Álljon itt most információ helyett egy kis segítségkérés információ híjján.
Ti, akik régebb óta éltek itt Svédországban és vásároltatok már házat, megírnátok, hogyan érinti ez az adózást?
Magyarul is nehéz sokszor eligazodni az adózasi szabályokban, hát még idegen nyelven, egy idegen országban.
Várok minden egyéb jótanácsot, javaslatot adóval kapcsolatban, pl az első évben a dupla lakóhely miatt levonhato összegekről, stb.

Dobjuk össze a tudásunkat!!

A bejegyzés trackback címe:

https://psycho.blog.hu/api/trackback/id/tr29420857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

evergo 2008.04.11. 11:55:47

Első félévben van kettős lakhatás miatt térités, nekem ezt mondták tavaly, ennek megfelelően csak a próbaidős 6 hónap számított. Szalina Ildi unokatestvére viszont azt mondja, h 3 évig számít. A Skatteverketnél a hölgy meg azt mondta h ez csak akkor számít ha pl otthon is bizonyos százalékban dolgozom és utazgatnom kell. szóval teljes a zűrzavar. Mellesleg ha jól tudom a házra felvett kölcsön 30%át levonhatod az adóból/adóalapból. És kérhetsz skattejámkninget is, ami azt jelenti h az adóelőlegbe levont pénzből ezután le tudod vonni pl a kamattörlesztésed összegét, igy több havi nettó fiztetést kapsz. Tulajdonképp következő évben az adóbevallás kapcsán ugyanezt a pénzt kapod vissza, csak gyakorlatilag jóval előbb, így nem a svéd állam használja egy évig, hanem te.

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2008.04.11. 13:33:31

Szerintetek van itt olyan, hogy családi adózás? Szabolcs továbbra is otthon alkalmazott, ami után otthon adózik, de mivel távmunka emiatt pendlazik a két ország között és fentartjuk az otthoni lakásunkat. Itt az én fizetésemből élünk 5-en, de a családi kasszát Szabolcs utazgatása megrövöditi. Vajon ez beleszámit? Az ő utazgatásai miatt levonhato a kettős lakhatás?

Trixi · http://ungersklakare.blogol.hu 2008.04.13. 11:37:16

Szia Ildi! Van családi adózás, és a pendlázás miatt és az otthoni lakás miatt is le lehet vonni valamennyit. Részletesen benne van minden abban a tájékoztatóban, amit küldtek az adóbevallásod mellé. Ha nekünk ilyen lenne akuális, én felhívnám őket és kérnék egy időpontot, h segítsenek kitölteni, meg h pontosan mi vonatkozik ránk! Sok sikert! Trixi

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2008.04.13. 12:13:07

Igen tavaly mi már adóztunk, akkor vontunk is le a dubbel boendekostnadra, utazásokra, meg napidijat.Tavaly viszont csak egy fél év volt, csak Szabolcs utazott haza. Kaptunk is elég szépen vissza pénzt. Igaz az elején a fiztésünkből is sokkal többet vontak le valamiért. Ami most a bizonytalanságot okozza, hogy mennyi ideig lehet ezeket levonni. Voltak olyan hangok, hogy csak addig ,amig nem lett határozatlan idejü a szerződésünk. Szerintem meg az érvényes, amit a tájékoztatón áll, hogy párok esetén 3 évig, egyedül állók esetén 1 évig lehet ilyeneket levonni. A másik homály az volt, hogy csak nekem van keresetem és nem én vagyok aki ingázik. Szabolcs meg nem adózik itt, mert nincs itteni jövedelme, viszont utazgat haza, mivel otthon van továbbra is alkalmazásban, sőt már egy osztrák távmunka is kinézőben van. Aztán levonhatók-e a gyerekek repjegyköltségei is. Kiskoruak, muszsáj őket magunkkal cipelni mindenhova. Aztán az a napidij dolog a leírás alapján sem igazán tiszta nekem. Azért egyre tisztább a kép. Én e-mail írást tervezek jó szokásomhoz híven, a SOS-sal már jó tapasztalataim vannak, hátha a Skatteverket is gyorsan válaszol.

evergo 2008.04.13. 18:22:07

na érdekelne mit mond a skatteverket, eddig annyiféle változatot halottam már

Ferenc 2008.07.11. 14:18:57

És ha lizingeled a házat, nem veszed meg hitelre, akkor mi van az adóvisszatérítéssel, hiszen az teljes költség ?
Valhol írtátok - Te Ildi, vagy Attila -, hogy a magánnyugdíjpénztár után is jár adóvisszatérítés. Az hogy megy, illetve milyen adóvisszatérítések vannak ?

Szabolcs 2008.07.13. 09:56:31

Maganszemelykent nem hiszem, hogy tudsz barmit is levonni lizing koltsegeibol. Egyebkent nem adokedvezmenyt kapsz a haz utan (eppen ellenkezoleg fizetsz adot utana) hanem a banki kolcsoneidnel jelentkezo kamat osszeget vonhatod le (ebbe beleertendo a hazkolcson, de a hitelkartyak kamatai is). Magannyugdij penztar utan jar (megfogom nezni pontosan menni) adovisszaterites. Tul sok mindent nem vonhatsz le egyebkent az adodbol mint maganszemely, de pl. a kocsid uzemanyag koltsegeit igen ha nem a lakohelyeden van munkad, illetve ha a hazadba szelessavu internethozzaferest csinaltatsz (meghatarozott osszeg felett) akkor is lehet kerni (nem automatikus).
süti beállítások módosítása