Biztosan vannak jónéhányan akiket nem nagyon érdekelnek betegszabadsággal kapcsolatos száraz írásaim.
Ők menjenek helyette sétálni Stockholm utcáin.
A www.hitta.se fantasztikus újdonságokkal rukkolt ki nemrégen. Az élmény lenyűgőző.

Amikor ilyen technikai újdonságokba botlom, mindig eszembe jut a gyerekkorom.
Volt egy Munkácsy TV-nk, egy színezett plexilappal az elején. Futball meccseknél stimmelt, máshol nem nagyon. Az alja zöld, közepe sárgás-barnás teteje (az ég) meg kék.
Ezen kívül a faluban meglévő 4 telefonból, mivel az apám  volt a körzeti orvos, az egyik a miénk volt. Jobb oldalán egy tekerő gomb, avval lehetett betárcsázni Knoska bácsihoz a Postára, aki az előtte levő kapcsolótáblán, mint a régi amerikai filmekből ismert a fiataloknak, dugosgatta a vezetékeket, egyik lyukből a másikba. Délután 4h-kor mindig felhívta a 4 telefon tulajdonost. (állatorvost, a Párt irodát és a TSZ irodát és minket), elbúcsúzott, majd közölte, hogy Miske központ kikapcsol, Kalocsa központ nemsokára bejelentkezik.
Pár évvel később szert tettünk egy szekrény méretű NDK automata mosogépre, aminek az egész falu hetekig a csodájára járt. Szép idők voltak.
Majd még mesélek ezekről az időkről.

Na de térjünk vissza a sétához.
A lenti kombinált kép alján egy Stockholm térkép látható, felette meg fénykép minőségű felvételek Stockholm utcáiról.
A barnásan színezett terület az aktív. Látható egy kis emberke a térképen, amit a bal gombbal a térkép tetszőleges helyére húzhatunk. Az emberke előtt egy körcikkely mutatja a látószögét. Körbe is fordítható, ha másik irányba akarnátok elindulni.
Mindig annak az utcának a részletei látszódnak teljes részletességgel, amit az emberkénk lát.
Ha meg van a beállítás, indulhat a séta! Kék körök  jelzik az uton a haladás irányát, ugrálhatsz egyikről a másikra.
(Bocsánat azoktól akiknek nem lett volna szüksége erre a részletes magyarázatra, de tudom, hogy sokan olvasnak olyanok is akik nem profi netezők. Főleg ha az instrukciók még svédül is vannak.)
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://psycho.blog.hu/api/trackback/id/tr76990408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

venator 2009.03.09. 10:22:17

Kicsit Koppenhágára emlékeztet, gondolom ez nem olyan furcsa. :) meg picit az Andrássy út környékére Pesten.

Tunde 2009.03.09. 16:10:05

na most legyek unnepronto??
Sokszor jartam Stockholmban de valahogy, nem...nem tom...

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2009.03.09. 18:12:54

@Tunde:
Van szerinted szép város Svédorszgában? Van Stockholm és van Göteborg, amik olyan város, városok. Jellemzően kisávrosok vannak itt, azok meg szürkék,unalmasak és üresek. Ha nézed a webkamerák képeit,csak üres utcákat és tereket látsz. Karlskogában nyáron este 6-kor nem tudsz elnyalni egy fagyit az utcán. MInden bezár. Vehestz a Lidlben jégkrémet.
Épitézsetileg puritánság a köbön, mondhantnák igénytelenség.
Nekem érdekes volt az elején az a különbség ami a belsőépitészet, lakberendezés és a városok külső megjelenése között volt. Aztán szép lassan kezdett unalmas lenni a belső sitilus is , merthogy teljesne uniformizált, semmi eltérés, semmi változatosság.Ez is köbe van vésve.
Épp ma beszéltünk erről a kollaganőmmel, akinek az idős édesanyja most látogatta meg őt elszőr, itt Svédországban . 2 nap után azt kérdezte tőle: " Hát ezeknek nincs semmi igényük a szépre"
Van cserébe gyönyörú természet.

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2009.03.09. 18:43:11

Azért én szívesen megnézném stockholmot. Helsinki bejött. :)

almonda 2009.03.10. 17:35:07

nem mindenkinej jön be Stockholm - viszont akinek bejön, annak nagyon. Számomra a vizek-parkok kékje-zöldje fantasztikus, a nyári fények, a mindenhol elerhetö természet: a tenger, 24.000 szziget, százszínü gránitsziklák, a friss és sosem fakuló színek, az szinte elérhetö magasságban úszó felhök, hogy az ember által épített környezet belesímul a természetbe, hogy minden elérhetö bicajjal, hogy tiszta a város és a levegö... s a kedves, de sosem tolakodó emberek, szóval, ez egy nagyon is élhetö város.

Igaz, giccset, koszt, elhanyagoltságot, lepusztultságot s höbörgö, tahó embereket nem lehet találni - nekem ezek nem nagyon hiányoznak.

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2009.03.20. 18:33:33

@Könnyű Karma:Igen olvastam róla, bár a mi megyei lapunk csak mint valami véletlen hibát emlitette.
Errefelé(is) nagyon ügyesek a szóforgatásban.
Készültem, hogy írok róla,csak még nem nagyon volt időm.
Azért majd lehet, hogy dobok róla valamit
süti beállítások módosítása