szil5 2009.04.22. 21:25

A svéd recept

Ahogy hallom, illetve olvasom otthon tetőfokára hágott a hülyeség a receptekkel kapcsolatban.
Erről olvashattok sokat az „igaz nem igaz” blogban. Ebben blogban a kolléga különböző országok receptjeit is bemutatta. Innen jött az ötlet, hogy én is csatlakozom és megmutatom, hogy néz ki egy recept itt Svédországban.
. Kétféle recept létezik egy „vanlig (szokványos)és egy skärskilda (különleges) úgy, mint nálunk régen a piros, meg a fekete recept. Régi szép idők!
A pirosra (ha össze nem keverem) csak felfirkantotta az emberfia a beteg nevét, címét meg a gyógyszert, aztán rányomta az osztályos pecsétet, ami csak úgy a fiókban hevert. Aláírás és kész. A feketére írtuk a kábszer tartalmú, vagy más erősebb gyógyszereket.
Pontosan így van itt is a kétféle recepttel. A skärskilda-ra írjuk az altatókat, nyugtatókat, egyéb erős hatású gyógyszereket. Erre kell írni az összes benzodiazepin készítményt, beleértve az Rivotrilt, Xanaxot stb.
A receptek egy évig érvényesek.
Szerepel rajtuk a beteg neve és person nummerje (személyi száma). Más nem. Ebből minden megtudható a betegről.
BNO kódok és társai nem kellenek.
A szokványos receptre 2 db gyógyszer írható, a különlegesre csak egy.

1, A szokványos recepten a munkahely azonosító kódja (szám és vonalkód szerepel). Így jön a nyomdából, nem helyben nyomtatódik rá. Ezen kívűl a felíró orvos neve, munkahelye, munkahelyi telefonja és a kézjegye. Pecsét nincs.
Jobb oldalon vannak kis négyzetek, ezekben jelölheti az ember, hogy nem cserélhető generikumra, hogy támogatással írja-e fel, vagy anélkül.  
Itt jelölhető meg, hogy hány alkalommal válthatja ki a beteg a felirt gyógyszert és mennyi időnek kell eltelnie két kiváltás között. Ezeket betűvel kell írni.
Ez egy nagy találmány, mert egyrészt nem kell a betegnek állandóan receptért mennie (igaz inkább csak be szoktak telefonálni a recepcióra, hogy mit kérnek és a megfelelő díj fejében ki is postázzák nekik.) Másrészt megcsinálhatom, hogy csak egy heti adagot (ha van ilyen kiszerelés) írok fel és hetente kell mennie kiváltani . Öngyilkosságra hajlamos vagy gyógyszerfüggő betegeknél előnyös ez a megoldás.
2, a különleges recepten bal oldalon felül megjelölhetem, hogy mennyi időn belül kell megtörténnie az első kiváltásnak. A gyógyszer hatóanyagtartalmát és mennyiségét nem csak számmal, hanem betűvel is ki kell írni. Ugyanúgy én határozom meg hányszor válthatja ki és milyen időközönként.
Ezek a receptek sorszámozottak és dokumentálják, hogy melyik sorozatot kaptad meg.
Erre a receptre már nem elég a munkahely kódja és a kézjegyed, hanem egy névre szóló  kis etikettet kell ráragasztani, ami az orvos saját, recept írásra jogosító kódját és munkahely kódját tartalmazza.
Ez helyettesíti a pecsétet.  A bibi evvel csak az, hogy simán levehető a receptről és másikra ragasztható. Ha nekik jó nekem is. Ugyanezt az etikettet kell felragasztani újabban a tp-s  nyomtatványra is.
Szükség esetén pl. ha egy betegnek kifogyott a gyógyszere és a recept csak később érne oda postán, telefonon is szoktunk gyógyszert rendelni neki. Ilyenkor elég ha bediktálom az én felíró kódomat és a munkahelyi kódot  és már mondhatom is mit adjanak ki neki.  Persze ilyenkor csak a legkisebb kiszerelést kapja. Na azért, ez sem túl biztonságos módszer, mert bárki akinek adtam már a kezébe ilyen etikettet tartalmazó receptet, simán használhatja a kódomat.
Amikor egy orvos megkapja a legitimizátióját a Socilastyrelsentől, akkor kap egy ilyen recept felírásra jogosító  kódot.
Az etikettek A4 méretű lapokra vannak felapplikálva, így kapjuk kézbe. Csak lehúzok egyet és ragasztom a receptre.  
Megszokták rendelni az osztályra  az orvosoknak, de magad is sorban állhatsz érte a patikában.
Mostanában persze egyre több helyen az E-receptet használják, ami a felírás után azonnal megjelenik Svédország össze patikájában. Ezt a programot pénzért lehet használni 1000 SEK/ orvos./év
Sajnos a mi jelenlegi ősrégi számítógépes rendszerünk nem kompatibilis vele.
Itt pedig a receptek:
 

A bejegyzés trackback címe:

https://psycho.blog.hu/api/trackback/id/tr941080867

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása