Forrás: Läkartidningen 2008 07.08.

/Egy kis magyarázat a cikk előtt: Triage ápoló, aki priorizálja/osztályozza a betegeket a tünetek súlyossága és a sűrgősség alapján. Ő találkozik először a beteggel és az előírt szabályoknak megfelően rangsorolja őket.
Svédországban ez nagy divat. Tulajdonképpen már írtam erről, csak nem neveztem meg őket ezen a néven./

Szóval a cikk:

Rendelkeznek-e a triage ápolók a megfelelő szakképesítéssel?

A cikk szerzője: Ulf Nyman docens, Radiologiai Klinika Trelleborg.

Helyettesíthetjük-e a hiányzó erőforrásokat triage ápolókkal az egészségügyi ellátásban?
A kérdés feltevéshez a következő eset vezetett.
Egy orvos bejelentést tett a Betegjogi Képviseletnél egy triage ápoló és az osztályvezető ellen, mert a saját maga által felállított (később igazolt) tüdőembólia diagnózist nem vették elég komolyan. Délelőtt kereste fel a Sürgősségi Betegellátó Osztályt (akutmottagning). A triage ápoló mért egy oxigen saturációt, majd konstatálta, hogy a saturáció és a pulzus is normális.
Ezek után a beteget haza akarta küldeni avval, hogy másnap keresse fel a saját háziorvosi rendelőjét (kvázi saját magát). Az orvos ezt visszautasította és így bebocsájtást nyert a sorba az akutmottagningon. A nővér azért még odaírta, hogy nem sürgős, nem kell előre venni. 3-s prioritású csoportba tette, ami azt jelenti, hogy a beteg 3 órát várakozhat.
Miután az orvos egyre fokozódó nyugtalansággal, már 5 órája ült  a váróteremben, úgy döntött, hogy felhívja a mobiljáról az ügyeletes orvost.
Felvételre került, másnap pedig elvégeztek egy mellkas CT-t. Emellett, ahogy az elő van írva az osztály kezelési programjában, kapott egy órás beszélgetési lehetőséget egy kurátorral, hogy megtanulja kezelni a stresszt. Ezek után meglett a lelet, miszerint masszív tüdő embolizációja van, amely a tüdő keringésének több, mint 50 %-t érintette.
Az osztályvezető a betegjogi képviseletnek adott válaszában azt írta, hogy semmi kivetnivalót nem talált az ápoló munkájában, jól végezte a dolgát.
A Betegjogi Képviselet pedig úgy összegezte a vélemyényét, hogy a vizsgálatok nem igazolják, hogy a beteg megítélése veszélyeztette volna a biztonságát. Megjegyzi még azt is, hogy igaz, hogy Triage ápoló rendszer mutat bizonyos hiányosságokat, azonban a nővér döntésén nincs kritizálni való.
Ez az eset (a cikk írója szerint) nagyon sok kérdést vet fel a Triage ápoló rendszer és biztonságos betegellátás kapcsán.
Egy korábban egészséges ember, akinek soha nem volt szív és tüdőbetegsége, lehet tünetmentes nyugalomban, de a legkisebb fizikai terhelésre azonnal nehézlégzés és tachycardia lép fel. Történt ez a bejelentő orvos esetén is. Golfozás közben lett hirtelen rosszul. Továbbá azt is illik tudni, hogy a tüdőembólia halálos lehet...
Ez nem bír jelentőséggel a beteg biztonságára nézve? Ez egy olyan tünetcsoport amivel ellehet küldeni a beteget és a háziorvoshoz utasítani másnap?
Egy ilyen tünetcsoport és egy orvos által felállított halálos betegség diagnózisa a 3.-s prioritási csoportba tartozik? Egy ilyen beteget engedhetnek 5 órát várakozni egy váróteremben?
A nővér avval motiválta a döntését, hogy a beteg tünetmentes volt (nyugalomban!), nem volt nagy mellkasi fájdalma és egyáltalán nem mutatott semmilyen komoly betegségre utaló tünetet.
Ez azért komoly tudásbeli hiányosságokra enged következtetni!
A nem diagnosztizált tüdőembólia a 7. a halálozási sorrendben. A tünetek nem specifikusak, egy sor más betegségre hasonlíthat beleértve a psychés zavarokat is.
Vajon ismerik ezeket a tényeket és az akut tüdőembólia tüneteit annyira az akutmottagningon dolgozó triage nővérek, hogy ne veszélyeztessék a biztonságos betegellátást? Vagy csak egyszerűen a hiányzó erőforrásokat próbálják így kompenzálni?
Vajon egy 1 éves akutellátó helyes gyakorlat, egy belső képzés és egy kétnapos regionális képzés (a munkáltató szerint evvel rendelkezett a nővér) elégséges? Ugyanakkor egy orvostól az egyetem után 5 év szakképzést várnak el, hogy ügyeletben egyedül dönthessen egy tüdőemboliáról. Hol mérhető össze ez a kettő?
Ezek a nővérek egyébként egy úgynevezett triage kézikönyvből dolgoznak, az abban leírt kérdések és tünetek alapján döntenek, teljesen mechanikusan.

Komment:


Felháborító, hogy egy nővér, felülbírálja egy orvos saját állapotának megítélését, amikor az betegként jelentkezik segítségért. 12 évnyi tanulás, sok év gyakorlat, tapasztalat, sajátmaga számára teljesen világos és egyértelmű tünetkép, egy felállított diagnózis, hogy állítható mindez szemben egy A4-es lapokból álló, lefűzött segédanyaggal.
(Göran I Svensson, nyugdíjas háziorvos.)

Örülök, hogy nem csak én vagyok felháborodva.
A cikken nem lepődtem meg, ezek az én napi tapasztalataim is.
Az álom svéd egészségügyi ellátás? Talán inkább rémálom.
Nem akarok senkit ijesztgetni, de miközben a neten egy-két dolgonak utánanéztem a triage ápolókkal kapcsolatban, találtam egy anyagot, miszerint 2007-ben már Magyarországon is bedta valamelyik (nem mondom meg melyik) felsőoktatási intézmény a triage nővér képzés indítása iránti kérelmét.
Ha még sok orvost elüldöznek, otthon is ez lesz a helyzet.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://psycho.blog.hu/api/trackback/id/tr58568460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

evergo 2008.07.14. 23:44:04

A kurva életbe, talán el kellene törölni az orvos és a nővér közötti különbséget, hiszen egy nővér (bármennyire is képzett(?)) felülbírálta az orvos diagnózisát. Milyen jogon? Persze baromi fontos a jámsteldhet, de azért valahol kellene határt húzni. És a nővérek egy jó része nem érti, hogy az ember miért orvos és miért van több joga (felelőssége is). De nemcsak nővérek, hanem alnővérek, kurátotok, pszichológusok, pszichoterapeuták is rettenetesen belepofáznak az orvos dolgába. Amig egyszer egy neveletlen külföldi, aki szarik a jámsteldhetre (mert tövény előtt több felelőssége van) le nem üvölti a haját. És akkor lehet jól megsértődni. Meg avvikelserapportot írni, meg az arbetsmilljőverkethez menni. Fakk. Hú de ideges lettem, bocsi.

evergo 2008.07.14. 23:52:53

Melelsleg sokkal kisebb problémámmal ugyanúgy nővérbe ütköztem, mint áthatolhatatlan falba. Felháborító volt, hogy mégcsak nem is beszélhetek az orvossal, akivel szerettem volna. Azérrt egy kolléga mégiscsak egy kolléga, már elnézést. Aztán gondoltam egyet és hazamentem ellátásért. Mellesleg látva jelen javult állapotomat, egyre több svéd kolléga ért velem abszolút egyet.

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2008.07.15. 00:01:59

Engem is vissza akart dobni egy nővér amikor berohantam a 4 éves gyerekemmel az akutra, aki meningitisnek ( agyhártyagyulladásnak) megfelelő (később hálistennek nem igazolodott)tüneteket mutatott. Na kieresztettem a hangom , amúgy magyarosan és lett is orvos gyorsan. Aki nincs benne az nem is érzi, érti, mennyire megfordult itt a világ. Egy vigasztal, hogy vannak azért gyenge , de egyre erősődő hangpok, hogy nincs ez így jól.

HZ · http://nagyvilag.blog.hu 2008.07.15. 09:54:29

Remélem egyszer sem kell itt orvoshoz mennünk. Hihetetlen, de ha az összes olyan rémtörténetet, amit Gergő és Ildi tapasztalt, összeszednénk egy csokorba, szép prospektust lehetne készíteni az otthoni türelmetlen, elégedetlen, "bezzegnyugaton" betegsereg megnyugtatására.
Persze lehet, itt hamar megoldják majd, csak nehogy úgy, ahogy a VASA hajót építették anno, mely az első útján felborult. Persze a múzeumi belépő árából már az akkori kudarcuk is megtérült :)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.07.16. 09:10:40

"A nővér avval motiválta a döntését, hogy a beteg tünetmentes volt (nyugalomban!), nem volt nagy mellkasi fájdalma és egyáltalán nem mutatott semmilyen komoly betegségre utaló tünetet."

