Tegnap a Värmland megyei Karlstad psychiáter ügyeletese hívott bennünket szabad hely után érdeklődve. Szerencsénkre volt üres helyünk, így vettek tőlünk helyet egy betegnek, akinél nagyon magas volt az öngyilkossági veszély. (ez jó pénzt hoz a konyhára, mert a másik megye fizet nekünk).
Ma beszélgettem a beteggel aki elmondja, hogy évtizedek óta depressziós, gyógyszereket szed(ne) rendszeresen, de most hosszabb ideje nincs orvos Säffleben a psychiátrián, így a gyógyszereit sem igen tudja felíratni. Néha a nővérek intéznek a betegeknek receptet Karlstadból.
Szeretne visszakerülni a saját megyéjének psychiátriájára, de az utánkövetésre nem sok esélye van.
Ekkor jutott eszembe, hogy még decemberben beraktam a kedvencekbe a blog témákhoz ezt a cikket.
Azért is tartottam akkor érdekesnek, mert ha jól emlékszem, akkor tavaly ment oda magyar psychiater dolgozni, de úgy látszik tovább állt.

Ime a cikk:
Säffle står utan psykiatrer
(Säffle psychiáter nélkül maradt)
2008-12-01

A város Psychiátriai Járóbeteg Rendelőjének személyzete segítséget kér, hogy kapjanak végre psychiátert a rendelőbe, mert ősz óta orvos nélkül működnek.
Egy levélben amit a Megyei Önkormányzat psychiátriáért felelős vezetőjéhez írtak gyors intézkedést, segítséget követeltek hogy a rendelő fennmaradhasson.
- Ősz óta nincs orvosunk és nem tudjuk hova forduljunk segítségért, hogy a betegek kapjanak receptet, betegállományba vegye őket valaki, vagy a meglévőt meghosszabítsa szükség esetén, mondja Gun-Marie Andersson psychiátriai nővér és Vårdförbund (Ellátók Egyesülete) munkahelyi képviselője
A psychiátriáért felelelős vezetőnek, Claus Vigsö-nek írt levélben utalnak az arbetsmiljölagen-re (munkahelyi körülményekről szóló törvény) és rámutatnak arra is, hogy a munkahelyi körülmények nagyon rosszak (leterheltek). Emellett a biztonságos betegellátás is veszélybe került.
- Nincs betegkövetés, kontroll mivel egyáltalán nincs orvosunk. Telefonon keresztül irányítva nehézségekbe ütközik a betegek ellátása és nem is mindig kapunk segítséget. Ez attól is függ ki van éppen szolgálatban - mondja Gun-Marie Andersson.
Ősz óta keres egy orvost aki támogatná a rendelőt, amíg saját orvos nélkül vannak.

Claus Vigsö úgy véli, hogy ez a helyzet nagyon „szerencsétlen.”
- Két orvos status van Säfflében és Grumsben, de az egyik orvos ősszel befejezte itt a munkát a másik pedig várhatóan hosszú ideig betegállományban lesz.
- Időszakosan bérorvosokat alkalmazunk. Minden erőnkkel dolgozunk a megoldáson.
- Hogy várhatóan mikor lesz megoldás vagy egyáltalán hogy alakul a helyzet nem tud most válaszolni rá.

Mia Wärngård

A bejegyzés trackback címe:

https://psycho.blog.hu/api/trackback/id/tr100878224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Könnyű Karma (törölt) 2009.01.15. 11:59:10

Amikor egy külföldi orvos kimegy oda dolgozni, aláíratnak vele egy papírt, hogy pár évig nem mondhat fel, vagy nem jól tudom?

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2009.01.15. 13:10:35

Mivel eleg sokat invesztalnak( relative sokat, mert meg mindig csak töredeke egy szakorvos Svedorszagban valo kikepzesenek arahoz kepest). egy kulföldi orvos ide hozatalaba( kiutazasok csalädostol elötte, nyelvtanfolyam, ösztöndij a tanfolyam alatt stb., termeszetesen ugy kötik a szerzödest, hogz x ideig maradnod kell. Ök a szerzödesunkben nekem 3 evre szolo munkat ajanlottak, 2 evig voltam koteles maradni. A visszafizetendö osszeg nem volt amugy tul nagy. Fel ev utan hatarozatlan ideju kinevezest kaptam, tehat addig maradok amig akarok. Mivel nagy az orvoshiany, nehany megye inkabb kifizeti a masik megyenek a beleinvesztalt penzt es viszi a mar a svedesitett orvost. Ugyanezt teszi Norvegia is. En is elmentem Norvegiäba 2 honap mulva egy allas interjura innen, csak ugy kivancsisagbol. Azonnal kivasaroltak volna a svedektöl.
A fentiekböl adoodoan van mozgasi lehetöseg.

Tunde 2009.01.15. 14:42:57

áttételesen erről jút eszembe egy régi keserü vicc:
- milyen prollémákat tud megoldani a szocializmus?
válasz:
- olyanokat amelyek ha nemm lenne szocializmus fel sem merülnének.
süti beállítások módosítása