Nem egyszerű az biztos. Én, mint már írtam bakjourt, háttérügyeletet szoktam adni.  Ebben benne van, hogy bizonyos esetekben be kell menni, de legtöbbször telefonon kell intézkedni, tanácsot adni. Az ügyeletért egyrészt fizetnek készenléti dijat   másrészt fizetnek az elvégzett munka után. Ez azt jelenti, hogy mindent vezetni kell. Van erre egy füzetem abba írogatom mikor, mit és mennyi ideig csináltam. Kétféle idő van amit számolnak. Az egyik a tényleges munkavégzés ideje (faktiskt tid) a másik az az idő, amit kifizetnek. A kettő nem ugyanaz.                                                                            A kifizetett idő (arbetad tid) a következőképpen alakul. Minden megkezdett fél óra, még akkor is ha csak 1 percnyi telefonálás volt, félóra munkának számít. (Az alapfizetésből számolják az óradíjadat nekem (424Kr/óra) Ha egyazon félórán belül többször hívnak, akkor is csak egy félóra. Ugyanennyit fizetnek, ha bent vagyok valamelyik osztályon.  Az sem mindegy hány órakor zaklattak. 16-tól 21-ig 1x a szorzó, tehát 1 óra az 1 óra. 21-24-ig 1.5x a szorzó, tehát 1 órányi munka az 1.5 óra. 00-07-ig 2x, 07-08 ig megint 1x. Péntek délutántól és hétvégén 2x-s a szorzó. Az utazással töltött időre megint más elszámolás jár. 50 ledolgozott óra után és 150 óra készenlét után emelkednek a díjak. 

A tényleges munkavégzés ideje (faktiskt tid) azért kerül elszámolásra, mert csak ezt számolják bele a túlmunkába (övertid), ami ugye az EU-s munkaidőszabályozás szerint évente max 200 óra lehet.

A készenlét (beredskap) : A készenlétben töltött órákat hétköznap elosztják tizzel, pénteken és hétvégén 5-el . Az igy kijött órákat fizetik a havi fizetés 440-ed részével .A teljes ügyeleti időből levonják a kifizetett időt (arbetad tid) és ami marad az a készenlét. Van erre egy formanyomtatvány (månadsrapport) ahol a megfelelő rubrikába be kell írni az időket (nem időpontokat, a becsületedre bízzák). Csak annyit, hogy 1x rubrika ennyi óra, 1.5x rubrika annyi, 2x rubrika..., mennyit dolgoztál ténylegesen és hány óra volt ami csak készenlét. Ugyanezen a lapon vezetjük a mindenféle távolléteket is. Az ügyelet után járó juttatást kérheted pénzben, szabadságban, vagy tetszőleges arányban. Nálunk (eltérően Attilla munkahelyétől Örebroban) kifizetik az egész összeget pénzben, nincs korlát.

Természetesen itt is az érvényes, hogy a napi munkád után 11 óra összefüggő pihenő idő jár.

Még szerencse, hogy jó matekos voltam.

A bejegyzés trackback címe:

https://psycho.blog.hu/api/trackback/id/tr33355763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása