Minél magasabb képzettségű az ember annál kisebb az esélye annak, hogy Alzheimer kórt kapjon. Ezt mutatja egy norvég kutatás.

Bővebben itt olvashatsz róla:
Abstract online i International Journal of Geriatric Psychiatry

Foto: Photos.com
A 10-18 évnyi iskolába járás jelentősen csökkenti az Alzheimer kór kialakulásának esélyét, azokkal szemben akik csak 6-7 évig jártak iskolába. Ez a kutatás beigazolta a korábbi feltevést, hogy a tanulás, a magasabb képzettség pozitív hatással van a betegségre, irja a norvég Dagens Medicin.

373 Alzheimer kóros beteg és 559 kontroll személy vett részt a vizsgálatban, amelyet nemrégiben publikáltak a Journal of Geriatric Psychiatry.-ban. Mi magunk is meglepődtünk azon, hogy a jelenlegi kötelező oktatásnál csak 1-2 évvel tovább tartó iskolába járás is jelentősen csökkenti a betegeség kialakulásának esélyét. Ez a fiúkra és a lányokra is igaz, életkortól függetlenül, mondja Sigrid Botne Sando a Trondheimi S:t Olavs kórház neurólogiai osztályának főorvosa, a kutatás vezetője.

A tanulás pozitív hatásának hátterében álló mechanizmusok azonban továbbra sem világosak. Egy teória szerint a ”jól trenírozott” agy egy kognitív rezervkapacitást fejleszt ki azáltal, hogy több idegsejt és synapsis képződik. Ez a kifejlesztett rezerv kapacitás a későbbiekben mint egy puffer működik, hogy kompenzálja az agy betegségeit.

Lisa Röstlund

A bejegyzés trackback címe:

https://psycho.blog.hu/api/trackback/id/tr14819737

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása