek a mellékhatások leginkább az első adag bevétele után jelentkeznek, és a kezelés folytatása során megszűnnek. Ezek a mellékhatások ritkábban jelentkeznek, ha a gyógyszert étkezés közben veszi be.

- A Tamiflu kevésbé gyakori mellékhatásai

Ritkán bőrreakciókat és májfunkció zavarokat tapasztaltak.

Tamiflu alkalmazása során görcsökről, a tudatszint csökkenéséről, viselkedési zavarról, hallucinációkról és delíriumról számoltak be, amelyek ritka esetben véletlen sérüléshez vezettek. A betegek, különösen a gyermekek és serdülők szigorú ellenőrzése szükséges, és a kezelőorvosukkal azonnal érintkezésbe kell lépni, amint a beteg bármilyen viselkedési zavart mutatna.

cooper (törölt) 2009.11.17. 23:24:40

Najó, de hogy döntöd el, kinek van igaza? Sehogy, patt. agymosás? Az.

szabszi · http://psycho.blog.hu 2009.11.17. 23:26:39

@Zanzo: hejsan, sztem mindketten tudjuk, hogy ennyi embert elozetesen atvizsgalni egy folyamatos orvoshiannyal kuzdo rendszer nem tud. masreszt ha tudna is, akkor sem erne semmit mert az oltas elott kellene kozvetlenul vizsgalni (es utana megfigyelni)

nyari mikulas (törölt) 2009.11.17. 23:26:40

@szil5: "A Tamiflu tbl és suspenzio és a Relenza orrspay igazolt antivirális hatással rendelkezik"

Igen. De az influenzat nem virus okozza, hanem D vitamin hiany!

www.tenyek-tevhitek.hu/h1n1-es-d-vitamin.htm

szabszi · http://psycho.blog.hu 2009.11.17. 23:27:38

@cooper: nem akarjuk eldonteni. :) csak megakartam mutatni egy kepet par embernek, amit aztan a media felkapott es most jo sok embernek mutatom meg :) a media hatalma

nyari mikulas (törölt) 2009.11.17. 23:28:38

Mas orvosok is az oltas ellen vannak: lenkeidoktor.hu/?p=263

Lenkei is azon az allasponton van, hogy minden betegseg oka vitaminhiany.

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2009.11.17. 23:29:07

@halaloszto:
El kell keserítselek,mivel itt Svédországban jelentettek hivatalosan esetet amikor az oltás ellenére egy 46 éves nő megbetegedett sertésinfluenzában.
Sajnos nincsnek pontos vizsgálatok arra vonatkozólag, hogy tényleg védetté válik-e a szervezet és ha igen akkor az oltás badása után mennyi idővel alakul ki a védettség.Ez hamis biztonságérzetet adhat,ami esetleg felelőtlen magatartáshoz vezet. A jelenlegi vizsgálatok szerint a sertésinfluenzának gondolt betegek vizsgálati anyaga csak 1o-15%-ban pozitiv. Tehát 1o influenzás betegből, csak 2 aki valóban sertésinfluenzat kapott. A többi 8 valamilyen másik virussal fertöződött meg.

nyari mikulas (törölt) 2009.11.17. 23:29:52

@Ipari-antidepresszió: egy ilyen gyogyszert nem szabadna orvosi felugyelet nelkul, recept nelkul arusitani.