Ebben a mondatban sok az igazság. Az "akutmottagningon" láttak már egyet s mást, ezért aki csendben szenved, az kerül utoljára sorra. (Szerintem ez minden országra érvényes.)

Éppen ezért nem ajánlatos egyedül bemenni. A kísérő legyen aktív, szükség esetén kiabálhat, sírhat is. Tapasztalt rókák a várakozás idejére ágyat és fájdalomcsillapítót kérnek a hozzátartozójuk számára.

Most nem eszet osztok, csak felemlegetem azt, hogy az ajtonállónak az a feladata, hogy "megszűrje" a jelentkezőket. Egyes esetekben azoban ő is tehetetlen. Ott van apósom, aki jobb dolga nem lévén minden héten legalább egyszer bemegy az éppen útba eső "SZTK-ba" :-) leül valamelyik rendelő elé, azzal, hogy mérjék meg a vérnyomását, és írjanak fel egy-két orvosságot. Jóval túllépte a 80-at, svédül nem tud, hiába mondják neki azt, hogy ehhez be kell jelentkezni, csak mosolyog és nem tágít. Mikor elfogynak a páciensek, behívják, és megmérik a hosszadalmas várástól addigra 250-re emelkedett vérnyomását... (Normális körülmények között kb. 95-100 a felső érték.)

Amíg anyósom élt, addig úgy jártak az orvoshoz, mint más a moziba. Főleg azért, mert ingyenes volt. Előfordult, hogy a patika helyett hozzájuk fordultam. Ezenkívül Béres cseppektől ricinusolajig minden létező természetes és természetellenes "gyógyszerből" is volt két-három évre való készletük.

Nem vagyok elragadtatva a svéd egészségügytől. Főleg nyáron, Karácsonykor és Húsvétkor nem.
Akkor szinte mindenki szabin van, ezért ha nincs orvos ismerősöd, akkor komoly esetben ajánlatos mentővel kórházba menni. (Ha megkérdezik, hogy hány éves a beteg, akkor vagy azt kell válaszolni, hogy 88, vagy csendben szipog az ember. Mert ha 18-60, akkor "tessék behozni" a válasz. Akkor meg váróteremben gyógyul meg...)

Az elmúlt évek alatt én is sokat szidtam az itteni egészségügyet. Többször előfordult az, hogy hónapokig vártam arra, hogy sorra kerülhessek. Igaz, hogy akkor meg úgy kivizsgáltak, hogy alig tudtam tőlük megszabadulni :-))

Ami pozitív a svéd egészségügyben az, hogy nincs hálapénz. És emberként kezelik úgy a beteget, mint a nővért vagy a takarító személyzetet.
:-)

szil5 2008.07.16. 10:41:46

Abban igazad van, hogy otthon tul sokat järnak az emeberek orvoshoz, csak ugy a tärsasäg kedveert. Ezert lett volna jo többek között, meghagyni a vizitdij rendszert. Kicsit csökkentette volna a felesleges orvoshoz jarast es a halapenz megszuntetese utjan is nagy elörelpes lehetett volna. Mindehhez persze idö kell. Elmondanän nem ismerek olyan orvost otthon aki szereti a halapenzt, de amig hivatalos forumok elismerik, hogy belekalkuläljäk a fizetesunkbe es ezert nem emelik, addig mit lehet tenni?. Ki is az otthon aki a betegre häritja a költösget?
Lehet hogy idönkent nagyon kivizsgaljak az embert,biztos itt is vannak jobbnan muködö helyek es persze az orvosok is kulönbözök. En sajnos ezt a nagy kivizsgäläsi hajlamot nem tapasztaltam. Talalkoztam olyan beteggel, akit az egyik legrosszabb indulatu räkos betegseggel operaltak( melanoma). Igaz az elvaltozas kicsike volt a beteg szerint, csak hät ez nem meretfuggö. Egy sebellenörzesen kivul semmulyen kontrollra nem hivtak. Sem mutet elött sem utana nem vizsgaltak ki, hogy van-e attete. Csak, hogy erzekeltessem a dolog jelentöseget. A betegeknel, akiknek valaha az eletukben melanomajuk volt, a boncoläs soran 70%%%-ban talalnak agyi attetet.
Egy masik betegmet, aki tölunk kerult ät egy meh eltavolito mutetre nehany napra, ugy operältäk meg, hogy semmilyen labor vizsgalatot nem csinaltak mutet elött, se verkep, se alvadäsi faktorok ,semmi. ( ellenöriztem.). Ezek azert eleg remisztö dolgok.

