Igen érdekes blogot találtam. Még nem volt időm átolvasni, csak bele-bele néztem, de azt hiszem lelkes olvasója leszek.
A blog írója megelégelvén a svéd módit az USA-ba költözött és jelenleg ott dolgozik.
Érdekes lesz végre látni, mi is volt a baja a svéd egészségüggyel egy svéd orvosnak.

Az blog indító posztja itt olvasható :

 Hello mindenki!

 Már jó ideje gondolkozom azon, hogy oszthatnám meg a tapasztalataimat a sürgősségi ellátásról, a sürgősségi orvosról, valamint a  szakma fejlődéséről.

Többször nekikezdtem már különböző cikkeknek de  egymás után a kukában landoltak

Beláttam  hogy nem megy ez  olyan könnyen,aztán  egyszer csak megszületett  blog ötlete a nyáron ...párbeszéd ez jó lesz nekem!
Egyenes kérdések, gondolatok, tapasztalatok...

El kell ismernem, hogy nem olvasok blogokat, mindenesetre meglátjuk.

 Orvos hiány?

 Ma olvastam pár sort az SVT weboldalán a svéd „orvoshiányról” és arról, hogy ugyanakkor a svéd fitaloknak külföldi orvosegyetemeken kell tanulniuk a helyhiány miatt.
Akkor lehet majd igazán orvoshiányra számítani amikor a mostani 40-sek nyugdíjba vonulnak. A megoldás a létszám növelése a hazai orvosképzésben.
Sajnos a média nagyon alulinformált, ami a valós helyzetet illeti.
 Egy orvos képzése a szakorvossá válásig legalább 12 év.
Az orvosképzés csak egy alapképzés, ami Svédországban 5.5 év, ezután kötelező másfél év rezidensképzés majd a szakorvos képzés további 5 év.

Már évek óta kritizálják a megyéket amiatt, hogy nem biztosítanak szakorvosképzést annak érdekében  hogy eredményesen lefedjék a jövő szakorvos igényét és hogy időnként még AT (rezidens) helyből is túl kevés van, ami szintén egy gyenge pontja a rendszernek.

Szóval nem sokat számít, ha növelik a hallgatói helyeket, ha a végzősöknek nincs lehetőségük rezidens és szakorvos képzésre a jövőben.

A legfontosabb mégis a szakorvos állás  kérdése. Ha az önkormányzat nem tudja felvenni a harcot a konkurenciával a fizetés és egyebek terén, akkor a specialista tovább áll. Az elmúlt évtizedben a svédországi orvosok 10%-a Norvégiába költözött!

Emellett nővérhiány is van- tízezernyi nővér hagyta el a szakmát és más területen kezdett  el dolgozni.

Szóval a képzési helyek számának emelése, a rezidens és szakorvos képzés rendezése nem sokat segít, ha utána nem tudunk megfelelő munkafeltételeket biztosítani. (Én New Yorkban csináltam a szakorvosi képzésemet és 3 éve Fairbanksban, Alaszkában dolgozom)

A munkakörülmények és a fizetés  a munkáltató erőforrásaitól  függnek. Szóval, felszólítás a médiának! Ne az orvoshiányról írjanak! Ez igazából pénzhiány! Megfelelő fizetéssel és körülményekkel lehet orvost és személyzetet szerezni. Az erőforrás hiány és a meglévők  hibás felhasználása  azt  eredményezi hogy az orvosok és az egyéb személyzet eltünnek.
Jó feltételekkel azonban más országokból is csábíthatunk, orvosokat Svédországba ,elvégre mi mégiscsak annak a  nagy közös munkaerőpiacnak a  szereplői vagyunk, amit EU-nak hívnak, de ezt az SVT riportjában nem túl előnyős megoldásként állították be...de lehet, hogy ez csak  én értelmezésem.

 Végül eljutottál ide? Ebben az esetben üdvözöllek a blogomon. A folytatás a sürgősségi ellátásra és a sürgősségi orvosra is kiterjed majd…


 

A blog maga itt olvasható.

(jobb oldalra is kifogom tenni a svéd nyelvű blogok közé)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://psycho.blog.hu/api/trackback/id/tr81149993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ginewer 2009.05.29. 10:28:07

Gyakran gondolok arra, hogy a Te blogodat is le kéne forditani svédre.
Hátha beleolvasnának ezek a köfejüek! Bár elég reménytelenek...

Ha valakit zavarna:sajnos a gépemröl nem mennek át a hosszu ékezetek - csak ritkán,ezért irogatok "hibásan".

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2009.05.29. 11:18:04

Biztos vagyok benne, hogy az illetekesek megoldjak maguknak a forditast.

(a kollegaimmal mar megbeszeltem,hogy kontorlaljak a psyches statusomat es ha nagyon paranoidnak tunök szolnak es beällitjak a kezelesemet.)

