A Socialstyrelsen ajánlása szerint a pneumococcus és a HPV elleni védőoltásnak be kell kerülnie az ingyenes védőoltás programba.

A svédországi megyék és Önkormányzatok, SKL támogatja a javaslatot, de hangsúlyozza, hogy ez a költség nem terhelheti a megyéket és az önkormányzatokat.
(megjegyzés: Svédországban a megyék és az önkormányzatok finanszírozzák az egészségügyet a saját bevételeikből.)

A Fertőzőbetegségek Intézetének vezetője Ragnar Norby is ezen az állásponton van.
- ez az én személyes véleményem, de úgy gondolom, hogy a járványügy állami feladat és a kormánynak kell finanszíroznia az új védőoltásokat.
Mind a két új védőoltás nagyon drága. A HPV védőoltás bevezetése a számítások szerint a védőoltás program jelenlegi 332 millió SEK  éves költségét 483 millió SEK-re fogja emelni.

(Dagens Medicin, 08.02.28.)

A bejegyzés trackback címe:

https://psycho.blog.hu/api/trackback/id/tr43758541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tundi 2008.11.09. 19:26:09

azt ertem, hogy a kötelezö HPV oltast kieröszakoltak a feministak de a pneumococus vakcinaert vajon ki lobbizik? csak nem a gyarto?

evergo · http://evergo.blogol.hu 2008.11.09. 20:13:03

Látom Tündi jo véleményed van a feministákrol- nekem is, amiota férfi adot akarnak :D fizesse, akinek két anyja van :D

tundi 2008.11.09. 20:48:59

fasizmus, kommunizmus, feminizmus...

Szabo Ildi · http://psycho.blog.hu 2008.11.09. 21:07:14

Tudjátok, hogy ma van az apá knapja Svédországban ?
Láttam egy riportot, ahol nyilatkozott egy csaj, hogy ma a papa ágyba kapja majd a reggelit, rendeltek már neki tortát is és kap majd 3 pólót.
És még azt mondjátok, hogy a férfiak el vannak nyomva?

tundi 2008.11.09. 22:27:18

ez is csak valami savanyu sved vicc lehet

Szabo Ildi · http://psycho.blog.hu 2008.11.09. 22:56:36

Amugy jól összefoglaltad a lényeget.

evergo · http://evergo.blogol.hu 2008.11.10. 17:49:31

Mellesleg asszem ez az a Fertőző betegségek Intézete, amelyik kitalálta, hogy ne legyen büntetőtörvénykönyvi tényállás ha valaki HIV-vel tudatosan összefertőz másokat. Merthogy milyen jó lenne ha dekriminalizálnák mindezt, mert a betegek utánkövetése is könnyebb lenne. Hát basszus, legyen legális és törvényes, hogy egy halálos, jelenleg nem gyógyítható betegséggel tudatosan összekenje valaki a másikat. Én csak arra lennék kíváncsi, hogy ha pl az illető intézet igazgatójának a lányát fertőzné meg HIV-vel valaki puszta kedvtelésből és büntetlenül, akkor hogy állna a szája az utánkövetéssel. Mellesleg ezzel az erővel holnap bemehetnék egy oviba oszt beleszarhatnék a kötbulláros kondérba - és az E coli még csak nem is annyira halálos. Hát tényleg elmegy az eszem. Ha ezt bevezetik, akkor már tényleg nem tudom mi következik.

Szabo Ildi · http://psycho.blog.hu 2008.11.10. 18:26:09

Hát furcsán értelmezik itt a törvényt az biztos. Ha én nem dokumentálok valamit, akkor jön a SOS, hogy a törvény szövegének nem megfelelően jártam el.Hogy a szakma szabályainak mond ellen az nem baj.
Más: gyermekvédelem.
Van egy betegem, most 50 éves. Ő kapott elmebetegség diagnozist, a sokkal betegebb szülök nem. Gyakorlatilag gyerekkora óta fogságban tartják, nem engedik ki egyedül az utcára. Jelenleg LPT alatt áll a beteg, aki több hónapos igen rossz állapot után, most olyan jól van mint soha korábban életében. Kiirás előtt vårdplanering. Az illetékes kommun képiselője, mint egy anekdotát meséli, hogy amikor ő még gyakornok volt a kommunnál, már akkor kaptak jelzést hogy egy gzereket fogva tartanak a szülei.Azt is tudják, hogy a papa rendszeresen veri. Azóta eltelt 35-40 év. Semmi nem történt.
Csak a amikor tombol a mania akkor kerül kórházba.
Mama aki járt egy évet gyógyszerképzésbe, maga osztogatja az 50 éves kisfiának a gyógyszereket, saját belátása szerint. Ezt elkerülendő, a beteget most APODosra állítottuk és kiadtuk a kommunnnek, hogy naponta vigyék ki neki a gyógyszert.
Egy hétig probálkoztak, nem jutottak be, nem vették fel a telefont se.
Probálkozás egy hembesökre a psychiátriáról sikertelenül, majd behozattuk szegény tök stabil beteget a rendőrséggel, hogy tudjuk gyógyszerelni.
Ezután bekérettem a szülőket,hogy elmagyarázzam nekik a tényállást. Szóhoz sem jutottam, csak ordítottak velem (eredetileg Németországból jöttek)hogy én csak egy rohadt kommunsita vagyok és vegyem tudomásul, hogy ez itt Svédország, itt demokrátia van és kiirás után semmi közöm a beteghez.
Ma újabb vardplanering a kommunnel. Filoznak rajta, hogy mit is lehetnee csinálni. Mondom én és a svéd ápolo is, hogy miért nem jelentik a rendőrségnek, hogy a felnött, LPT alatt álló beteget gyogykezelését megakadályozák. Ez nyilvánvaló törvénysértés. Erre az a válasz, hogy mem kellene elkapkodni ezt a bejelentést, jobb elkerülni a nyilt konfliktust.
Hát az eszem eláll. 40 éve hagyják ezt a törvénysértést és még nem akarják elkapkodni!
Hát majd én bejelentem.Inkább a törvénysértés, mint a konfliktus. Hát normális ez?
süti beállítások módosítása