Mycket sol minskar propprisk

A sok napozás 30%-al csökkenti a trombózis rizikóját. Ezt mutatja egy svéd tanulmány.
40000 nő vett részt a study-ban amit a Karolinska Intézet és a Lundi Egyetemi Kórház végzett. Azon nők között akik sokat napoztak 30%-al kisebb volt a trombózis előfordulása. Azt is megállapították, hogy télen viszont 50%-al növekszik a rizikó.

Foto: Photos.com

A jelenlegi restriktív ajánlásokat arra alapozzák, hogy a napozás növeli a bőrrák kialakulásának veszélyét. A study két kutatója, Pelle Lindqvist a Karolinska Egyetem nőgyógyászatának docense és Håkan Olsson, onkológus professzori( Lund), úgy vélik ez az ajánlás megkérdőjelezhető.
- Valójában több kárt okoz mint amennyi hasznot hoz - nyilatkozza Pelle Lindqvist a rádiónak.

A kutatók szerint a napozás az egyetlen módja hogy elég D vitamint juttassunk a szervezetbe, mivel az étrendkiegészítőkben legtöbbször túl kevés található belőle.
5000 svéd nő kap évente trombózist.

Lisa Röstlund

A bejegyzés trackback címe:

https://psycho.blog.hu/api/trackback/id/tr631470672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyari mikulas (törölt) 2009.11.02. 18:31:17

Hangsulyozni erdemes, hogy ez sved tanulmany, sved noket vizsgaltak, Svedorszagban.

Mielott altalanositanank belole a magyar vagy a floridai viszonyokra, nezzuk meg, mennyit sut a nap Svedorszagban, es mikor van olyan ido arrafele, hogy napozni lehessen...

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2009.11.02. 22:07:12

@tamaskodo:
Csak úgy érdekességképpen említem, hogy az én kedves párom,egyszer este 6-után a tóparton (itt Svédországban),20-as faktorú naptejjel lekenve képes volt pecsenyére égni.

szabszi · http://psycho.blog.hu 2009.11.02. 22:11:52

@tamaskodo: hehe, ez egy eleg surun felbukkano sztereotipia...barmennyire hihetetlen bizony Svedorszagban/Skandinaviaban is sut a nap, nem is keveset es nem is kicsit. Nem egyszer elofordul az erdotuz ill. a tuzrakasi tilalom bevezetese mert bizony elofordul itt is szarazsag es ugyan csak 2-3 hetig de 30 fok felett van a homerseklet. Nyaron Finnorszagban/Lappfoldon jartunk majd 24 oras napsutes volt es Turku-ban bizony kerestuk az arnyekot.

nyari mikulas (törölt) 2009.11.02. 23:51:36

Nyaron valoszinuleg meg hosszabb ideig is sut a nap, mint delebbre, de telen ugy velem sokkal rovidebb ideig, nem?

szabszi · http://psycho.blog.hu 2009.11.03. 10:08:53

@tamaskodo: a kerdes ez volt :)

"Mielott altalanositanank belole a magyar vagy a floridai viszonyokra, nezzuk meg, mennyit sut a nap Svedorszagban, es mikor van olyan ido arrafele, hogy napozni lehessen..."

nyilvan kevesebb mint mas melegebb eghajlaton, de azert boven nyilik ra lehetoseg.

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2009.11.03. 11:05:32

Ez a cikk szerintem a könnyu vegyes kategoriaba esik, akkor is ha tudomanyos kiserletröl szol, kar rajta vitatkozni. A sok negativ hangvetelu iras utan gondoltam jo lesz lazitasnak
süti beállítások módosítása