szil5 2008.07.16. 10:50:40

Aki az akutmotagningon ilyen felelössgöteljes munkät vegez, annak szaktudasra kell alapoznia, nem pedig arra, hogy mi latszik feluletesen. Az orvostudomany nem erröl szol. Aki csak ez alapjan tud dönteni, menjen a sohivatlba dolgozni, de ne jätszon emberek eletevel.
Egyenlöseg van az igaz, az orvos a takaritonö a gyarigazgato egyforman nem kap megfelelö szinvonalu ellatast.Itt nagy divat a proiritas szo.Lehet hogy esetleg azt a ket fogalmat sem artana ennek alavetni: Megfelelö szakmai szinvonal, biztonsagos betegellatas vagy egyennlöseg? melyik vajon a prio 1 es melyik a prio 2?

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.07.16. 11:17:03

Anyós-após itt éln(t)ek, Svédországban járták körül az orvosi rendelőket.

A hálapénzadábanben a legrosszabb a tépelődés/szorongás: "mikor adjam oda?" .... hogy adjam oda?... "vajon eleget adtam"?

Súlyos betegségek, operációk esetében elismerten elönyösebbek Stockholm-Malmő-Göteborg kórházai, mint a vidékiek, ahol nem futószalagon végzik, hanem évente egyszer-kétszer.
:-)

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2008.07.17. 07:26:38

Nem nagyon van olyan, hogy évente 1-2 mütétet vegezzenek valahol, ha ilyen tipusu mütétre van szükseg, eleve nagyobb centrumba viszik. A vidéki kórházakban itt is otthon , sokkal inkább betegközelben van egy orvos ,sokkal hamarabb mint egy nagy intézetben, ezért legtöbbször a tapasztalatuk is nagyobb. A hiba rendszereben és a szemléletben van.
A legtöbb orvos (Magyarországon )hálapénz nélkül is pont úy dolgozozik mint anélkül ( sajnos az a pár, aki nem, sokat ront a helyzeten) a rémtörténetek ellenére.A hálapénz főleg a betegek körében téma, asajnos teljesen fixalodott a gondolat, hogy adni kell. Egyser amimkor nem fogadtam el valakitól, sírva fakadt és nem értette. Azt hitte valami bajom van vele.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.07.17. 09:22:12

"Egyser amimkor nem fogadtam el valakitól, sírva fakadt és nem értette. "

Hát ez az :-(

Itt az a szokás, hogy a beteg vagy valamelyik hozzátartozója a kezelés végén bevisz egy doboz csokit, amit a személyzet a pentriben közösen elfogyaszt.

Visszatérve a rendszerre: egyik sem tökéletes.
:-)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2008.07.18. 13:57:37

Nem hagyott nyugodni ez a mondat:

"mégcsak nem is beszélhetek az orvossal, akivel szerettem volna. Azérrt egy kolléga mégiscsak egy kolléga, már elnézést. "

(Azért szólok néha közbe, mert az itt felhozott problémák kisértetiesen hasonlítanak az általam átéltekkel. Túltettem magam, de az emlék megmaradt.)

Nem tudom, hogy orvoskörökben mi dívik, de pl. a fizikusok, kémikus kutatók körében van ismeretem konkrét tapasztalatról :

A külföldi avagy idegen származású nem kolléga. Az örüljön, hogy dolgozhat. És ez így van mindenhol a világon. Mit csinál a magyar orvos, amikor nyakig van a munkával, és egy MO-n dolgozó kínai orvos, akiről soha nem hallott, üzen neki, hogy tegyen félre mindent, és foglalkozzon vele, hallgassa a nyekeregve előadott panaszát?

:-)

Idegenben a kínai a kínaihoz és a magyar a magyarhoz fordul ha valamire _soron kívül_ szüksége van. (És itt esik aztán igazán pofára :-) Mindjárt könnyebb megérteni az amerikai olasz - újabban pedig az orosz - maffiát. A korábban érkezett angol-német-holland-ír-stb. telepesek akkorra már minden fontos pozíciót elfoglaltak, ezért szükség volt egy hathatós érdekvédelemre.

Legalábbis szerintem.

Elismerten legfontosabb a "kontaktnät", azaz az ismeretség amikor a társadalmi boldogulásról van szó. Huzamosabb tartózkodás után rájön az ember arra is, hogy kik húzzák a zsinórokat. Elég az pl., hogy két tudományos csúcsra jutott ember halálos ellenség volt egyetemista korában, ahhoz, hogy a másiknak a neve tabu legyen az intézetükben. Hiába írtak 10-10 nemzetközileg elismert szakkönyvet, a másikét nem tartják még a nagykönyvtárban sem.

A szavazással eldöntött versenyekről, a munkakereső-kérvények sorsáról meg ne beszéljünk, jó? :-)

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2008.07.18. 17:37:59

Ez mind igaz, de ettől nemcsak mi, ide kisazakadt idegenek szenvedünk. A svéd a svédet sem nézi meg.
újabb rémtörténet tudom. A mi részlegünkön dolgozó nővér 5 éve észleli hogy a bal keze és lába hullámzóan, de geyengébb és egyre nagyobb fájdalmai vannak. Eleinte a vårdcentralban maszatoltak vele vagy 2 évig. Aztan végre valakinek felderengett, hogy neurologus kellene. A vordgaranti szerinti 3 hónapon belül Örebro megyében nem kapott időpontot. Innetől kezdve szabad a gazda, oda megy az ország területén ahova akar. Kicsit rövidebb időpontot kapott volna mint itt, valahol nagyon messze. Ugy döntött marad és kivárja a 4 hónapot. Utána előjegyezték liguor vizsgálatra, újabb 3 hónap. Közbem bénul. A lumbalpiuntio után , lábon hazaküldik, még csak azt sem mondják neki, hogy minimum egy napot feküdjön, mert különben hetekig fog fájnia feje. Fájt is. Sajnos ez a vizsgálat tavaly midsommar előtt történt közvetlenül, mindenki ment szabadságra. Lelet természetesen csak szeptemberben. A lelet bizonytalan, speciális MR vizsgáaltra küldik. Ez most tavasszal történt meg. Szóbeli diagnozos: valami gyulladás féle látszik, nem lehet vele mit csinálni, kimélje magát. Slussz. Azt hiszem ezt nem kell kommentálnom. Svéd egészségügyi dolgozó , svéd rendszerben. De ha az utcaseprőről lenne szó, ez akkor is elfogadhatatlan. Itt ugyan psychiaterként dolgozom, de neurologus is vagyok. Itt csak a pályaszéléről nézem mi folyik neurologia ügyben de azt kell mondanom kétségbeejtő. Már gondolkodom rajta, hogy kellene csinálni egy privat neurologia rendelést.
Csak hát időt ki ad hozzá? AZért jöttem ide Svédországba dolgozni, hogy ne kelljen havi 10-t ügyelnem mint otthon, és többet lehessek a gyerekeimmel. Ügyelet ugyan nincs, de mivel megpróbálom lelkiismeretesen végezni a munkám, ez oda vezetett, hogy 2 hét alatt 25 óra túlmunkám lett. Na azért ezt is megsinyli a család.Szóval vagy leadom a szinvonalat és kényelmesen élek vagy... nem tudom. Nagy dillema ez nekem.

