(infok a helyi sajtóból és az én szokásos kötözködéseim)


Na ezekről van itt szó, mármint a sertésinfluenza vírusról.
Foto: Katarina Brus-Sjölander, SMI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- Emelkedik az influenza megbetegedések száma, most már Svédország középső és déli részén is.
- Az oltásokban a svédek nagyon duktig-ek (ügyesek) - írta svéd sajtó.
A frissített táblázat itt látható:

* a 45. hétre regisztrált 2 haláleset
** a 44. héten meghalt gyermek esete is szerepel már
Jelenleg 100000 lakosra 50 megbetegedés jut.

(az Index szerint tombol az influenza az északi országokban mivel nagyon hideg van, a vártnál hamarabb beköszöntött a tél.
Ma délután hétágra sütött a nap és 14 fok volt. Ha már az Index megmondta a frankót, azért befogtam a kutya szánt, biztos ami ziher.)

- Norvégiában és Svédországban is találtak mutálódott (megváltozott) sertésinfluenza vírust.
Ez a mutálódott vírus még agresszívabb, a légző rendszer még lentebbi szakaszait támadja meg - írja a sajtó (megmondaná valaki mi van még a tüdő után-alatt)
Norvégiában 3 betegnél találták meg ezt a mutálódott vírust, ebből 2 beteg meghalt.
Úgy gondolják azonban, hogy a jelenlegi védőoltás hatásos a megváltozott vírussal szemben is.
Svédországban is találtak ilyen mutálódott vírusokat olyan betegeknél, akiknek súlyos tüneteik voltak, olyanoknál akiknek enyhe tünetei voltak, de olyanoknál is akiknek semmilyen tünete nem volt.
Az a két beteg aki júliusban (!!) ECMO kezelésre szorult (a vért a testből kivezetve telítik oxigénnel, majd vezetik vissza a testbe) ettől a mutálódott (megváltozott) vírustól betegedtek meg.
(A tünetmentesektől vajon miért küldtek virologiai vizsgálatra mintát és hogy trafáltak bele?
Vajon miért csak most tudhattuk meg, hogy a két legsúlyosabb svéd beteg nem is a "hagyományos" sertésinfluenzában betegedett meg, hanem már a mutánstól és még a nyáron?
Arra meg végképp kíváncsi vagyok, milyen vizsgálatokkal bizonyítják, hogy a mutálodott vírus ellen is hatásos az oltás! Egyáltalán hogyan lehet ezt bizonyitani  a jelenlegi stadiumban?

-Norvégiában új szabályt hoztak, miszerint a Tamiflu recept nélkül vehető meg, de a betegnek a patikában ki kell töltenie egy kérdőívet a patikussal.
Norvégiában azt ajánlják, hogy aki megbetegszik influenzában az azonnal kezdjen el Tamiflut szedni, így könnyeb lefolyású lesz a betegség, kisebb lesz az esély a szövődményre.
Azért is ajánlják a Tamiflu szedését, mert a norvég infektológusok szerint, ha a betegek kevesebb ideig hordozzák a vírust akkor csökken annak a lehetősége is hogy mutálódjon.

- Svédország nem tervezi a Tamiflu receptkötelességének eltörlését.
A Socialstyrelsen csak és kizárólag a rizikó csoportokhoz tartozó megbetegedetteknek ajánlja a gyógyszer szedését.
Indoklás: el akarják kerülni, hogy a vírus rezisztenssé váljon, tehát elveszítse a gyógyszer a hatását.

- Dániában meghalt az első beteg sertésinfluenzában.

Na remélem most már mindenki ért mindent, mit, hogyan, merre tovább!

A bejegyzés trackback címe:

https://psycho.blog.hu/api/trackback/id/tr971542715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2009.11.22. 00:04:44

Kicsit belekotyogok (szeretem ezt a blogot, rendszeresen jövök ide). Tünetmenteseknél úgy lehet "beletrafálni", hogy például ők a súlyos állapotban levő egyén családtagjai. Ha valakiben mutáns vírust találnak, akkor a környezetétől is küldenek levett mintákat a labornak, aztán van ám meglepetés, amikor még három embernél ott van, de ők éppcsak náthásak vagy még az se.
És amúgy meg dehogy tudjuk, mi van. :-) Hetek óta erről írogatom a saját posztjaimat, hogy mindenki olvasson és gondolkodjon, mert élő ember nincs a bolygón, aki tudná, hogy mi van. (Vagy ha van, akkor jól titkolja. Még az is lehet, hogy jó oka van rá. És ez nem azt jelenti, hogy én hinnék bármilyen összeesküvés-elméletben.)