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2009.05.29. 22:17:12

@evergo:
Hát igen, így igaz.
Röviden összefoglalva ezt a hosszu cikket:
Amit itt psychiátriának hívnak, az köszönő viszonyban sincs a szakmával. Politikusok világtól ,valóságtól elrugaszkodott tévesszméit próbálják kierőszokolni. Ennek eredményeképpen elvesztik a a szakembereiket és persze nagy a vesztesség a másik oldalon is.
A sokat emlegetett " 0 vision" csak egy területen valósul meg: O vision a psychiátriára. Még egy két év és nem lesz psychiátria.
Módszeresen rombolnak. Külfőldi, svéd mindenki elfelé pályázik.
Tudatosan agymosható,alacsony képzettségű emebereket tesznek meg vezetőnek , akik gondolkodás nélkül, kiszolgálják az elvárásokat.
Nálunk pl. most az átszervezás kapcsán ( hú de régen adós vegyok ennek leirásával!!) A járóbeteg részleg vezetőjének egy orvosirnokot tettek meg.
MÉg szerencse, hogy lett egy külön orvos részleg, orvos vezetővel, de szegény egyetemet végzett psychologusoknak pl. ő a fönöke. No komment. 50-es évekbeli otthoni megoldások.
Na ezért mondta én le tavaly az osztályvezetői poosztomról. Nem írtam róla, de most ide kívánkozik. Jó bolondként bevállaltam az elején. Továbbképzést nem biztositottak hozzá,csak a nyakamba varták a felelősséget, MIndezt brutto 2500 SEk esxtra juttatésért. Küzdöttem keményen. Éjszakánként bogarásztam a jogszabályokat, rendeleteket, közben próbáltam valam szinvonalasabb ellátást össezhozni. Hiába. Szélmalom harc volt. Én meg amúgy nem az a fajta vagyok, a kit meg lehet venni.
Amikor már olyan szakmai mélyrepülésre kényszerítettek bennünket, amit már nem vállalhattam fel, leültem és megírtam a felmondásomat. Leirtam ezt okként, és közöltem, hogy a továbbiakban csak a saját munkámért vállalok felelősséget. Kértem, hogy tekintsenek el a felmondási időtől is. A mai napig nem kaptam rá választ. Egy két telefon beszélgetés történt az a ügyben- merthogy az írás ugye megmarad a szó meg elrepül,igy a biztos) Kértek, hogy folytassam ők meg mentesítenek a sok vezetői megbeszéléstől meg utazgatsától.Na nem. A továbbiakban én nem tekintettem magam vezetőnek, mivel felmondtam, ők meg nem válaszoltak. Hónapok teltek el így, hogy csak a Jó Isten tudta, ki a felelős most a dolgokért. A vicc az volt, hogy ezek után én is , kollegáim is kaptunk fizetés emelést. Amúgy is ideje volt, csak addig elsinkofálták. Aztán jött január 1-től az átszervezés és evvel meg is szüntek a vidéki főorvosi posztok. Szóval most már hivatalsoan más a fönok, de én erről sem kaptam írást.
Szóval csendben húzom az igát, probálok megfelelő szakmai szinvonalon dolgozni, de nem lehet. Már a saját munkámért sem merek felelősséget vállalni.
Lépni kell valamerre.

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2009.05.29. 23:09:09

Svédül tudok, olvassátok el Susanne Flyborg legújabb írását is!

http://www.dagensmedicin.se/asikter/blogg/gastbloggar/susanne_flyborg/index.xml

Jobb oldalon egyébként megtalálható a blog az ajánlatok között.
Elnézést kérek a magyar olvasóimtól,de mindent nincs energiám lefordítani.
Az idézett posztban egy svéd pszichiater
( dolgoztam vele az elején) elmélkedik, hogy mennyibe is kerül ez a túllihegett jogbiztonság a kényszerkezelésekkel kapcsolatban, mekkora teher ez az orvosoknak betegnek, rendőrségnek egyaránt, hibákról, felelősségről, ügyeletekről.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2009.05.31. 08:57:38

"Tudatosan agymosható,alacsony képzettségű emebereket tesznek meg vezetőnek , akik gondolkodás nélkül, kiszolgálják az elvárásokat."

Be kell látni azt, hogy így működik a világ. Mondjak példát, vagy nem szükséges?

:-)

Pénzügyi szektor? Oktatás? Politikai élet?

:-)

A médiaéhes egészségügy (gyógyszeripar stb.) pedig hol ebolával, hol madárinfluenzával, hol pedig disznóinfluenzával ijesztget... mintha a többi nyavalya nem lenne elég egy becsületes kimúláshoz...

:-))

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2009.05.31. 14:40:26

@Hobbiszakács:
Az egészségügy nem mindenütt igy müködik szerencsére. Jó értelemben vett hierarrchia is van, ami a biztonságos betegellátást szolgálja.í
Nem vahyok egyedül evvel a gondolatommal ami az itteni helyzetet illeti.