nyomasek_bobo · http://sopron.e-cafe.hu 2009.11.17. 23:30:58

mancs.hu/index.php?gcPage=/public/hirek/hir.php&id=20094

"MN: Ha valaki megbetegszik influenzában, még mindig szedhet antivirális gyógyszereket. Vannak orvosok, akik például inkább ezt javasolják a terhes anyáknak, mint az oltást.
BGY: A két kapható vegyület nagyon hatékony, fantasztikus gyógyszer, életet tud menteni. Az egyikből nekem is van otthon készenlétben. Naponta be kell venni két kapszulát, mielőtt a láz eléri a 39 fokot, és még lázcsillapítóra sem lesz szükség. De az is biztos, hogy ezeket soha senki nem vizsgálta terheseken. És csak akkor ér valamit, ha a 39 fokot elérő láznál rögtön elkezdik szedni: másnap már csak a betegek felénél használ, harmadnap már kidobott pénz. Nálunk most kiharcolták, hogy legyen a stratégiai gyógyszerraktárban, csak szerintem nem lesz idő szétosztani, amikor robban a járvány. Egyébként háromszor annyiba kerül, mint a vakcina. Másrészt nem szabad megelőzésként szedni. A rezisztens vírus előállításának legbiztosabb módja, ha a betegek családtagjait is kezeljük a gyógyszerrel, mivel bennük is szaporodik a vírus. Tavalyelőtt volt egy szezonális H1N1-járvány, és azokban az országokban - Anglia, Franciaország, Svédország, Norvégia, Hollandia -, ahol preventíve szedették a rokonokkal, januártól márciusig a vírusok 70 százaléka ellenállóvá vált a szerrel szemben. A baromfiinfluenza-járvány idején Magyarországon is előre szedették a dolgozókkal, hatalmas szerencse, hogy nem lett egyetlen rezisztens vírus sem. Egyelőre a sertésinfluenza vírusa sem rezisztens, mert a disznókat senki nem etette antivirális szerrel. Mindenesetre a megelőzésnél nincs jobb védekezés. Az sem baj, ha a beoltott ember nem betegszik meg, mert jövőre ugyanez a vírus lesz itt megint. Amíg nem találkozik vele mindenki, nem fog megváltozni.
Névjegy

Berencsi György az orvostudomány kandidátusa, virológus, orvosi mikrobiológus, a Semmelweis Egyetem magántanára, a Szent István Egyetem címzetes egyetemi tanára. 1966 óta máig az Országos Közegészségügyi Intézetben, majd jogutódjában, az Országos Epidemiológiai Központban dolgozik. Közben megfordult a heidelbergi Német Rákkutató Központ víruskutató intézetében, a SOTE Mikrobiológiai Intézetében és az MTA-SOTE közös kutatási szervezeténél. Egy évtizeden át ő volt a WHO nemzeti influenza-, valamint enterovírus-referencialaboratóriumának vezetője."

nyari mikulas (törölt) 2009.11.17. 23:34:07

Osszefoglalva:

Nincs jarvany.
Ha van is, nem influenza, ha influenza is, akkor sem sertes.

Az oltasnak mellekhatasi lehetnek.
A gyogyszernek is.

Az egesz egy maffia muve, akik az oltoanyag gyartok es a gyogyszergyarak profitjat akarjak novelni, es csokkenteni az emberi polulaciot.
Arrol is lehet olvasni, hogy katonai labor keszitette a virust, es hogy az oltassal mikrocsipet ultetnek be az emberekbe.

Azert van benne higany, hogy ne lehessen kimutatni az a aramkori elemket az oltasban, a higany mint fem elfedi a mikrocsipet.

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2009.11.17. 23:37:11

@tamaskodo:
Az influenzát virus okoza, a D vitamin hiány viszont gyengíti az imunrendszert, tehát könnyebben elkapja az ember.
A D vitaminnak igen fontos szerepe van más betegségekben is. Épp múlt héten volt egy nagyon jó előadás arról, hogy a legújabb kutatások bizony abba az irányba mutatnak, hogy a depresszióhoz több köze van a D vitamin hiánynak, mint a szerotoninnak. Na de ez már más téma.
Lényeg, hogy sok mondja van a védekezésnek, de erről igen kevés infot kaptak az emberek. Influenza van, sokféle egyszerre, védekezni kell ésszel.

nyari mikulas (törölt) 2009.11.17. 23:37:57

@Pitypalatty úrfi: Mi az hogy egetni? Tudos ember o, orvos is volt, harom orvosi szakmat is megprobalt!
Tobb konyvet is ir a temaban, es a Scientologia Egyhaz legbokezubb tamogatoja!
Onzetlenul felepitett egy vitaminbolt halozatot, hogy segitsen az orvosok altal felrevezetett es betegsegbe dontott embertarsain.

nyari mikulas (törölt) 2009.11.17. 23:39:52

@szil5: Ez a hagyomanyos orvosi allaspont, de semmi bizonyitek nincs arra, hogy valoban virus okozna az influenzat.
D vitamin hiany es esetleg a magneses ter rezgeseinek az elhangolodasa az ok. Biorezonancival jol kezelheto.

Pitypalatty úrfi · http://proletarokkozt.blog.hu 2009.11.17. 23:41:33

@tamaskodo: "a Scientologia Egyhaz legbokezubb tamogatoja"

Ja, hogy ez nálad pozitívum. Akkor sajnos nincs miről beszélnünk.

nyari mikulas (törölt) 2009.11.17. 23:41:54

@Pitypalatty úrfi:
Lenkei blogjarol idezem:

"Leginkább arról ismernek, hogy vitaminok és egyéb természetes anyagok alkalmazásával segítem embertársaimat abban, hogy egészségesebb, boldogabb, emberhez méltóbb életet éljenek."

Mi kell ennel tobb?

Ianas 2009.11.17. 23:43:44

@tamaskodo: Ezt a baromságot elhiszed...?

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2009.11.17. 23:45:14

@tamaskodo:
Öreg vagyok már, én maradok a tudománynál.
A Mari néni is jobban lett töle nekem nem elég.

Ianas 2009.11.17. 23:45:19

@tamaskodo: "Tobb konyvet is ir a temaban, es a Scientologia Egyhaz legbokezubb tamogatoja!"

1.) Könyvet bárki tud írni, ha van segge hozzá

2.) A második részt nem kommentálnám. :D:D:D

szabszi · http://psycho.blog.hu 2009.11.17. 23:48:00

@tamaskodo: nem tudom eldonteni, hogy viccelsz-e. ha nem viccelsz, akkor rejto jenosen: "tiszteljuk egymas idegbajat."

Pitypalatty úrfi · http://proletarokkozt.blog.hu 2009.11.17. 23:52:19

@tamaskodo: Hát az alapból több lenne, ha nem hazudna.

De szerintem te troll vagy ;)

halaloszto 2009.11.17. 23:54:41

@szabszi: olvasni-e tudsz? hol irtam a jovorol?

vajk

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2009.11.17. 23:56:09

@szabszi:
off
Te is tudod, hogy nincs is orvoshiány Svédországban. A rendszerrel van baj.
Te magad kerested ki a WHO adatbázisából hány orvos jut 1o ezer lakosra Europa különböző országaiban. Vicc, de itt több orvos van mint Magyarországon és néhány más országban. Az europai átlagtól mindenesetre nem kevesebb.Az effektivitás ami nagyon alacsony az agyonszabályozottság miatt.

szabszi · http://psycho.blog.hu 2009.11.17. 23:57:13

@halaloszto: arra celoztam, magyart toro halaloszto, hogy nemigen tudod hogy az oltas mukodik-e. ha ezt igy kimered jelenteni akkor muszaj a jovobe latnod

halaloszto 2009.11.18. 00:01:39

@szil5: Jol ertem amit irsz? Volt egy eset, amikor bizonyitottan megbetegedett egy beoltott ember?

Annak fenyeben, hogy a nem beoltottak kozul viszont ennel kicsit tobben betegedtek meg, fenntartom a velemenyem.

(magyarorszagon par szazalek a beoltott arany. mondjuk 5. a lakossag egy huszada. ha minden husz beoltatlan influenzasra jutna egy beoltott influenzas, akkor kimondhatnank, hogy az oltas hatastalan. ha minden 100-ra, akkor hogy csekely hatasu. ha minden 10000-re, akkor kenytelenek vagyunk elismerni, hogy az oltas jelentosen csokkenti a megbetegedes eselyet)

vajk

szabszi · http://psycho.blog.hu 2009.11.18. 00:05:47

@halaloszto: eddig 1-rol tudnak. meg par komolyabb mellekhatasrol, epilepszias roham stb.

Pitypalatty úrfi · http://proletarokkozt.blog.hu 2009.11.18. 00:07:48

@halaloszto: a kommented lényegi részét ugyan nem érinti, de már kb. 10%, azt hiszem

halaloszto 2009.11.18. 00:10:39

@szabszi: tehat nem tudsz olvasni. azt jelentettem ki, hogy jelenleg az a velemenyem, hogy az oltas mukodik.

nem a jovorol szol, hanem arra vonatkozolag allapit meg tenyt, hogy mi a jelenlegi velemenyem.

semmit nem irtam arrol, hogy tudnam hogy az oltas mukodik vagy sem.

vajk

Sunabouzu 2009.11.18. 00:12:45

@tamaskodo: Ne legyél gyökér. Az a csóka kuruzsló, és mérhetetlenül ostoba, aki beveszi amit mond.
Minimum a szcientológiai egyház felemlegetésével hülyét csinálsz magadból.

