http://index.hu/gazdasag/magyar/cgbr080529/

Van ahol így csinálják, van ahol másképp. Svédországban a cégbejegyzés/elindítás kicsit másképp működik mint otthon. Egyrészt rengeteg anyagot lehet találni a weben, akár a skatteverket, akár a bankok, akár más weboldalakon. Magyarországhoz hasonlóan itt is több cégforma létezik, mindegyiknek meg van a maga feltételrendszere a sikeres alapításhoz. Ha megvan, hogy milyen cégformát szeretne az ember akkor a https://www.foretagsregistrering.se/ oldalra vezet az út. Ez a Bolagsverket (cégbíróság svéd megfelelője) és a Skatteverket (APEH) közös oldala/szolgáltatása. Ezen az oldalon, egy meglehetősen sok kérdésből álló kérdőívet kitölti az ember, leellenőrzi, digitálisan aláírja  (e-legitimation) és beküldi az említett hivatalok részére. Itt lehet megadni a cég nevét, a tevékenységi területet és a hozzátartozó statisztikai számot (természetesen linkek vannak, hogy ha utána kell nézni valaminek) valamint itt lehet megbecsülni előzetesen a várható bevételt, nyilatkozni arról hogy mikor szeretné a cég az áfa bevallást elkészíteni, majd befizetni. Ugyanitt kell arról nyilatkozni, hogy külföldi cégekkel lesz-e együttműködés, de azt is itt kell megválaszolni, hogy a tevékenységhez kapcsolódó eszközöket a leendő cég vagy az ügyfeleknek kell beszereznie.
Ha minden szép és jó, akkor pár hét múlva megérkezik a registrering bevis (bejegyzést igazoló papír a hivataloktól) és meglehet kezdeni a gazdasági tevékenységet. Érdekes példa, amikor én kitöltöttem a kérdőívet és beadtam, utána pár nappal jött egy levél a Bolagsverkettől, hogy a megadott mezőt máshogy legyek kedves kitölteni, mert a jelenlegi formájában nem jó. (Mint szoftver tanácsadó beírtam, hogy a Microsoft termékeit is támogatjuk. De a szabályok szerint más cég neve nem szerepelhet az adott helyen.) Írtam nekik, hogy miként tudnám kijavítani a dolgot. Kb. 2 óra múlva felhívtak (!), hogy megbeszéljék a kérdést velem. Miután nem tudtam elfaxolni, azt mondták jó lesz emailben is. El is küldtem, pár napja meg is jött a bevis :). Külföldi személyek esetén kérnek az otthoni adóról igazolást, ha valakinek sikerül az APEH-hel megküzdeni akkor ez sem akadály. Az ügyintézés a Skatteverketnél is a Bolagsverkethez hasonlóan, gördülékeny és rugalmas volt.

Első körben ennyit a cégekről idekint, ha a kommentekben érdeklődés mutatkozik akkor folytatom a beszámolót/részletesebben írok.

Szabolcs

A bejegyzés trackback címe:

https://psycho.blog.hu/api/trackback/id/tr81494195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ferenc 2008.05.30. 09:20:18

Milyen cégformák lehetnek a svédeknél ( magánvállalkozó, Bt., Kft. Rt. zRt.- nek megfelelő )? Milyen szempont alapján melyik jobb? Milyen adókulcsok vannak ? Mit lehet leírni ? Ha valaki közalkalmazott is, akkor kell-e a cégében maga után is járulékot fizetni ? Mit lehet leírni adóalap csökkentés címen a vállalkozáson belül ?
Milyen cafeteriák vannak ?

Ildikónak néhány kérdés: A munkahely a szakmai továbbkézést támogatja-e, mint az angoloknál a NHS-ben ? Van-e cafeteria ( járulék mentes előnyök, amiket a dolgozójának a cég nyújt ) a svédeknél ?

Szabolcs 2008.05.30. 23:57:56

Ferenc: utana jarok a kerdeseidnek. a cegformak hasonloak egyebkent. itt is sok mindent le lehet vonni (lakasodban van az irodad akkor annak a koltsegeit etc). de 1-2 nap mulva jelentkezem a bovebb infokkal.

szil5 2008.05.31. 00:02:43

A továbbképzést természetesen támogatja a munkahely, de csak akkor ha adott tanfolyamból, kongresszusból a munkahely profitálni tud, arra valóban szükség van. Minden hónapban 2x ,amikor a vezetőség összeül, az egyes foglalkozási csoport vezetője előáll az igényekkel, amit megvitatunk és eldöntjuk, hogy támogtajuk-e, vagy sem és milyen mértékben. Néha csak szabadásággal.
A munkaadók és a gyógyszergyárak között van egy szerződés, ami szerint a gyógyszergyárak csak a felét fizethetik egy kongresszusi regisztrátiónak és/ vagy utaztatásnak, a másik felét mindig a munkahelynek kell állnia. Igy nem áll elő az a helyzet, mint otthon, hogy egyéni susmusok folytak a gyógyszergyárakkal. Nem olyan könnyű eljutni egy nemzeközi kongreszusra,mint egyeseknek otthonról. A valódi képzéseket jobban támogatják.
Cafetériáról nincs infom, majd utánanézek. Annyit tudok mondani, hogy havi 60 Kr-t( x 27 Ft) levonnak a fizetésünkből és ezért korlátlanul kávézhatunk sütizhetünk, nyitogathatjuk a hűtöt, amiben mindig van uzsonnára való. Minden reggel jön a friss péksütemény és van gyümölcstál.
Összehasonlitásképpen egy ebéd ára 61 Kr. Ezen semmilyen támogatás nincs, bárki bejöhet enni az utcáról ugyanennyiért. Ez egy átlagios napi menűár bármelyik étteremben. Általában van két féle főétel különbőző köretekkel,salátabár, füszerek és öntetek ,üditő, ásványviz vagy gyenge sör,tej, sajtok, kávé, teasütemény.
A munkahely a sprotolást támogatja anyagilag, erről készülök írni majd a blogban.

HZ · http://nagyvilag.blog.hu 2008.05.31. 16:56:52

Mennyibe kerül Svédországban a cégalapítás? Elektronikusan most már otthon is igen gördülékeny, és olcsó is.

Szabolcs 2008.05.31. 21:13:24

HZ: olvasd el a cikket amit belinkeltem az indexrol. Illetve gyakorlati tapasztalat (ismeros mar elektronyosan csinalta a ceget) es rajossz, hogy nem gordulekeny otthon. Az enskild firma ~ egyeni vallalkozas alapitasa egyebkent 1000 SEK, de majd hamarosan megirom a masodik postot is ezzel kapcsolatban mert a koltsegek valtozhatnak.
süti beállítások módosítása