Már fordítottam pár cikket arról, hogy mennyire tarthatatlan a helyzet az iskolákban.
Képtelenség fegyelmet tartani, a diákok nem kérhetők számon, nem küldhetők el az iskolából, bármit is tesznek, mert Svédországban az egyik legerősebb jog az iskolába járáshoz való jog.
Szabad a vásár.
Amiért most előveszem a témát az a saját-élmény.

Már az első évben sokkolt bennünket az eset, amikor Gábor fiam egyik svéd osztálytársát, egy kínai srác egyetlen ütéssel a földre küldte. Nem is tűnt nagynak az ütés, de a srác nem tudott felállni. Először azt hitték hülyül amikor próbált négykézlábra állni, de mindig visszaesett. Aztán a tanárok vették a lapot, hogy itt valami komoly baj van és mentőt hívtak.
Éppen a Lidl-ben vásároltunk a kórházzal szemben amikor a fiam ezt elmesélte. Az üzletből kilépve láttam amint egy helikopter száll fel a kórház mögül. Volt egy olyan érzésem, hogy a srácot viszik. Sajnos igazam lett, koponyaűri vérzéssel szállították Uppsalába az idegsebészetre.

Ezek után a fiam is visszavett kicsit a mellényből, de ennek ellenére nem kerülte el a sorsát.
Az egyik arab osztálytársa, akivel ráadásul jó barátságban is volt, egy teljesen érthetetlen bagatell dolgon felkapta a vizet. Hátulról leütötte a fiamat, majd a fejét a betonba kezdte verni. A tanárok tépték le róla. Szerencsére csak egy fél foga bánta a dolgot. Az iskola nővér szerzett egy akut helyet a fogászaton (már ez is nagy szó), ahol elláták és avval vigasztalták, hogy valószínűleg el fog halni az a foga és ki fog esni. Adtak erről egy igazolást, hogyha ha esetleg 19 éves kora után kerülne sor fogbeültetésre, akkor arra ingyen lesz joga. Úgy tűnik a fog megmarad, de az emlék is.

A mai nap aktualitása, hogy ma a fiam barátnőjét verte meg egy kínai a gimiben. Jelenleg is Örebroban vannak az anyukájával az akuton. Az egyik szeme az első vizsgálat szerint valószínűleg maradandóan sérült, most várnak CT vizsgálatra. Részleteket nem tudunk. Csendes, visszafogott 15 éves kislány.
De nem csak a bevándorlók agresszívak, félreértés ne essék. Egy kolleganőm lányát, amikor még a bérlakásos gettóban laktak egy 5 éves forma svéd kislány fenyegette meg egy csavarhúzóval, hogy hasba szúrja.

Mostanában Barnabás fiam (6 éves) miatt nyugtalankodom. Az iskola előkészítő osztályba jár. Ez olyan átmenet az ovi és a suli között. A foglalkozások 8-11 között vannak, utána napközi.
8-kor amolyan iskolásan becsöngetnek. 8-ig viszont nem tehetik be a lábukat az épületbe. Esőben, szélben, hóban, fagyban kint várnak az ajtó előtt az udvaron. A baj evvel csak az, hogy felügyelet nélkül vannak. Nincs tanár az udvaron, ami egyébként teljesen nyitott a kövesút és hátra az erdő felé is. Sajnos már az ő korcsoportjában is nagyon sok az agresszív gyerek. Néha a frász tör ki, amikor látom, hogy mi zajlik az udvaron.
A legbosszantóbb azonban az, hogy nem mindig sikerül az ajtót 8-kor kinyitni. Múltkor 8:10-ig álltunk a fiammal az esőben, a tanárok meg bent kávézgattak. Az izraeli anyuka társammal keményen mondtuk a magunkét. Ha tudnánk svédül nyomdafestéket nem tűrő kifejezéseket biztosan azt mondtuk volna.
Igaz a szülők sem sietnek nagyon a gyerekekkel az iskolába, negyed 9-kor még szépen lassan poroszkálnak az iskola felé.
Úgy látszik a híres svéd pontosság helyett mostanában egy másik nagyon svédes dolog a „lagom”dominál. Ez kb. annyit jelent, hogy „éppen elég”. Nem kell azt az iskola kezdést sem elkapkodni, a lagom tempó is elég.

A bejegyzés trackback címe:

https://psycho.blog.hu/api/trackback/id/tr131503683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dimanni · http://dimanni.blogspot.com 2009.11.05. 23:53:43

Szil, a barátnőm lánya ún International School-ba jár. Nem tudom, hogy ahol ti éltek, ott van e ilyen iskola.
Csupa jót mesél a suliról a barátnőm. Alacsony osztály létszám, nagyon jó feltételek, jó tanárok, magasabb követelmények, igaz angol nyelven folyik a tanítás, az osztályfőnök is angol anyanyelvű természetesen.
Lovagolnak, úsznak, stb.
Tandíjas az iskola - állítólag nem olcsó -, viszont lehet tandíjmentességet kérni. A tanulók európaiak, nagyrészt az IKEA dolgozói. (IKEA a fenntartó).
Ilyesmi nem jöhet szóba nálatok?
Tudom, hogy nem megoldás, ha az ember úgymond "elmenekül", de amolyan tűzoltás-félének, vagymi...

(Amit írtál, az egy rémálom. Néha az az érzésem, a svéd vezetés elmebetegekből áll...:-o)

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2009.11.06. 08:27:48

@Dimanni:
Örebroban van angol iskola 6.tol, de sajnos gimi nincs. Legközelebb Uppsalaban.
Mar tavaly beallitottuk Alexandra lanyomat a sorba. Most 4.-es.Remelem fel is veszik. Addig meg egy angol tanart is le kellene akasztanom valahonnan. Mar 1.-ben elkezdtek ugyan az angolt,most ott tartanak, hogy tudnak köszönni, ismerik a szineket es 30.-ig megtanultak a szamokat. Evvel a tudassal kicsit nehez lesz minden tantargyat angolul tanulni. Szerencsere a lanyomnak kivetelesen jo nyelverzeke van. Svedul 3 honap alatt tanult meg.
Mindenkeppen ki kell huznia meg masfel evet. Sajnos olyanrol nem tudok, ami mar 1.töl indulna.
Hogy Barnabassal mi lesz nem tudom, ö meg raadasul lelkileg is nagyon erzekeny. Az iskola es az oktatas az a pont, hogyha ragondolok, indulok a böröndert es azonnal alakarok költözni innen.

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2009.11.06. 08:36:01

Ezek a Svedorszagban talahato nemzetközi iskolak:

www.alloexpat.com/moving_to_sweden_forum/international-schools-in-sweden-t42.html

Hatha mas is gondolkodik ilyesmiben.

Aki meg csak tervezi, hogy Svedorszagba költözik es van valasztasi lehetösege, ez is egy fontos szempont lehet.

venator 2009.11.06. 23:06:26

Nem semmi, nem tudom, hogy Dániában milyen a helyzet, de mi valószínűleg hazamegyünk mire a gyerek suliba megy. Egy ilyen eset után biztos, hogy nem szalonképes eszközöket választanék arra, hogy jó modorra oktassam őket.

Mentolosmájkrém 2009.11.07. 21:54:46

Csak, ha visszautsz esetleg neked lesz bajod belöle. Mondjuk, ha nem latja senki...
Iskola??? Egy vicc, amim itt megy.

Om Yasmeen · http://www.aqabai-mindennapok.blog.hu 2009.11.08. 08:31:29

Szia, először olvasom a blogodat és nagyon megdöbbentem. Én eddig abban a hitben éltem, hogy a svéd/skandináv oktatás a legjobb a világon (lásd PISA eredmények...) :-((((

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2009.11.08. 12:54:16

@Om Yasmeen:
Sajnos otthon egyes psychológusok még most is ezt a tévhitet hirdetik. Ki kellene ide jönni először egy kis sajátélményt szerezni aztán beszélni(félre).
A Pisa eredmények tolmácsolása is félrevezető.
Ebben az oktatásról szóló irás csokorban a PISA-ról is találsz egy kis összehasonlító statisztikát

psycho.blog.hu/tags/oktat%C3%A1s

Egyébként mindenkinek ajánlom a jobb oldalon lent található témák szerinti keresőt.

Grifftojás 2009.11.14. 23:45:16

huha ez eleg sokkolo tortenet volt!

Valami nem stimmel itt az iskolakkal szerintem sem.
Az en esetemben a diakok elso dolga tanulas helyett az volt, hogy rohantak a diakugyi akarkihez aki meg jott hozzam hogy vegyek vissza a tempobol es konkretan ezt meg azt ne is emlitsek a kurzuson mert az megiscsak tulzas... mondanom sem kell hogy a diakugyi P szakmai kompetenciaja kabe 0.

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2009.11.14. 23:58:59

@Grifftojás:
Te milyen kurzust tartottál, ha megkérdezhetem?
Gyerekek vagy felnött oktatás?

Zz_ 2009.11.16. 10:19:39

Tudom ajanlani a krav magat. Az izraeli anyuka biztosan tudja ott hol oktatnak ilyesmit.
Igen jol kezelhetoek altala stresszes helyzetek.
süti beállítások módosítása