A tamiflu a szokványos influenza ellen hatásos, a mostani ellen Fluval P-vel oltanak itthon. Ez aktív védőoltás, gyengített vírust tartalmaz, aktív védettséget biztosít, nem tüneti kezelést. Ez annyit jelent, hogy a védettség kialakulása után az immunválasz gyorsan érkezik, mert a testidegen fehérjék, amik ellen antitestek termelődnek, már nem ismeretlenek a szervezet előtt. Ez nagyon gyp szintű magyarázat, de nem vagyok a terület szakértője, habár mire a diploma a kezemben lesz, előfordulhat:)
Érdekelne, hogy a cikkíró~kommentelők tanulmányaik során mennyi immunológiával találkoztak. Internet,tv,rádió, blikk, dr lenkei leszámítva. Mivel mostanában hirtelen annyi a szakértő.

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2009.11.18. 00:13:01

@Zanzo:
Vannak lappango betegségek, amikről a beteg nem is tudhat, mégis kontrainikátiot jelnthet az oltás szempontjáből. 25 után merem állitani, hogy bizony szükség van az elözetes vizsgálatra. Egyszerü fizikális vizsgálattal igen komoly bajokra lehet bukkanni néhány perc alatt.Nem tudok olyan körülményt mondani amit miatt beadnék egy védőoltást vizsgálat nélkül.Felelősen gondolkodó beteg és orvos ezt nem ugorja át, akkor sem ha hosszu a sor.Riktlinjerekkel ez nem pótolható. Ezért hívják az orvostudományt tudománynak és ezért tart egy szakorvosképzés min. 11 évig.

Sunabouzu 2009.11.18. 00:14:19

Természetesen én már beoltattam magam.

szabszi · http://psycho.blog.hu 2009.11.18. 00:18:10

@halaloszto: en csak azt irtam, hogy a sajat velemenyedet nem nagyon alapozhattad tenyre, mert fogalmad sem lehet jelenleg hogy mukodik-e. az tudhatod, hogy egy uveg ara, meg azt hogy megkaptad. de ennel tobbet nemigen. innentol meg erolkodhetsz, de csak elbeszelunk egymas mellett.

Sunabouzu 2009.11.18. 00:18:20

@szabszi: Az oltás nagy valószínűség szerint működik, az előállítási módszer a hetvenes évek óta változatlan. Sem a vírus, sem az oltóanyag nem teljesen új, az előző ek egy új változata lehet. Lehet, hogy fokozottan fertőzőképes, és még egyéb extra tulajdonságaivannak, de molekuláris szinten nem feltétlen nagy a változás.

nyari mikulas (törölt) 2009.11.18. 00:19:03

@Sunabouzu16k:
"Az a csóka kuruzsló, és mérhetetlenül ostoba, aki beveszi amit mond."

- orommel olvasom, hogy vannak akik tisztan latjak a helyzetet.

szabszi · http://psycho.blog.hu 2009.11.18. 00:21:32

@Sunabouzu16k: ha halaloszto akarnek lenni most azt mondanam, h nem tudsz olvasni. en annyit allitottam, hogy nem tudhatja, hogy mukodik-e. ennyit es nem tobbet. az erdekelne viszont, hogy az antiviralis szerek miert ne segithetnenek egy virusfertozes eseten (azert az ujinfluenza is csak egy virus).

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2009.11.18. 00:29:32

OLvasta valaki az Infektologiai Szakmai Kollegium állásfoglalását? Érdemes.

nyari mikulas (törölt) 2009.11.18. 00:30:50

@szabszi: "az erdekelne viszont, hogy az antiviralis szerek miert ne segithetnenek egy virusfertozes eseten (azert az ujinfluenza is csak egy virus)."

"Az eddigi adatok alapján a H1N1 mortalitássa kisebb mint a szezonális influenzáé. A nagy különbség, hogy a más betegségek szövödményei nem kapnak ekkora sajtónyilvánosságot."

"Egy vezető svéd influenza kutató szerint a sertés influenza egyáltalán nem az a halálos járvány ami megrengeti a világot. Emiatt drága, felesleges és értelmetlen a teljes svéd lakosság beoltása."

Nem feleslegesek az antiviralis szerek is? Plane, hogy milyen mellekhatasaik vannak!
Plane amig nem azonositjak, hogy biztosan inflenza es nem mas virus okozza a bajt?

