Ahogy azt már Attila (http://ungersklakare.blogol.hu/)is írta a svédországi háztulajdonosok (akik az adott "adó/pénzügyi évben betöltötték a 18.-at) jogosultak házzal kapcsolatos munkálatokra kifizetett munkadíjat adóalapcsökkentésre felhasználni (tulajdonosonként max 50000 SEK/év értékben). A ROT-avdrag (Reparation, Ombyggnad, Tillbyggnad) keretén belül felújítási, építési, hozzáépítési munkálatokon kívűl elvileg takarítás, kertgondozás ill. gyerekfelügyelet munkadíja is levonható az adóalapból. Több szolgáltatást is igénybe lehet venni, de az összes szolgáltatáshoz tartozó munkadíjból csak 50000 SEK vonható le. Ennek feltétele, hogy olyan céggel végeztessük a munkát akit a Skatteverket F-skatt körben regisztrált. Gyakorlatilag az a cég akinek érvényes regisztrációval rendelkezik Svédországban, rendelkezik a F-skattsedellel (egy papír amin a svéd adóhivatal igazolja, hogy a cég regisztrálva van). Ezt általában a cégek az általuk kiadott számlán fel is tüntetik. Fontos, hogy csak munkadíj vonható le, anyag stb. költség nem.

2009. július 1-től lehetőség van arra, hogy a tulajdonos megegyezzen a kivitelezővel, hogy a munkadíj felét fizesse csak ki, a kivitelező pedig az adóhivataltól kérheti a munkadíj másik felének kifizetését. Természetesen ezután további adókedvezmény nem igényelhető a munkadíjnak arra a részére amit a tulajdonos kifizetett. A svéd kormány ezzel is próbálja a fogyasztást ösztönözni valamint a munkahelyek megtartását elősegíteni.

Aki teheti, használja ki!

A bejegyzés trackback címe:

https://psycho.blog.hu/api/trackback/id/tr541141515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ginewer 2009.05.25. 10:27:04

Szükség is van a fogyasztás ösztönzésére, de inkább a munkadíjakat kéne felülvizsgálni!
Most kértem ajánlatot egy garázsbejáró kikövezésére és a ház körül a füves rész rendbehozatalára.
Nem nagy terület, nem hektárokban mérik. :)
Az árajánlat 85 ezer!!!! korona volt. Ez kb 3 napi munka 2 embernek.
Nem csodálom, hogy a svédek mindent maguk végeznek el,néha életük árán is...
Én is beléptem a "csináld magad" mozgalomba!

szabszi · http://psycho.blog.hu 2009.05.25. 11:17:18

@Ginewer: hehe, ebbol mennyi a munkadij? Egyebkent fene tudja, foleg ha van eredmenye, hogy az ember maga csinal valamit akkor szerintem nem olyan rossz ha megcsinalja maga.

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2009.05.25. 12:00:08

Otthonrol is megeri kihozatni szakembert, meg ha a repjegyet is te fizeted. Vannak szakmunkak amikhez nem ertunk de a lehet a mester keze ala dolgozni kicsit. Mi nemreg ezt a modszert valasztottuk. Öve a szakmunka, mienk a segedmunka.
Igy azert gyorsabb es olcsobb. Akkor jö föleg ez a megoldas ha mar regebbi az ismerettseg.

kekeckecc 2009.05.25. 14:22:38

Hej!
A pszichiáter, pszichiátria így írandó helyesen. Tudom, h svéd behatás vagy magasról szarod le, de engem zavar olvasás közben. Amúgy a blog szuper, érdekes nekem is, bár én csak tanulok és dolgozom itt/ott(Svédországban).

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2009.05.25. 15:52:43

"A pszichiáter, pszichiátria így írandó helyesen. "

Igen, ez stimmel.

Nekem is gyakran meggyűlik a bajom a nemzetközi szavakkal. A cikkeket-posztokat átfésülöm, de a kommentekben lazább vagyok. És ha már szóba került, nincs jó magyar szó rá? Mit takar a lélekgyógyász? Az ideggyógyász neurológus? És akkor mi a shrink?

:-))
süti beállítások módosítása