Hétfőn, koraeste az Uppsalai egyetemi kórház sajtótájékoztatóján közölték, hogy a múlt hét pénteken elhunyt férfit a H1N1 vírus fertőzte meg.  A férfi nem volt mostanában külföldön, nem voltak influenzára utaló tünetei és nem is állt kórházi kezelés alatt. (Az nem tisztázott, hogy milyen tanácsokat kapott telefonon a vårdcentráltól).

Svédországban a vírus megjelenése óta 915 esetről tudnak, ebből 144 esetet a múlt héten és 102-t pedig azt megelőző héten regisztráltak, vagyis emelkedőben van a fertőzések száma. A legnagyobb növekedést a 10-39 éves korosztályokban mutattak ki, hogy miért arról egyelőre csak feltételezések vannak.

Eredeti (svéd nyelvű) cikk itt olvasható.

Ugyancsak Uppsalaból szállították a Karolinska-ba azt a 30 éves terhes nőt akit jelenleg szív-tüdő gép (biopumpa) segítségével tartanak életben. Korábban 3 másik fiatalt is szív-tüdő gépre kellett rakni mivel az ő tüdejük is képtelen volt ellátni a feladatát, mind a 4 beteget a H1N1 vírus fertőzte meg.

Eredeti (svéd nyelvű) cikk itt olvasható.

Várhatóan szeptember közepén érkezik Malmöbe a GSK által gyártott H1N1 vakcinából az első szállítmány. Pontos időt és helyet biztonsági okokból nem tudhatjuk. A szállítás lebonyolításában szerepet kap a hadsereg, a titkosszolgálat és az Interpol is. Malmöben 21 részre osztják a szállítmányt (megyénként 1). Semmilyen konkrét fenyegetést nem kaptunk a szállítmánnyal kapcsolatban, de fel kell készülnünk váratlan eseményekre is nyilatkozta Ann-Marie Dellner a stockholm megyei felelős.

A Postát bízták meg a szállítás kivitelezésének 80%-al mivel a rendelkezik a vakcina szállításához szükséges hőmérsékletet biztosító teherautókkal.

Eredeti (svéd nyelvű) cikk itt olvasható.

A bejegyzés trackback címe:

https://psycho.blog.hu/api/trackback/id/tr311353697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KOrsi 2009.09.02. 20:16:30

Erdekes, en nemregiben kicsit mast olvastam a "Metro"-ban erröl az elsö sved aldozatrol:
40 eves, vasarnap ota volt torokfajasa, izomfajdalma, 39-40 fokos laza, altalanos rossz közerzete. Mindennek ellenere nem keresett korhazi segitseget. Pentekre annyira jobban lett, hogy mar TV-t nezni is felkelt, de aztan hamarosan rosszabbodott az allapota. Vegul ejjel mentöt hivott, de a beteg meghalt, mire beertek vele a korhazba. A korhaz vezetösege szerint a ferfi egy specialis rizikocsoporthoz tartozott, igy meg nem vilagos, hogy csak a h1n1 virus lett volna-e egyedul a halal oka. Hogy milyen mas rizikofaktor jatszott volna meg szerepet az elhalalozasaban, azt a titoktartas es a csaladra valo tekintettel nem kivantak közölni...
Szoval ennyit a media adatközleseröl. Tudom, a Metro nem SvD, de azert ez a hir igy realisabb... Nekem.

szabszi · http://psycho.blog.hu 2009.09.02. 20:38:11

@KOrsi: hali, lehet h pongyola voltam, aspecifikus tuneteket ir az SvD, bar ilyen reszletesen nem irja mint a Metro...gondolom valahol feluton lehet az igazsag vagy a korhazi illetekes akarta szepiteni a tortenetet. Ha azt vesszuk akar tul is elhette volna, hiszen korabban 4 esetben is (ugyan biopumpaval) sikerrel vettek fel a harcot a virussal. (Magyarorszagon is volt intenziven h1n1-es beteg es lelegezteto gepre kellett rakni...azt mondjak a hangok :))

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2009.09.03. 10:26:48

A DN szerint a megboldogult több rizikófaktorral "rendelkezett". Namegaztán az is lehet, hogy vaddisznóinfluenza támadta meg.

Fel a fejjel, jövőre jön a krokodilinfluenza. Az nemcsak röfög, hanem harap is...
:-)

KOrsi 2009.09.03. 18:03:59

Megvan a masodik "aldozat". Ö eppenseggel recidiv tumoros beteg volt. Tehat ujabb rizikocsoportu ember. Persze, egy embernek sem kellene influenza miatt meghalnia -- de a termeszet mar csak ilyen, tamad, s ha nem birja a szervezeted, legyöz...
Elkepzeltem egy köhögö (röfögö) lazas krokodilt -- gyogyitasra varo mesealak lett belöle.
Madar-diszno-krokodil...varom az izeltlabuak infulenzajanak tamadasat is!
süti beállítások módosítása