Az inflenza elleni antiviralis szer hatastalan mas virusok ellen, ha jol tudom.

Sunabouzu 2009.11.18. 00:41:38

Kérdés, mit értünk antivirális szer alatt. Lehetnek hatásosak, én nem értek ehhez annyira. Elhangzott már szerintem, és teljesen egyet értek azzal, hogy előre nem szabad vírusellenes készítményt szedni, mert szép csendben szelektálódhat a szervezetben egy olyan vírustörzs, amelyre nem köt az adott antitest, és akkor szarban a haza. Az ugyanis egy mutálódott vírus lesz, ami ellen más antitest kell, még az is lehet hogy egyedi. Fogalmam sincs, hogy ilyenkor mi történik. Az elég közismert probléma, hogy az orvosok minden második megfázás ellen antibiotikumot írnak fel (vagy csak otthon biztos ami biztos alapon benyal egyet a kedves beteg a házipatikából), azok folyamatosan lesznek rezisztensek a meglévő antibiotikumfélékre, pedig nem is tőle volt beteg az ember. De később, amikor tőle lesz beteg, akkor már nem hat rá.
Most egy torokgyulladásra a múltkor két héten át napi 3*1.5 millió egység penicillint kellett beszedni, holott amikro felfedezték, akkor pár egységnyi is elég volt. Ez hosszú történet, de talán felfedezhető a párhuzam.

Amikor a szerv. gyengített, nem fertőzőképes vírust kap (esetenként csak a burkolófehérje darabjait), akkor kialakul az immunválasz, az immunrendszer tudni fogja, hogy kell eljárni a következő alkalommal, és saját maga termel ellenanyagot, még mielőtt túlságosan elszaporodna a vírus a testben.

Ez ráadásul megelőző jellegű, nekem mindenképpen szimpatikusabb, mint az ad-hoc kezelés, főleg, hogy az bizonytalanabb.

Végülis tudhatja, hogy hat-e, azaz valószínűsitheti. Úgy tervezték, hogy hasson, és úgy tudom, hogy 70-80% védettséget biztosít. Nem biztos, semmi sem biztos, de nem találomra rakták össze a gyógyszert, ismeretlen technikákkal. Ez eddig jól bevált dolog volt, eztán is működik.

Segíthetnek az antivirális szerek, de vírus!=vírus, mire kiderül, mire lenne szükséged, talán már halott is vagy, mert a segítség nem érkezik időben. Ismerva a hazai viszonyokat, fokozottan veszélyes ez a megközelítés, de ez is csak vélemény, illetve következtetések a tanultak alapján.

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2009.11.18. 00:48:13

@tamaskodo:
A Tamiflu nem speciális szer a sertésinfluenza ellen. Szélesebb a hatáskör, de ebbe, a vizsgálatok szerint a sertésinfluenza beleesik Ez egy általános antivirális szer. Van egy két régebbi mint pl az amantadin, ami most is hatásos néhány virus ellen, de a sertésinfluenza ellen valamiért nem.
A forgalomban levá védöoltás pedig specifikus , lényegében csak a röfiflu ellen véd. Igaz keresztreakciók is ismertek. Ezért egyesek azt állitják, hogy a hagyományos szezonális influenza elleni oltás a röfiflu ellen és véd ezért végképp felesleges duplán oltani.Na ehez kellenének pontos vizsgálatok és adatok, amik nincsenek. Csak teoriák. Főleg ha hozzá vesszük azt is, hogy a magyar vakcina annyi - igaz oldhato és vizelettel kiürülő- higanyt tartalmaz ami a nemzetközi megengedett határértékkel számolva min. 24o kg-s embernek lenne csak beadható.( az adatok az illetékes hivatalos hnlapokrol letölthetök.)A GSK védőoltása ennek csak egy tizedét tartalmazza, viszont van benne egy adalék anyag , aminek sok a mellékhatása, emiatt néhány országban nem engedik használni. Na ebbél lehet választani.
Off:
az embernek aludni is kell.

nyari mikulas (törölt) 2009.11.18. 01:04:35

@szil5: A Tamiflu neuraminidase inhibitor, az inflenzavirus A es B valtozatanak neuraminidaz enzimenek a mukodeset gatolja specifikusan.