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2008.07.18. 17:39:03

Ez mind igaz, de ettől nemcsak mi, ide kisazakadt idegenek szenvedünk. A svéd a svédet sem nézi meg.
újabb rémtörténet tudom. A mi részlegünkön dolgozó nővér 5 éve észleli hogy a bal keze és lába hullámzóan, de geyengébb és egyre nagyobb fájdalmai vannak. Eleinte a vårdcentralban maszatoltak vele vagy 2 évig. Aztan végre valakinek felderengett, hogy neurologus kellene. A vordgaranti szerinti 3 hónapon belül Örebro megyében nem kapott időpontot. Innetől kezdve szabad a gazda, oda megy az ország területén ahova akar. Kicsit rövidebb időpontot kapott volna mint itt, valahol nagyon messze. Ugy döntött marad és kivárja a 4 hónapot. Utána előjegyezték liguor vizsgálatra, újabb 3 hónap. Közbem bénul. A lumbalpiuntio után , lábon hazaküldik, még csak azt sem mondják neki, hogy minimum egy napot feküdjön, mert különben hetekig fog fájnia feje. Fájt is. Sajnos ez a vizsgálat tavaly midsommar előtt történt közvetlenül, mindenki ment szabadságra. Lelet természetesen csak szeptemberben. A lelet bizonytalan, speciális MR vizsgáaltra küldik. Ez most tavasszal történt meg. Szóbeli diagnozos: valami gyulladás féle látszik, nem lehet vele mit csinálni, kimélje magát. Slussz. Azt hiszem ezt nem kell kommentálnom. Svéd egészségügyi dolgozó , svéd rendszerben. De ha az utcaseprőről lenne szó, ez akkor is elfogadhatatlan. Itt ugyan psychiaterként dolgozom, de neurologus is vagyok. Itt csak a pályaszéléről nézem mi folyik neurologia ügyben de azt kell mondanom kétségbeejtő. Már gondolkodom rajta, hogy kellene csinálni egy privat neurologia rendelést.
Csak hát időt ki ad hozzá? AZért jöttem ide Svédországba dolgozni, hogy ne kelljen havi 10-t ügyelnem mint otthon, és többet lehessek a gyerekeimmel. Ügyelet ugyan nincs, de mivel megpróbálom lelkiismeretesen végezni a munkám, ez oda vezetett, hogy 2 hét alatt 25 óra túlmunkám lett. Na azért ezt is megsinyli a család.Szóval vagy leadom a szinvonalat és kényelmesen élek vagy... nem tudom. Nagy dillema ez nekem.

K.P. · http://www.urology.hu 2008.07.27. 17:14:27

Üdv mindenkinek!
Az egri Kórházról - ahol urológusként dolgozom - sokmindent el lehet mondani, de főleg rosszakat. Az ottani Sürgősségin is van triage pult nővérekkel. Csak diplomás nővérek dolgozhatnak és haza nem küldhetnek beteget anélkül, hogy orvos látta volna. Szóval lehet ezt jól is csinálni. Mindezek ellenére elhagyom Dobó kapitány várát és Svédországba (Gavle) megyek dolgozni januártól. Eddig biztos voltam benne, hogy jól döntöttem, de még egy párszor benézek ebbe a blogba és felmondom az aláírt szerződésem! :-) Mondjuk amikor kint voltam "gyárlátogatáson" az ov. főorvos első pár kérdésben feltette, hogy mit fogok tenni, ha a betegágynál javasolok valamit és a nővér azt mondja majd, hogy az nem jó és ezt-meg-ezt adunk. Mivel nálunk ilyen nincsen, arra gondoltam, hogy nem az lesz a megfelelő válasz, hogy egy Chuck Norris-os körrugással fejberugom a nővér-gyevuskát. Valamit hablatyoltam és elfogadták. Nagyon félek az ilyen szituktól, illetve, hogy hogyan kezeljem majd őket...remélem ha kiakadok, találok egy honfitársat odakint, akinél kibeszélhetem majd magamból az agresszivitásomat! :-)

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2008.07.27. 22:26:55

Irjál majd blogot! Az használ, ha kiírod magadból.
Arra számíts, hogy itt mindennél fontosabb az "egyenjoguság". Ez akkor is így van, ha a színvonal rovására megy és persze megy. Itt mindenki egyenragú, nincs alá és fölé rendeltségű viszony. Nem ismerik hogy létezik egyfajta egészséges hierarchia is. A növérnek eszébe sem jut, hogy egy orvos felette állhat, esetleg azért, mert sokkal többet tud. Nyugodj meg, bele fog szólni és ha nem veszed elég komolyan meg fog sértődni. Evvel csak az a baj, hogy a szaktudásuk nem mindig üti meg a szintet.Úgy mint otthon itt is vannak, ügyesek jók,és vannak csapnivalóak. Összeségében azonban semmivel sem tudnak szakmailag többet mint otthon egy szakiskolát végzett tapasztalt dörzsölt nővér. Persze nekik sosem kellett olyan frontkórházi körülmyények között dolgozniuk, amiben a mi nővéreink megedzőttek.
A szerződésedet azért ne mond fel!Nyugodtabban, kiegyensulyozottabban fogsz élni, mindenféle tekintetben.
Sokminden nagyon furcsa lesz, erre készülj fel. Azért ne bontsad a fel a szerződésedet!
A nyelvtanfolyamon ( egyébként melyik szervezés?) remélhetőleg kommunikátióra is felkészítenek majd benneteket. Engem ez zavar legjobban. Nem mondanak sem A-t sem B-t, csak körbeirják a dolgokat és hiába értesz majd midnen szót a végére fogalmad sem lesz majd, hogy mit akarnak.
Ezen a téren én már komyoly erdményeket értem el a munkahelyemn. Kerek perec megmondtam, hogy nekem erre nincs időm beszéljenek határozottan direkt.Nehéz volt nekik is,nekem is de megtanulták, elfogadtak olyannak amilyen vagyok. Tudják, hogy sok a munka, élvezik, hogy haladunk.
A másik amit sokallani fogsz az a megbeszélések a möte-k. Ez mindennél fontosabb a beteg várhat. A munkaidő fele kb. megbeszélésekből áll, leglábbis nálunk. Illetve most már nem mert egy részét egyszerüen bojkottáltam.Na, nem akarok lázítani, ne evvel kezdjed! Én két év után jutottam ide, szépen fokozatosan.
Várom továbbra is a kommentjeidet. Isten hozott a csapatban!

K.P. · http://www.urology.hu 2008.07.28. 21:51:45

Köszönöm a meleg (nem úgy!!) fogadtatást! Az egyenjogúságról én is hallottam kint, illetve panaszkodott róla a leendő főnököm. Mondta, hogy próbál(t) vmilyen hierarchiát felépeteni, de eddig abszolút sikertelen ez ügyben és már nem is remél változást.
Mindenképpen úgy tervezem, hogy a 6 hónap előszerződés idejére meghúzom magam és pislogok, figyelek, mint egy kisbéka. No de amint véglegesítettek... további szép estét mindenkinek, megyek haemoglobin szintet emelni az 5/1-es Tóth néninek.

K.P. · http://www.urology.hu 2008.07.28. 22:02:29

Most látom csak, hogy nem válaszoltam: a MediCarrera-val megyünk ki.
De ha már újból billentyűzetet ragadtam, kérnék egy jó tanácsot (akár úgy is, mint psychiátertől): Mi januárban fogunk kiérkezni, vagyis a legnagyobb sötétségbe. Hogyan lehet erre felkészülni, illetve milyen elterelő hadműveletet tegyünk, hogy megakadályozzuk a csoportos harakirit?

Szabó Ildi 2008.07.28. 22:33:24

Figyeld a változást, azt segít. Mivel itt a nagyon rövid nappalból a nagyon hosszúig ugyanúgy fél év alatt jutunk el mint otthon, a változás is sokkal gyorsabb. Napról napra érzed ahogy világosodik. Ugyanez persze visszafelé is igaz.
Ha mekeresed azt a posztomat amit júniusban írtam a leghosszabb napról( nappalok és éjszakák) majd oldalt a linkeknél (itt lehet a fényviszonyokat és az időjárást összehasonlítani)
kikeresheted az aktuális napfelkeltét és naplementét. Láthatod, hogy egy hónap alatt már mennyivel rövidebb egy nap. Beírhatod magadnak Egert meg Gävle-t és akkor a kiutazásig is figyelheted hogy mi a helyzet otthon és a leendö lakhelyeden.
A reformokkal csak ovatosan, ők ebbe születtek bele, neheznen változnak. Jóindulatúak nem szabad megbántani őket. Ügyesen taktikázva el lehet érni dolgokat, csa ne nagyon vegyék észre.
Az én helyzetem kicsit speciális, ketten voltunk orvosok az osztályon, nagyrészben a dolgozók kivánsága volt, hogy most egyedül maradtam. Bevállaltam egyedül az osztályt, de ennek az a feltétele, hogy fel kellett pörgetni a tempot.Tudják, hogy ők akarták, ezért támogatnak midenben

Jenő 2008.07.30. 19:58:43

K.P. !
Ha januárban jöttök akkor legalább hamar túl lesztek az első télen!!Amúgy 2 barátom is akkortájt fog Gävleborg megyébe menni dolgozni, ha minden jól megy. Szóval nem leszel ott egyedüli magyar!!

K.P. · http://www.urology.hu 2008.07.30. 22:35:24

Jenő!
Egy biztos, hogy nem lesz nehéz magyart találni. Júniusban, mikor kivittek minket, akkor kb 30 orvos volt a buszon+pereputty! Eddig 12 emberről tudok, aki aláírta a szerződést+ most augusztusban kezd 4 radiológus, egy orthoped sebész, meg még valaki. Ja és Hudiksvall-ba is vittek vagy 10-15 embert. Azok közül nem tudom mennyien kaptak kontraktust, de lassan bele lehet tenni a trikolorunkat a Gavleborg-megyei zászlóba! :-) És ez télleg jó érzés, hogy nem vagy egyedül.