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2009.11.22. 00:06:22

Ja igen: a két másik dőltbetűs kérdésedre engem is nagyon érdekelne a válasz :-)

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2009.11.22. 00:46:00

@Felicitasz:
A Grape-vital-ról mi a véleményed?

nyari mikulas (törölt) 2009.11.22. 01:21:14

@szil5: atveres, vagy joindulatu tevedes.

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2009.11.22. 11:26:13

@tamaskodo:
Bocs, lehet hogy még túl korán van,de ezt most mire válaszoltad?

nyari mikulas (törölt) 2009.11.22. 14:41:17

@szil5: Bocs, megtevesztett a "valasz erre" ezek szerint az csak a nevet irja be, de nem ad linket, hogy mire is valasz.

"A Grape-vital-ról mi a véleményed?"
atveres, vagy joindulatu tevedes.

en.wikipedia.org/wiki/Grapefruit_seed_extract

"Recent studies have identified synthetic preservatives in commercial grapefruit seed extracts.[4][5][6] When preservatives were not present in some of the extracts, laboratory tests found the natural extracts had no natural antimicrobial attributes of their own.[3]"

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2009.11.22. 17:24:31

@tamaskodo:
Mivel Felicitasz gyógynövényekel foglalkozik, gondoltam megkérdezem a saját tapasztalatairól.
A Grape vital-t ajanló posztnál már nem volt kedvem kötözködni. A poszttal pont az volt a baj, amivel az oltóanyagot vadul ajánlókkal is.Volt egy jó leírás a virusokról, amúgy biológus szemmel, aztán egy állítás, hogy ez jó szer, pont.
Az is igaz, hogy egy blog nem igazán tudomományos fórum, de azért legalább egy két link valami komolyabb közleményről,valami komolyabb helyen. Vizsgálatok, amik a hatást bizonyitják. Nem a "Mari néninek is használt" szinten.

steierhoffer 2009.11.22. 19:21:24

Felicitas természetgyógyász? Mindenesetre írtam a blogjára az otthonszüléssel kapcsolatos témakörben de kétszer is elszállt az üzenetem....

Valaki megfejthetné, hogy miért gyengül a H1N1 virulenciája, mert már több helyen előtérbe került vele szemben a szezonális influenza járvány...melynek súlyosabbak a szövődményei.

nyari mikulas (törölt) 2009.11.22. 19:28:25

@szil5: "gondoltam megkérdezem a saját tapasztalatairól."
A tapasztalatok azok mindig jok, a problema a franya dupla vak tesztekkel van... ;-)

@steierhoffer: az a termesztes evolucios trend, hogy a virus gyengul. Az a mutans amelyik enyhebb tuneteket okoz, vagy nem is okoz tuneteket azt jobban terjeszti a gazdaja, mert nem otthon fetreng vele, hanem jar-kel vele a vilagban.

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2009.11.22. 21:07:38

@steierhoffer:
Valami dereng nekem a virus interferencia jelenségről. Talán 1957 -ben Bornholm szigetén észlelték előszőr, hogy két virus járvány volt egyszerre jelen és mindenkettő legyengült.
Ez most ugrott be és az info a 8o-s évekbeli tanulmányaimból származik. Azóta már lehet hogy megdőlt nem tudom.
Azért emlékszem rá, mert a gyerekgyógyászat szigorlaton 4/5-re álltam és ez az extra kérdés billentette 5-re.

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2009.11.23. 00:04:07

Kössz! Hogy az én fejemben hogy nenm állt össze a kapcsolat a jelenség és az interferon között.
Én azért mégiscsak terepen nyomon kint, nem kutatással foglalkozom.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2009.11.23. 03:25:28

@szil5: Hát mivel ez nem a saját blogom, itt kertelés nélkül megírhatom, hogy ezt az illetőt ahányszor jelentkezik, annyi néven tiltom ki. :-)
A terméket szélhámosságnak tartom, kapásból azért, mert világhírű kutatójáról a google csak olyan találatokat hoz, amelyeknek ő maga a szerzője, a honlap tele van hibákkal, és aki azt állítja, hogy nyolc nyelven beszél, de írni se magyarul, se angolul nem tud, az ne akarjon engem ráktól vírusfertőzésekig mindenből kigyógyítani. Na. Grapefruitmag-kivonatról ezen a ponton még szó sincs ;-)

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2009.11.23. 03:27:17

@steierhoffer: Itt is szólok, hogy nagyon sajnálom a kommentedet :-( Ha ráérsz, próbáld meg még egyszer beírni, és tedd ki vágólapra mielőtt entert nyomsz.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2009.11.23. 03:28:38

@tamaskodo: Tökre igazad van, a problematikus kettős vakpróbákkal is :-) A blogomon csak olyasmit írok le, amiről legalább egy ilyet is lehet olvasni.
süti beállítások módosítása