szil5 2008.01.31. 22:46

Kaptam választ!!!

A Socialstyrelsennek feltett kérdésemre ma, tehát a kérdésfeltevést  követő 3.napon kaptam választ. Magyarország EU csatlakozásától, tehát 2004 május 1.-től vannak adataik.
Eszerint azóta 320 magyar  orvos kért és kapott Svédországban mükődési  engedélyt.  Hogy ebből jelenleg hányan dolgoznak még itt, azt nem tudják megmondani. Mindent azért ők sem tudnak!

Amiről ma írni akartam, az a vizitdíj. Itt is van. Hogy mennyire drága vagy sem, az kiszámolható , ha összevetjük a fizetésekkel. Szóval egy svéd átlagfizetés 25 000 KR ( x27= FT)  A férfiaké 27100 a nőké 22800.( ezek teljesen hivatalos adatok)Azért ez eléggé ellentmond annak a fenenagy egyenjoguságnak amit magukról állitanak. A fizetésekről majd még máskor írok részletesebben.

Az orvosi látogatás díjai a következők:

Körzetiorvos   120 KR ( ügyeleti időben és házhoz hivás + 50KR)

Szakorvosnál első látogatás 130 KR, visszerendelés esetén 250 KR

Nőgyógyász és psychiáter beutaló nélkül 250 KR

Sürgősségi betegellátás beutaló nélkül, ha szakorvos kell 250 KR, ügyletei időben  300 KR

Ha szakorvos továbbküld másik szakorvoshoz : dijmentes

Telefonostanácsadás orvos által, receptkiküldés, illetve táppénz meghosszabitás (távlatilag) 80 KR

Látogatás munkaterapeutánál, nővérnél, gyógytórnásznál, logopedusnál, psychologusnál, psychotherapeutánál, kurátornál, vérvétel beutalo nélkül, gyogyászati segédeszköz felirás, training: 80 KR

Inkontinentia kellékekért évi 170 KR-nát kell fizetni

Terhesgondozás (ami szinte nincs) és a gyerek ellátás 20 év alatt ingyenesek.

Mammografia és nőgyógyászati citologia mintavétel, ami szintén kötelező  80 KR, de ez nem számolódik bele az éves keretbe. (A citológiai mintát a védőnök veszik le)

65 éves kor felett és szív és tüdő betegségben szenvedőknek az influenza elleni védőoltás ingyenes.

Az éves keret 900 KR, utána a betegek egy frikortot (ingyenességi kártyát kapnak) ez az első fizetéstől számitott 12 hónap, nem naptári év.

Ha egy  lefoglalt időpontban nem megy el a beteg és nem mondja vissza időben, akkor kiszámlázzák neki az elmaradt vizitdijat és 50 KR  büntit. Vonatkozik ez a frikorttal rendelkezőkre, illetve a szakorvosok közöttti ingyenes vizitre is.

Kórházi ápolásdij 80 Kr / nap, kiirás napja már nem számit bele. A frikorttal renddelkezőknek is kell fizetni és az éves 900 Kr-s keretbe sem számít bele.

A megyei alkalmazottak (a psychiátria is közvetlen a megyéhez tartozik) a leadott vizitdij számlák után visszakapják a díjat.

Elektronikus  betegkártyák vannak, amit bármelyik rendelőben megcsinálnak  a betegnek. Minden rendelőben van receptio, ahol  kártyárol rögtön látja a  számitogép, kell-e a betegnek fizetni. Fizetni legtöbb helyen kártyával is lehet. Ha nem tudsz helyben fizetni, kiküldik a számlát a vizitdijról + 50 Kr -ról.

Hát ez volt a mai altató mese. Jó éjszakát mindenkinek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://psycho.blog.hu/api/trackback/id/tr85320292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Berner Attila · http://ungersklakare.blogol.hu 2008.02.01. 15:28:54

Nagyon jó a blog Ildi! Gratulálok! Beraktam a címét az én oldalamra is a lnikek közé, hogy minél többen idetaláljanak.
Nem szeretnél írni az "orkar inte"-szindrómáról? Olyan jó hallgatni a véleményed róla! :-)

Erika 2008.02.01. 20:47:44

Ez érdekes, nálunk Wästra Götalandban 300 Kr a szakorvosi vizit dija. Növérnél, psychológusnál, munkaterapeutánál a látogatás 80 kr. A többinek nem néztem utána.
Ami a munkaterapeuta feladatait illeti, épp a napokban beszélgettünk erröl ebéd közben. Hogy régebben (10 évvel ezelött) itt is az volt a munkaterapeuta feladata, hogy a krónikus betegeket foglalkoztatta, a dagsjukvård - nappali szanatórium - keretein belül. Aztán ez a feladat átkerült a Kommun-höz - önkormányzat (?)- és a munkaterapeuták képzése teljesen megváltozott. Az aki nem régiben nálunk kezdett dolgozni, azzal foglalkozik, hogy megvizsgálja a betegek munkaképességét. Kimegy a lakásukra, többször, rengeteg tesztet, kérdöivet tölt ki velük. Aztán hozza az összefoglalást, amit én még nem nagyon értek meg. De rengeteg infot gyüjt be. Részt vesz az ADHD-sek kivizsgálásában is. Inkább mondanám munkapszichológusnak.