Mas virusok ellen nem hatasos legjobb tudomasom szerint.
Nem altalanos virus ellenes szer.

Vannak altalanos virus ellenes szerek, de azok sokkal durvabbak.

A magyar es tobb mas europai vakcina is annyi higanyt tartalmaz, ami kevesebb, mint egy heti megengedheto higanyterheles egy atlagos embernek.
Hetente legfeljebb egy oltast...

halaloszto 2009.11.18. 01:10:24

@szabszi: valamit tenyleg felreertesz!

1. a velemeny nem kell tenyre alapuljon. az, hogy eddig senki beoltott nem betegedett meg, az egy ismeret volt, amit egybol meg is cafoltak. megfontoltam, hogy megvaltoztatom a velemenyem vagy sem, aztan dontottem. `

2. te viszont nem velemenykent, hanem tenyallitaskent kozolsz olyan dolgokat, amikrol semmilyen informacioval nem rendelkezel. itt kezdodik a problema. hogy nem vagy ezzel egyedul.

felreertesek elkerulese vegett: "meg azt hogy megkaptad"

fogalmad sincs rola, hogy megkaptam-e. ennek ellenere ugy irsz, mintha tudnad. ugy teszel mintha tudnal valamit, mintha ertenel hozza, velemenyszabadsagrol papolsz, de nem velemenyt irsz, hanem allitasokat olyan dolgokrol, amikrol nincs informaciod, talalgatsz.

vajk

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2009.11.18. 02:46:42

@halaloszto: ezt nem fogja megérteni. Azzal, hogy eggyel több beoltott fertőződött meg annál, mint amit tudtál (alsó hangon 30 ezer megbetegedésből 1 oltott, és nem tudjuk, hogy az oltás után eltelt-e a két hét mikor megfertőződött), azzal egyszerűen te vereséget szenvedtél a vitában, és már csak kötekszel..

nehogymár logikát kérjél számon, jól látható jelei vannak annak, hogy nem fog menni.

nyari mikulas (törölt) 2009.11.18. 04:26:00

Dr Csabai Zsolt irja:

Mivel a víruscsalád, mint említettem kifejezetten hidegkedvelő, így nem akar össze állni a kép az új típus kialakulásáról. Annál inkább felmerül bennem az a kétség, és engedjék meg itt a személyes véleményemnek hangsúlyt adjak, hogy itt inkább az a látszat, hogy a mai világot sújtotta anyagi vállság a nyugati nagyhatalmú gyógyszergyár monopolokat is sújtja. Véleményem inkább az, hogy meleg éghajlatokon nem tud, vagy nagyon kicsi az esély arra, hogy egy ilyen mutáció kialakuljon. Gondoljunk bele a Spanyolnáthába, amely több millió humán áldozatot követelt, szintén, mint később kiderült nem Spanyol, hanem Amerikából indult útjára.

Ezért gondolom, hogy nagy a gyanú, hogy ez az A/H1N1 típusú génmanipuláció, inkább egy emberi kéz alkotta, egy fejlett génlabor munkájának gyümölcse, mint már egykor a Spanyol Nátha idején. Ez biztosít új bevételt az anyagilag a válság által sújtotta farmkonszerneknek. Ma szintén ismétlődik, mivel Mexikó szintén a globális válságtól extrém sújtotta terület, és az emberek szintén kevésbé tudnak az immunrendszerük karbantartására hatni, vagy akár védőoltásokban gondolkozni, így ez egy kiválóan alkalmas terület. Ez a gondolat azért érdekes, mivel a madárinfluenza a H5N1-es típus szintén egy meleg és anyagilag sújtotta területen, vagyis Indonéziában bukkant először fel. Ez a folyamat ismétlődni látszik, szinte, mint egy séma! Az emberi cinizmusom kérdi, hogy a következő eset felbukkanás majd a meleg Afrikából indul, amelyet az oroszlánok és a majmok terjesztenek? Ezen ideje lesz elgondolkoznunk!

Szerinte a grapefruit-kivonat a gyogyszer, amit (mit ad a veletlen, eppne) o arusit.

standup 2009.11.18. 06:22:22

Nem tartom veszélyesebbnek ezt, mint a régi influenzát. Én nem oltatom be magam, de megértem, ha valaki nem tudja megtenni, hogy egy hétre kidőljön a munkából/család mellől, annak érdemes.

Orvosi vizsgálat fontossága: 6 évesen egy enyhe megfázásra ráadtak egy akkor kötelező oltást, mert hanyag volt az orvos. Pár órával később rohammentő vitt a kórházba, akkor már eszméletlen voltam. Pedig gondolhatjátok, hogy az alapbetegség nem lehetett komoly, ha annyi idősen még iskolába is elengedtek vele.

Az meg, hogy ki kapja el, tényleg az immunrendszeren múlik. Lekopogom, a tömött BKV és a sok kézfogással/beszélgetéssel járó munkám ellenére se kaptam el. Náthát annál inkább. Nincs vele láz, csak rajtam fog meggazdagodni a zsepigyár és nem tudok rendesen beszélni, annyira kapar a torkom :)

(Amúgy csak az ismeretségi körben nagyobb a náthások, mint az influenzások aránya...Standup Statistics Department :))

szabszi · http://psycho.blog.hu 2009.11.18. 07:03:49

@halaloszto: zarjuk rovidre, mert lathatolag elbeszelunk egymas mellett es nem erted amit mondani akartam a legelso bejegyzessel. tehat kulonbozik a velemenyunk es ennyi.

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2009.11.18. 07:53:09

@tamaskodo:
Köszönöm a kiegészítést teljesen jogos. Pongyolán és nem pontosan írtam. Tulajdonképpen azt akartam kihozni, hogy mig egy védéoltás specifikus az adott kórokózó ellen addig a Tamiflu nem kifejezzetten a jelenlegi sertésinfluenza specifikus ellenszere.

Az egész vita tanulságos volt infektológiai és pszichiátriai szempontból egyaránt.
Voltak akik nagyon ügyesen játszottak és vitték tovább a fonalat. Nekik külön köszönet érte.

Mao elvtárs · http://diamondhostess.hu 2009.11.18. 09:25:02

@tamaskodo: Lenkei - aki vitaminkeszitmenyeket arul - a vitaminhianyt veli a megbetegedes okanak.
Norbi - aki hashajtot arul update markajelzesu elelmiszerbe csomagolva - a helytelen taplalkozas (nem csak vitamonok) miatt kialakulo egeszsegugyi problemakban latja a bajok gyokeret.
A kulonbozo lelekgyogyaszok lelki eredetunek, az energetikai guruk a csakrak egyensulytalansaganak velik a problema okozojat.
Megkockaztatom, egy villanyszerelo a falban levo vezetekek nem megfelelo elrendezesebol adodo elektrosztatikus toltesekre fogna, ha ebbol csinalna uzletet.

A Tamiflu-t a madarinfluenza ellen fejlesztettek ki es 800 millio dollar ertekben halmoztak fel belole keszleteket. A jarvany elmaradt. Kerdes: Melyik gyogyszergyarto nyelne be ezt a buktat, ha par millio dollarert megfelelo tomeghisztit (ja nem, marketinget) tud generalni?

danaz · http://www.autostat.hu/autos-forum 2009.11.18. 09:25:42

@tamaskodo: "Mas orvosok is az oltas ellen vannak: lenkeidoktor.hu/?p=263

Lenkei is azon az allasponton van, hogy minden betegseg oka vitaminhiany. "

Köszönöm szépen, ez az információ meggyőzött arról, hogy be kell adassam magamnak az oltást.
Szerinted a Lenkei mégis mi az istent mondana? Vitaminokat árul. Még jó, hogy mindenre azt mondja, hogy a vitaminhiány okozza... Észlény.

min 2009.11.18. 09:39:18

@szil5: Akkor a legjobb hármas ellenszer: Pálinka, hordós savfanyú káposzta és csukamáj olaj. A vírus meg bekaphatja..

Da Real Knee Grow 2009.11.18. 10:25:06

"és ahol eddig nem sikerült az agymosás:"
ÁÁÁÁHÁHÁHÁHÁHÁHÁ
Lengyelországban? Ahol a népesség 95%a hithű katolikus és hisznek benne hogy a fold 5000 éves múlttal rendelkezik és a foszilíák mind hamisítványok? Ez az az ország ahol nem sikerült az agymosás? Hát éljen!

"a nő aki szembeszállt az ördöggel"
Az ördöggel? Ez csak egy szezonális vakcina ti pudvásszájúak. Az ördög kicsit rosszabb.

