szil5 2008.02.22. 10:59

Háziorvosok

Itthon vagyok Szegeden  és olvasom az újságokat, híreket. Egyre több a jelzés arról, hogy mekkora a hiány háziorvosi fronton is. Eddig Svédországba főleg pathologusokat, aneszteseket, radiologusokat, majd psychiátereket toboroztak. Valamiért a háziorvosokat ezidáig Lengyelországból hozták. Hogy most miért változtatnak  nem  tudom valójában, de rákaptak a magyar háziorvosokra is.  (Judit ha olvasod a blogomat, szólj hozzá, Te erről többet tudsz!) Az első háziorvosi csoport (és persze psychiáterek is) éppen most tanul svédül Pesten. Ha jól számolom 2-3 hónap múlva kezdenek Kronoberg megyében.  Valószínűleg indul nemsokára a következő csoport is, bár erről pontos adataim nincsenek. Ha az orvost nézem, mint embert megértem, én sem véletlenül dolgozom most Svédországban. Ugyanakkor komolyan aggódom a magyar betegekért. OKOSOK ott a magas posztokon, hát lefelé nem láttok?? Nem kéne talán olyan feltételeket teremteni, ami a betegeknek és az orvosoknak is jó? Lehet szép elméleteket gyártani, de meg kellene hallani azok hangját is akik lehúztak egy életet kint a terepen. Az ő tapasztalatuk hatalmas kincs, nem kellene elherdálni!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://psycho.blog.hu/api/trackback/id/tr27349620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

livia 2008.02.22. 19:50:30

Én két új csapatról tudok Harrach Ági mostani csoportján kivül. Az egyik eléggé északra, Växjötől északra 700km-re visznek orvosokat, köztük nőgyógyászokat. Tavasszal kezdődik Spanyolországban
a tanfolyam, ők a szokásos évenkénti spanyol szervezés. Plussz van egy új szervezés, egy stockholmi magyar orvos által, ők tudomásom szerint Halmstad környékére visznek orvosokat. Ez utóbbi kicsit lassan halad, talán a szervező tapasztalatlansága miatt.

Attila · http://ungersklakare.blogol.hu 2008.02.25. 22:48:09

Reméljük az Okosok is rákapnak a blog olvasgatásra! Egyébként kereslet-kínálat alapján megy az egész, addig nem kap magyar orvos jobb bért-megbecsülést, ameddig gördülékenyen megy az ellátás. Majd ha annyian kijövünk, hogy politikai gond lesz belőle, akkor majd az otthoniaknak is kénytelenek lesznek jobb feltételeket teremteni. Más eddig nem jött be, így a költözéssel is segítjük az orvostársadalmat... Sajna. Persze, okoskodom, de mit tudtam válaszolni annak az asszonynak, akivel otthon ismerkedtünk meg véletlenül egy színházban, és azt kérdete, hogy "Minket akkor ki fog gyógyítani, ha ti is kimentek?" Hát, tényleg, ki? Az arabok, románok is inkább ide jönnek. Most mondjam neki, hoy szívesen fogadom itt a rendelőben?

Ferenc 2008.05.10. 15:35:05

Ahogy még itthonról látom ezt a témát igen elmélyedve a dolgok sodrában:
a lugánói tanulmány-nak barikad.hu/node/1415
megfelelően működik a rendszer mind a jobb mind a bal oldal kutya keményen követik a karmestereket.
Attila ellent kell mondanom neked: nem lesz változás M.o.-n a díjakban, még ha kevés qvalifikált dr is lesz a trianon utáni Magyarország területén. Mert nem érdeke senkinek: a korrupt vezető politikusoknak, hogy a keresztanyját ellássa majd 10-15 év múlva tisztességesen itthon nagy tapasztalatú és tudású kollega.A saját anyját és a gyerekét - mint Kóka is ahogy kirepülget Németországba fogorvoshoz - majd Nyugat-Európában ellátatja.
Nem fér bele az "5 millió magyar is elég" képbe.
Tudnám még folytatni, de olvassátok el a web oldalt...
süti beállítások módosítása