Ginewer 2009.05.31. 22:03:16

@Hobbiszakács
Valóban vannak országok - szerencsére - ahol megvan a rend az egészségügyben.
"a jó értelemben vett hierarchia"
Sajnos itt a nagy egyenlösdi miatt a növérek nagyon nagy urak lettek, az orvosok pedig sehol nincsenek.
Egy nővér bármikor lehurroghat egy orvost,de forditva ez elképzelhetetlen,az azonnali fegyelmivel jár!
Nevetséges,hogy egy kórház orvosigazgatója nővér!
Mielött bárki megköpködne, mindig becsültem a nővérek munkáját. De mindenkinek megvan a maga munkája és felelőssége.
Sajnos az orvosoké nagyobb,őket hamarabb veszik elő, mint a nővérkét. A nővérke mégis sokkal többet engedhet meg magának itt.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2009.06.02. 08:45:30

@Ginewer: " nagy egyenlösdi miatt a növérek nagyon nagy urak lettek az orvosok pedig sehol nincsenek"...

Hogyan tükröződik a felelősség a fizetési szintek arányában?

szabszi · http://psycho.blog.hu 2009.06.02. 10:24:24

@Hobbiszakács: Bar nem tudom van-e barmi ertelme az avvikelse rapportoknak (persze a szandek sztem tamogatando, ezugyben pl sehol sincs a magyar egeszsegugy), de amit az elmondottakbol tudok a noverek latszolag kovetkezmeny nelkul rendeznek amokfutast gyakran a beteg eletet veszelyeztetve. ezzel van egy masik baj is, hogy az o baromsaguk miatt (is) az orvoson verik el a balhet, hiszen mas f@szaval verni a csalant mindenkinek konnyen megy. Szal vagy ne szoljon bele es csinalja ami a dolga vagy viselje o is a felelosseget. ennek semmi koze a fizeteshez. Ettol meg lehet/kell (ez odahaza nem nagyon megy) emberszamba venni oket, kozeliteni a hierarchnia hatarait, de hulyen nezne ki ha a takarito mondana meg a CEO-nak, hogy milyen strategiat kovessen egy artargyalason.
Egyebkent - bar ezzel nem leszek nepszeru - azt is el kell mondani, hogy otthon is voltak (sajat tapasztalatok alapjan!) jelentos elkurasok (nover es orvos reszrol is) ill. lattam en fonovert foorvosi (!) vizitre jarni ugy hogy senki nem szolt ez ellen semmit.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2009.06.02. 12:01:54

@szabszi: "ennek semmi koze a fizeteshez. "

Szerintem épp ez a dolog veleje. Alacsony fizetés és semmi beleszólás mellett aligha dolgozna valaki az egészségügyben. Az, hogy a demokrácia néha és néhol túlzott méreteket ölt, megint más dolog.

:-)

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2009.06.02. 13:23:22

@Hobbiszakács:
A baj ott kezdödik, hogy összekeverdnek a szerepek. A növert is masra kepzik ki az orvost is. Valoban nagy a kulönbseg a fizetesek között, de igan nagy a kulönbseg a ket szakkepesites elereshez szukseges befektetendökben is ( idö energia es penz) es a felelössegben is. Az en problemam, hogy csak pont azt nem csinaljak es nem is nagyon tudjak, amire kikepztek talan öket. Vert nem tudnak venni, egy venas injektiot nem adnak be, infuzio bekötesehez intenziv osztalyos növert hivnak. Automata vernyomasmerövel mernek pulzust arritmias betegnel.Nem tudnak megcsinalni egz EKG-t. Ehhez kepest ugy gondoljak joguk van belepofazni olyan dolgokba amire aztan elmeletileg sem kepeztek ki öket. Tessek elöbb bizonyitani, a sajat szinjukön, megmutatni hogy profik es ha ezenfelul tamul valamit es tud akkor azt en elfogadom. Otthon is elfogadtam a jo növerek velemenyet es respektältam annak a tapasztalatat, aki mar jo nehäny evvel többet huzott le a betegagynal.Es otthon sem fogadtam el a hulyeseget es tudatlansagot. A jo növer nem kötözködik es ellenall, hanem hamarabb eszre veszi a bajt esetleg mint en es jo dönteseket hoz. Mar sok jö növerrel dolgoztam es sokat köszönhettem nekik. Ami itt folyik az viszont a legkeptelenebb amit valaha lattam.

szabszi · http://psycho.blog.hu 2009.06.02. 13:41:13

@Hobbiszakács: ebben az esetben el kell menni egy foci meccsre es ott beleszolhat, ott nem erdekel mert nem csinal kart. szerintem a munka az lehetoseg es nem jog.
süti beállítások módosítása