1, Gyermekgondozási szabadság (föräldrarledighet)


Svédországban a gyerek másfél éves koráig lehet folyamatosan otthon maradni  gyermekgondozási szabadságon. (föräldrarledighet)
Otthon maradhatsz teljes munkaidőben, egyes napokra, vagy a nap egy bizonyos hányadára.
Az apák 10 napot vehetnek ki a gyerek születése után.

A gyerek 8 éves koráig vagy az 1. osztály befejezéséig lehet csökkentett munkaidőben dolgozni. A csökkentés a munkaidő max ¼-e lehet.
A munkahelyen 2 hónappal előre kell jelezni ha gyermekgondozási szabadságra mész.

Természetesen mindkét szülő kiveheti ezt a szabadságot. Nemcsak hogy kiveheti, hanem  közös gyerekfelügyelet esetén (ehhez nem kell házasnak lenni, sőt együttélni sem) mindkét szülőnek ugyanannyi nap jár.
Egy nemrégen életbe lépett szabály szerint egy bonus rendszerrel ösztönzik a szülőket, hogy egyformán vegyék ki a gyermekgondozási szabadságot
Ez a Jämställdhetsbonus - Egyenjogúság bonus. Azokra a gyerekekre vonatkozik, akik 2008. június 30. után születtek. Az a szülő aki a legtöbb napot vette ki egy naptári évben kapja meg a jämställdhetsbonus-t ha másik szülő közben dolgozott.
Akkor kapják a maximalis bonust, ha egyenlő arányban vették ki a gyerekgondozási szabadságot. A bonust utólag számolják ki és adócsökkentésként számolódik el.
Közös gyerekfelügyelet esetén 240 nap gyeremekgondozási szabadságra vagy jogosult.
60 nap sajátrészre van elkülönítve, a maradék napokról lemondhatsz a másik szülő javára.
Ha  a gyerekfelügyelet csak az egyik szülőnél van akkor az jogosult mind a 480 napra.
Ikerszülők még 180 napra jogosultak. Ha kettőnél több gyerek születik, minden további gyerekre jár még 180 nap.
A gyermekgondozási szabadságra járó napokról  és  gyermekgondozási díjról  az élettárs javára is le lehet mondani aki nem szülője a gyereknek.
Ez a következő esetekben lehetsésges:
•    Van vagy volt egy másik közös gyereke a szülővel
•    Házastársa, vagy az volt a másik szülőnek.
•    Regisztrált kapcsolatban van vagy volt a másik szülővel.

2, Gyermekgondozási díj (föräldrapenning)


A gyermekgondozási szabadság  idejére anyagi jutttatást  kap az otthon maradó szülő.
Az a gyermekgondozási díj csak azokra a napokra jár amikor valóban nem dolgozol vagy tanulsz.
Néhány munkaadó extra juttatást fizet! Erről  munkaadó vagy a szakszervezet tud bővebb felvilágosítást adni.

3 különböző  juttatási szintje van a gyerekgondozási segélynek (Föräldrapenning)
•    Sjukpenningnivå (Táppénz nivó)
•    Grundnivå (alapszint)
•    Lägstanivå) legalsó szint.

A sjukpenningnivå attól függ mekkora a jövedelmed (GYED-hez hasonlóan). A grundnivå és a lägstanivå a legtöbb esetben ugyanannyi és mindenkinek egyforma.(GYES)


Sjukpenningnivå
A 480 napból ami a két szülőnek jár 390 napot fizetnek ki  sjukpenningsnivå-n . (GYED)
A gyeremekgondozási díj ilyenkor  egy napra  a tp. alapot képző  jövedelem (sjukpenninggrundande inkomst)  80 %-a szorozva 0.97-el  és osztva 365-tel.
(A FK a sjukpenning alapot képző bevételt, a kalkulált éves bevételből számolja ki.
Ha alkalmazott vagy akkor az éves bevételt  az adózás előtti éves fizetésedből számolják. A sjukpenning alapot képező bevétel maximálva van. Ez nem lehet magasabb mint 7.5 prisbasbelopp. Ez azt jelenti, hogy a tető felett, nem a fizetésedből számolják az arányos juttatást, hanem ebből az összegből. A prisbasbelopp-ot: minden évben meghatározzák, az infláció szerint korrigálják évről évre. 2009-ben ez 42800, tavaly 41 000 SEK.
ezt azt jelenti, hogy 42 800*7.5/12.=26 750 SEK. Ez kb. a svéd átlagfizetés. Ennyi a havi max. bevétel amit alapul vesznek.)


Grundnivå
Ha  a sjukpenningsnivå-hoz szükséges feltételeknek nem felelsz meg akkor kapod ezt a szintű juttatást.


Lägstanivå
480–ból maradó 90 napot fizetnek ki ezen a szinten. (180 SEK /nap)
Az első 180 napot mindig sjukpenningsnivå-n vagy grundnivå-n fizetik ki.
A sjukpenningsnivå-hoz a következő feltételeknek kell teljesülnie.
A gyerek születése illetve a kikallkulált várható születési időt megelőző 240 napban  rendelkezned kellett egy tp alapotképző jövedelemmel. (sjukpenninggrundande inkomst) ami napi 180 SEK-nél magasabb jövedelemnek kell lennie.
Ha egy másik EU vagy  EU-n kívüli országban dolgoztál akkor is jóváírhatják ezt a periódust.


Ha a gyereket kórházban ápolják akkor a gyerekgondozási szabadság  betegszabadságra váltható. Ez akkor is érvényes ha az idősebb testvérrel van otthon gyerekgondozási  szabadságon.
Ha szülő (gondozó) maga lesz beteg akkor a másik szülő otthon maradhat és beteg gyerek  ápolásáért járó juttatást (tillfällig föräldrapenning) kap, de csak akkor ha a gyerek már idősebb mint 240 napos. Ha ennél fiatalabb akkor csak a gyermekgondozási díj (föräldrapenning) kerül kifizetésre.
Az ikerszülők extra 180 napjából 90-et fizetnek ki ezen a szinten.


 

A bejegyzés trackback címe:

https://psycho.blog.hu/api/trackback/id/tr331063284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

evergo 2009.04.15. 22:10:30

most a svédek epét köpnek, mer a jámsteldhet nem tetszik az EUnak, ők azt mondják, hogy igenis az anya maradjon első menetben otthon és ne az apa. Hát igen, első menetben az anyai kötödés alakul ki és kell hogy kialakuljon, utána jön az apa - de ez már szinte megszokott hogy a svédek rendesen szembe mennek a természet dolgaival

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2009.04.15. 22:26:02

@evergo:
Annál is inkább mert szoptatni is csak mi tudunk még a tudomány mai állása szerint, de lehet hogy erre is találnak megoldást. Ez legalább annyira reális terv lenne mint a "o vison"-os megoldások.
Én az első hat hónapban szinte le sem tudtam rakni a kölyköket a kezemből, illetve leszedni a cicimről. Utána már mi is megosztottuk, Szabolcs is volt otthon velük, de az első félév az szoros szimbiozis volt és el sem tudom képzelni másképp.Már csak ilyen maradi vagyok.
süti beállítások módosítása