A Svédország déli részét sújtó szúnyoginvázió a jövőben egész Svédországra kiterjedhet - egy uppsalai egyetem által végzett kutatás szerint. A svédország déli részén lévő árvízek nyomán kialakult szúnyoginvázió miatt turisták által látogatott helyek, kempingek kiürültek és helyenként védőruhában lehet csak kimerészkedni a házakból. Martina Schäfer szerint a klíma változás miatt kialakult egyre intenzívebb nyári esők és a hőmérséklet emelkedés miatt egyre több szúnyogra kell számítani. Ha a mostanában tapasztalható mértékben szaporodnak, akkor 2050-re megduplázódhat a szúnyog sújtotta terület, 2080-ra pedig háromszorosára nőhet, kivétel ezalól Gotland szigete. Mivel a szúnyogok ha megtelepednek hatalmas populációt hoznak létre ezért csaknem lehetetlen a kiírtásuk. Egy esetleges szúnyog invázió pedig nagy veszélyt jelent a turizmusra, kempingekre stb.

Az eredeti, svéd nyelvű riportot lentebb kattintva nézhetitek meg.

 

Itt létünk első 2 évében meglepően nem volt gondunk a szúnyogokkal. Ajtó, ablak tárva nyitva esténként, szúnyog  meg sehol. Nem is értettem igazán, mert itt aztán van víz elég. Az idén nyárra megváltozott a helyzet, kénytelenek voltunk felszerelni a házat szúnyoghálóval. Közel sem olyan drámai még a helyzet mint a filmben, csak reménykedni tudok, hogy nem is lesz, valamit csak kitalálnak.
Azért azt is rebesgetik, hogy az EU betiltotta hatásos szúnyogírtó módszereket, sőt olyat is hallottam, hogy lehet, hogy kénytelenek lesznek visszakozni.
Bolhanyakörvet sem lehet kapni, azt is betiltotta az EU, így a macskáink tele vannak kullancssal. Azt mondja egy barátnőm, hogy ez hasznos, mert legalább nem a gyerekeim szedik össze. Nézőpont kérdése.

Az üzletekben megjelentek a filmben is látható védő felszerelések: szúnyoghálóból készült, egész fejet és testet védő dzsekik. A képet egy katalógusból vágtuk ki amiből rendelni lehet, többek közt ilyen felszerelést is, úgy látszik a piac gyorsan reagál a helyzetre (már nem csak a horgászok fogják keresni a terméket).
 

A bejegyzés trackback címe:

https://psycho.blog.hu/api/trackback/id/tr911316055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dimanni · http://dimanni.blogspot.com 2009.08.18. 09:18:18

A középső fiam júliusban a Szigetközben volt táborozni. Minden évben megy, eddig különösebb probléma nem volt, max 1-2 kullancs.
Idén eleve úgy ment, hogy több szúnyogra számítottunk, a híradókból is az folyt, hogy a nyugati megyékben szúnyog invázió, stb.
Volt nála 'Off', a legújabb fajta, 2 óránként fújta magát, volt rajta szúnyog riasztó tapasz is. Ehhez képest a 3. nap mondja telefonon, hogy a haverjaival addig 84 szúnyogcsípést számoltak össze a testén...
Haza jött, tiszta sebhely volt a kivakart csípések miatt.
Viszont a kullancsok elkerülték, ami azért is jó hír, mert állítólag arrafelé minden 2. kullancs fertőzött.

Egyébként meg a véleményem, hogy betiltani akkor kellene bármit is, ha van helyette mindenki számára elérhető, hatásos alternatíva.
süti beállítások módosítása