Jut eszembe munkapszichológia. Létrehoztak tavaly egy három Kommun-re - önkormányzati egység, járás(?)- terjedö "projekt"-et, a Fynsam Team-et. Múlt héten voltak nálunk bemutatkozni. Dolgozik a csoportban pszichológus, részmunkaidös FK (betegbiztosító) munkatárs, szociális ügyintézö, munkaterapeuta, szintén részmunkaidöben, stb. Jó sok ember, jó sok pénz. A feladatuk, hogy a régóta táppénzen lévöket segitsék vissza a munakába. Elsösorban a Biztosítótól meg a munkanélkülieknek szocális segélyt folyósitó irodából küldik hozzájuk a klienseket. A pszichológus elmondta, hogy pl. ha a betegnek az a probklémája, hogy azért nem tud elmenni dolgozni, mert közlekedési fóbi´ja van, akkor ezt ök kideritik, és segitik, hogy leküzdje, ö pl. házhoz megy, és gyakorolja az illetövel a közlekedést. Erre azt hiszem három hónap áll rendelkezésre, amit egyszer meg lehet hosszabbitani újabb három hónappal, többel nem. De kb. háromnegyed éve azzal ment a teamnek, hogy kereste a komnkrét feladatát, a klienseit, a munkatársak együttmüködésének módjait. Most már "beüzemelödtek". A látogatás után a munkatársaim arról beszélgettek, hogy miért kellett drága pénzen létrehozni egy új munkacsapatot, ahelyett, hogy a már müködöket támogatnák. Mert tölünk, a pszichiátriai szakrendeklötöl pl. elvettek növérstátuszokat. Mert nincs rá pénz.

Meg bezárnak egy bentlakásos intézményt, ahol lehetöség volt pl. a rosszul szocializálódott, szociális fóbia dg-sal futó, kaotikus életvitelü fiatalok szocializálására. Azok, akik nem mozdulnak ki otthonról, legfeljebb egy héten egyszer pizzáért; interneteznek éjjel, alszanak nappal, amúgy a légynek sem ártanak, nem is drogoznak, még csak nem is ADHD, vagy Asperger a kórképük, nem is értelmi fogyatékosok, csak éppen abszolút motiválatlanok bármilyen változásra. Igaz, egy éves bentlakás után, de rászoktak a rendszeres életvitelre, utána már további támogatással rendezett életet tudtak kezdeni. Na most ezt majd a járóbetegrendelés vegye kézbe. Mi próbáltuk egy sráccal, még a növérlétszám leépités elött. A növér a nappali szaniból naponta ment hozzá, vitte sétálni, elintézte a bérletet a konditerembe, elment vele együtt, volt csoportfoglalkozás, szorongó fiataloknak, vezettek együtt napi aktivitás naplót, tanácskoztak az adósság szanálásról az adóhatóssággal, (amit a fiu apjának sikerült a gyerek nyakába varrni, egy csödbement közös vállakozás kapcsán), voltunk közös megbesze´lésen a betegbiztosítóval, stb. Hónapokig hihetetlen mennyiségü idö és energia. Aztán mikor a növér szabadságra ment, magától továbbra se mozdult ki, és nem csinálta azt se, ami addig ment. Hosszú várakozási idö után sikerült öt bejuttatni ebbe a bentlakásos intézménybe, ahol jól érzi magát, résztvesz a jól struktúrált programokban, és talán tartós változás lesz az eredmény. Akkor mindenesetre sok évi táppénzt fog az állam megspórolni. (A fiú kb 25 éves.)Az intézményt, mint mondtam, most bezárják, a politikusok döntése alapján. Miközben azt hallhatjuk a médiában, hogy több pénzt forditanak a pszichiátriára. Mikor megkérdeztük a pszichiátriai klinika fönökét, hogy hogy is van ez, mért kapunk akkor mi kevesebbet, azt válaszolta, hogy a többletet a nagy városokban müködö pszichiátriák kapják, mert ott nagyobbak a pszichiátriai problémák.

Hát ennyit mára

Erika

Ferenc 2008.06.01. 22:52:03

Ildikó ! Említetted itt az átlag fizetéseket. Ezek bruttók lennének?

szil5 2008.06.01. 23:44:22

Igen ezek bruttó fizetések. Majd kikeresem az adóhivatal oldalán a táblázatot, ami a levonásokat mutatja és felteszem.

"Tündi a blogtérről" 2008.10.12. 21:04:21

ez mind igy igaz de tegyük hozzá, hogy ez az érem egyik oldala. A másik oldalon viszont az egyén egészségügyi kiadásai a befizetett ősszegek fügvényében progresziven csökkennek. Ez évényes ugy a gyógyszer mind a vizitdijakra. Bizonyos összeg befizetése után úgy az ellátás mind a gyógyszer ingyenes és ez a plafon nem is olyan magas.

Háziorvos 2009.09.20. 15:47:19

Védőnő veszi le a cytológiát????
Svédországban van védőnői rendszer?
Ha igen lécci jelezd majd!!!
Üdv

dorkaakos 2009.09.20. 16:03:32

@Háziorvos: persze h van, a szülésznőknek (barnmorska) 2 csoportja van, az egyik a szülészeten csinálja a dolgát (szüléslevezetés, veszélyeztetett terhesek gondozása, terhességi uh végzése, stb), a másik pedig a vardcentralok keretében az un. mödravardcentralokon látja el a terhesgondozást illetve az apróbb nőgyógyászati dolgokat: cytológia,fogamzásgátlás felvilágosítás, abortusz felvilágosítás, stb).
Bátran kérdezz, én itt voltam terhes az ikrekkel és itt is szültem, szóval első kézből ismerem az ellátást:-) Trixi

Háziorvos 2009.09.20. 16:42:36

@dorkaakos:
Most nem kevered össze a védőnőt a szülésznővel?
Eddigi tapasztalataim szerint senki nem tudta mi is az a védőnő!
Angol fordításban Home Visitor, de a klasszikus értelembe vett védőnői tevékenységet eddig senki nem értette.
Tudtom szerint a főiskolán is úgy tanítják a Védőnőknek, hogy ez a képzés egyedülálló, és emiatt a tudásuk nem konveritbilis(használható) máshol.
Ha nincs igazam annak én csak örülnék!!

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2009.09.20. 16:47:27

@Háziorvos:
Ha átmész a blogajanlómban található Závacki család blogjára, akkor egy itt dolgozó magyar szülész-nőgyógyász kollegától is találsz írásokat, az itteni szülészetről.

Háziorvos 2009.09.20. 17:00:09

@szil5:
A Závóékat személyesen is ismerem(igaz évek óta nem láttam őket, és olvastam a blogját is ugyauúgy mint a tieteket is).
A kérdéskör számomra azért fontos, mert a párom épp védőnői diplomával rendelkezik, én pedig reményeim szerint 11-12 hónap múlva Svédországban dolgozom... és neki is kellene találnunk majd állást.(igaz jelenleg gyógyszeriparban dolgozik immár 5 éve)
A mödravardcentral-nak majd utána nézek, de mondom a tegnap Varsóban a fejvadásznak amikor próbáltm elmesélni, hogy a párom végzettsége Home Visitor ... akkor csak nézett.
Azért átolvasom újból a Závóék honlapját is.
Üdv

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2009.09.20. 20:05:01

@Háziorvos:
Szerintem próba cseresznye. Adjátok be Az Eü Közigazgatási Engedélyeztetési Hivatalba a feleséged diplomáját. Nekik tudniuk kell mivel egyenrétékü ez a diploma az EU-ban. Ezután küldjétek be a Socialstyrelsenhez is hátha kap müködési engedélyt. Ha ez megvan, akkor már könnyebb állást keresni itt, a lengyel fejvadász céget is leht presszionálni,hogy legyenek aktivabbak, vegyék be őt is a nyelvtanfolyamba stb.

dorkaakos 2009.09.21. 21:21:11

@Háziorvos: Nem, nem hiszem, h összekeverem. igen, szó szerinti fordításban nincs olyan, h védőnő, de a szülésznőknek a modravardcenralon dolgozó része ezt a feladatot látja el. Szülés után kimegy házhoz, szoptatási tanácsokkal lát el, megméri a gyereket, ha igényled újra megy, illetve hozzá jársz a gyerekkel a havi, majd ritkább kontollokra. Elképzelhető, h kapna a feleséged engedélyt, ahogy Ildi is írja, ha csak ezt a részét csinálná, illetve talán egy két dolgot meg kéne tanulnia, mint pl az említett cytológiai mintavétel, vérvétel, ilyesmik, mert hát a terhesgondozásnak ez a része is a szülésznő, védőnő feladata itt. Én nem látok sok különbséget az itteni szülésznői kontrollok és a magyar védőnői rendszer között, talán csak azt, h az itteni szülésznők több invazív dolgot végeznek, mint a védőnők otthon, illetve otthon többször mész a védőnőhöz, ill. az többször megy hozzád, de ez a gyakoribb kontrollálás az egész eü-re jellemző Magyarországon. Általánosan itt is ők látnak el tanáccsal, h hogyan táplálkozz terhesség alatt, szoptatáskor, hogyan vezesd be a gyereknek a szilárd kaját, h old meg az alvási problémákat, stb, stb, stb.
süti beállítások módosítása