_alesi_ · http://alesi.tumblr.com 2009.11.18. 10:38:56

@kovácske: mondjuk, ha nem sikerül értelmezni az elmondottakat, akkor inkább ne alkoss véleményt.

"a nagyon bölcs népre hivatkozásból egyértelmű, hogy a politikus asszony olcsó hazug szónoklatot tart." - aha, megszólítja a népet, innentől ostoba, populista gyökér. Mondjuk a hazai viszonyok alapján jogos az előfeltevés, de attól még nem mindenhol igaz.

"[...]szerinte miért érdeke a WHO-nak a mostani influenza miatt hamis riadót fújnia." - mert valószínűleg ő nem egy személyben egészségügyi miniszter és WHO berkeiben nyomozó titkos ügynök, aki ismeri a választ a miértre. Feltesz egy jogos kérdést, mert különösnek találja a nyomulást egy olyan betegség esetében, ami az eddigi adatok alapján közelében sincs egy évtizedek óta létező járványnak, ami nagysegrendekkel több kárt okozott eddig nemzetgazdasági szempontból is.

"[...]hogy megelőzésképpen miért ne adassa be magának az emberek zöme, akik egészségesek, nem beteg, legyengült immunrendszerűek." - Kis mintavételezést említ, amely ugy nem garantál semmit.

Azért örülök, hogy simán lehülyézel pár szakértőt, mert azok feltesznek pár kérdést, amit a gondolkodás luxusát megtartó emberek közül szinte mindenki feltesz. És mielőtt még nagyon belelendülnél, ahogy a miniszterasszony, úgy én sem állítom, hogy az oltás rossz. De egyenlőre meglehetősen keveset tudunk róla és feltűnően nagy a hisztéria körülötte.

_alesi_ · http://alesi.tumblr.com 2009.11.18. 10:43:44

@hadada: "Ahol a népesség 95%a hithű katolikus és hisznek benne hogy a fold 5000 éves múlttal rendelkezik és a foszilíák mind hamisítványok?" - Aham, ha valaki hithű katolikus, akkor egyben az evolúció és a tudomány megátalkodott ellensége. Meg amúgy mindenki, aki meg van keresztelve, egyúttal hithű is. Csúsztatásból jeles, műveltségből erős kettes alá (csak azért kettes, mert a katolikusok arányát majdnem eltalálta)

Martian (törölt) 2009.11.18. 12:03:56

A topicban felhozott téma szerintem nem járványról, védőoltásról szól... hanem annál jóval messzebb mutatva a társadalmi bizalomról (annak hiányáról), az érdekekről, a kommunikációról... alapvetően egy bonyolult és túlszabályozott világban élünk, ráadásul a tapasztalatok nyomán egyre nehezebb elhinni, hogy a kormányok, cégek, egyéb intézmények valójában értünk vannak.

Martian (törölt) 2009.11.18. 12:06:18

@alesi: Jogos. Ha valamiben ellentmondást látunk, rá kell kérdezni.

szabszi · http://psycho.blog.hu 2009.11.18. 12:43:58

@Martian: hah, te nyertel, vegre valaki felfogta.

nyari mikulas (törölt) 2009.11.18. 13:49:11

@szabszi: Pontosabban a tarsadalmi bizalmat cikizted, az en olvasatomban: a sok ostoba polgar megy es beoltatja magat, mert a mediakok azt mondtak, pedig ha gondolkodna, akkor tudna, hogy az oltas felesleges es karos.

Lehet, hogy elfogult vagyok, mert olvastam a szerzo korabbi bejegyzeseit is az inluenza kapcsan.

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2009.11.21. 22:53:30

Swedish professor: "Is there a hidden and secret limitation of the freedom of speech regarding damages from the flu vaccine?"
In the news paper HD, Professor Tore Scherstén says he is worried about the complete silence in Swedish media regarding side effects from the poisonous "swine flu" vaccine, Pandemrix, which is being used against the population in Sweden. He notices that in many countries, there has been at least some public debate in media about the safety of the vaccines but in Sweden, the mass vaccination propaganda is met by - nothing.

Many in Sweden wonder what is going on since every main stream media outlet completely black out any information about side effects and deaths from the vaccinations. "Why is it so silent in Sweden" asks the professor, "Is there a hidden and secret limitation of the freedom of speech regarding these issues?"
süti beállítások módosítása