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2008.07.30. 23:36:23

Már látom, megint rendezhetek bulit!

Jenö 2008.07.31. 15:13:12

K.P.!

Ja a cimboram radiologus, aki eleg pozitiv valaszt kapott a Juliusi kiutazasukkor. A masik baratom Belgyogyasz (mindketten szakorvosjelöltek, szoval az itteni ST kepzesben vesznek majd reszt)rola nem tudom biztosan hogyan alakult a dolog, mert vele mar sajnos nem volt idöm beszelni amikor otthon voltam.
De ez mindenesetre jo hir lesz nekik is, hogy ennyi magyar veti meg a labat a megyeben. Esetleg alkalomadtan segiteni is tudtok egymasnak. Neha jo, ha az ember tud kihez fordulni, ha masik szakmaba vago kerdes merul fel. en peldaul nagyon hianyolom, hogy nincs itt Växjöben anesztes ismerösöm.

Ferenc 2008.07.31. 23:03:05

Jenő, Ildi elküldenétek az e-mail címeteket ?
Szeretnék néhány dolgot személyesen kérdezni...

Jenő 2008.08.04. 18:47:10

Ferenc!!
Nem szivesen raknám föl az emailemet egy nyitott fórumra, de, ha wiw-en rámkeresel és hivatkozol Ildi blogjára, akkor szivesen válaszolok kérdéseidre.

SEELICH 2008.08.27. 10:38:31

Azért a nővér is ember, meg nem csak a nővér tévedhet, láttam a 12 év tanulással, sok tapasztalattal rendelkeő doktoroknál is ilyet, nam meg olyat is, hogy a nővér helyes diagnózisát a doktor felelőtlenül a nővért lekezelve azt felülbírálva helytelenül döntött. Mellesleg 20 éve vagyok a szakmában, (Mentők, intenzív, altatás, sürgősségi) diplomás intenzív szakápolóként két helyen dolgozom regionális csúcsintenzíven és sürgősségi osztályon mint osztályvezető, egyszer ki kell próbálni néhány napra aztán véleményt mondani és ítélkezni. Ja és a háziorvosokról ha nyugdíjas ha nem inkább semmit, jót nem nagyon lehet, rosszat meg nem akarok mondani, sorolhatnám a tévedéseket.

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2008.08.27. 13:00:04

Az idezett cikkel nem a növereket akartam tamadni. Egy tapasztalt jo, növernel nagyobb segitsege nem is lehet az orvosnak. En sokszor tämaszkodtam es tämaszkodom most is rajuk , bizonyos esetekben.
Ennek ellenere mindenkinek megvan a maga feladatköre es nem jo azt összekeverni.
A cikk valojaban a sved rendszert kritizalja.( svedek altal). Aki itt el, az ezt jobban erti.
Egyszeruen nem tudod magad ätverni az elsö szuron, aki növer. Nem lehet bejutni az orvoshoz a korzetben. Ez azert sok kerdest vet fel.
Talan nem helyes itt most szemelyes pl.-kat felhozni, de neurolopgus szakorvoskent, egyszer en is berohantam az 5 eves gyerekemmel az akutra, memingitis gyanuval. 8 utan 5 perccel erkezve, elhajtott a növer, hogy napközben a körzeti rendelö aktualis. Kaptam is idöpontot, este fel 6-ra. Ha tenyleg meningitis lett volna,(szerencsere csak egy mas tipusu infectio jelentkezett ilyen formäban), nem lett volna kesö fel 6-kor talalkozni egy masik növerrel, aki lehet, hogy megint hazakuld. Lett volna ra esely. Itt ugyanis az elsö szures egy CRP es egy strepto B gyorsteszt. Ha ez negativ , mar mehetsz is haza, orvosi vizsgalat nelkul. Azert szakmailag vannak fenntartasaim. Es hangsulyozom, ez rendszer hiba az en velemenyem szerint es nem a növere.
Dolgoztam a mostani munkehelyemmnel sokkal "akutabb" helyeken is, van sajät tapasztalatom eleg a rizikokrol es a tevedesi lehetösegekröl.
Ahogy mondani szoktak csak az nem teved, aki nem csinal semmit.
süti beállítások módosítása