Hogy teljes legyen a zavar az itteni ellátás milyenségéről következzen megint egy példa.
Most a szomatikus ellátás területéröl, pontosabban a gyerekellátásról. Lesznek még ezen kívül is történeteim. Ez most éppen nem saját élmény, csak ezt hallottam éppen tegnap, ez a legfrissebb.
Tények: 11 éves kislány, egy hétig 40 fokos láz. http://www.svt.se/svt/road/Classic/shared/mediacenter/index.jsp?&d=29716&a=566622&lid=is_search712311&lpos=0Ahogy az elő van irva az első hét vége előtt kaptak is időpontot a Vårdcentrálba. (Ezt körzeti rendelőnek mondanám. Háziorvos  abban az értelemben, mint próbálták otthon több-kevesebb sikerrel kialakítani, mármint, hogy alakuljon ki valami személyes kontakt is az orvos meg a család között, nincs.) Az előírás szerinti CRP és streptococcus gyorsteszt levéve.  Mondták vala - vírus, tessék hazamenni, majd elmúlik. A láz el is múlt, de a kislánynak nagyon komoly gyomortáji fájdalmai alakultak ki, ami mostanra állandósult és hallhatóan görcsösek, hyperperisztaltikusak a belei. Ez az állapot egy hónapja tart, mást alig eszik, egyre gyengébb, fogy. Többszöri félnapos beszélgetés a telefonüzenetrögzítővel, néha egy nővérrel, akitől kaptak jótanácsokat. Most egy hónap után, miután anyuka (aki mellesleg nővér) már ideges és türelmetlen és kezdik ezt unni, visszarendelték egy CRP kontrollra. És ha magas mi van?
Háziorvosok, gyerekgyógyászok!  Vélemény?

A bejegyzés trackback címe:

https://psycho.blog.hu/api/trackback/id/tr33412368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jenő 2008.04.05. 19:49:38

Hahó!

Furcsállom a történetet, mert nálunk az ilyen esetek kapásból az akuton, majd az osztályon kötnek ki. Igaz én belgyón vagyok nem gyereken, meg más megye is, de ennél kamubb dologgal is keltettek már ügyeletben. (18 éves mellkasi fájós, 2 hetes panaszokkal, akit a telefonos tanácsadó irányít hozzánk hajnali 2kor) Egy biztos az adatok elégtelenek diagnózis felállításához. Hasmenése van e a kislánynak? Széklettenyésztés? Hasi UH? Laborok, májfunkciók?
Esetleg valami új táplálék került az étrendbe, pl. szintetikus édesítő?
Mentálisan teljesen egészséges, ne feletkezzünk meg a gastrointestinalis psichosomatiaról sem, ami a gastrointestinalis tünetek jórészéért felelős.
Amúgymeg már rég szakorvoshoz kellett volna fordulni, ayt hiszem 1 hónap a várakozásiidő, de ebben nem vagyok biztos.
Na mondjuk ezzel biztos nem tudtam sokat segiteni, de legalább jártattam a számat, ill a kezemet.
Uff

szil5 2008.04.05. 20:00:55

A kérdés nem a diagnózisra vonatkozott hanem az eljárásra. Persze tudom mit kéne csinálni. Azon vagyok felháborodva, hogy egy nyavadt labort nem néztek, esetleg egy UH-t, ami még csak nem is fáj.
Ez itt sajnos igy megy.

Jenő 2008.04.06. 09:19:27

Mint mondtam furcsállom a dolgot. Ha a sürgősségire bejön egy ilyen kázus akkor biztos, hogy a helyben elvégezhető vizsgálatokat megcsinálnánk, labor, egyebek, a többi szügségeset, meg járóban, ami további 2-3 hét. A háziorvosi vonal itt is kisértetiesen hasonlit a mo.-i Hypertoniakérdőjeldeegyvérnyomástsemmértem stilushoz. (Hatalmas RESPECT a kivételnek!!!!! Vannak nagyon jó lelkiismeretes ho-k, csak a többség...) Szal itt is kb ez megy azzal megspékelve, hogy itt a telefonos nővérkék is szakértenek. ők egyébént megadott sablonok alapján osztályozzák a teendőket a betegekkel. Ez a rendszer amúgy nagyrészt baromi jól működik, de lyukak sjnos vannak ahol a beteg két szék közé eshet. Nálunk is volt erre példa.
Sztem ha valamit el akarnak érni, akkor be kell menni az akutra és azt kell mondani, hogy lassú progresszió után most hirtelen akut állapotromlás következett be. Az akutról nem küldhetik haza úgy, hogy nem csináltak semmit.Ha mégis akkor SKANDALL!!! Ez egy kis hazugság, de cél szentesiti az eszközt. Persze ebbe kicsit be kell vonni a gyereket is, ami tovább nehezíti a dolgot.
Ennyit tudok mondani, kérem kapcsolja ki!

szil5 2008.04.06. 11:07:06

Hát az Akut-tal kapcsolatban jöjjön a keövetkező történet.
Barnabás tavaly ,egyik reggel ordítva ébredt, fájt a feje és a nyaka. Feküdt az oldalán és bömbölt, még hanyat fordítani sem tudtam. Neurologusként átcikáztak az agyamon a lehetséges szörnyú okok. Gyors lázmérés, majd egy kis megkönnyebülés, láza legalább nincs. Reggel negyed 8. Hova is menjek? Gondoltam ez mégiscsak elég acut, legalább egy FVs- szám, vagy valami. Persze egyedül voltam velük, Szabolcs Szegeden. Amennyire tudtam felöltöztettem, majd Alexandrát leraktam a suli előtt és tűz az Akutra. 8 óra 5 perc. Közölték, hogy 8 óra után már nem fogadnak gyereket a Vårdcentral az illetékes.(nincs különvéve a gyerek és felnőtt gyógyászat alapellátási szinten, és főleg rezidensek dolgoznak jobb hijjan) Kétségbeesés és düh. Első körben annyi segítséget kaptam , hogy az akutos nővér maga hívta fela VC-t és kért nekem időpontot. Délután 5, na ettől sem lettem nyugodtabb. Probáltam elmagyrázni, hogy nekem ennél sokkal sürgősebb segitségre lenne szükségem.
Úgy tünt sikerrel jártam, mert feltelefonált a kórház Barn-centraljába ( gyerekközpont, nagyrészben psychiátria, főleg psychologusokkal, kuratorokkal és egy Örebrobol hetente 1 vagy két alkalommal kijáró gyerekpsychiáterrel, meg egy gyerekgyogyásszal. Közben szerencsére Barnabás is kezdett jobbab lenni, lassan körvonalazodott, hogy ez leginkább egy acut torticollis. Végül is kivételesen a gyerekgyógyász bevállalta, hogy megnézi a gyereket.
Fizikálisan nagyon alaposan megvizsgálta és úgy véleményzte, hogy ez nem mengitis. Délután 5-re azért elmentem a VC-ba gyerekkel, gondoltam egy vérvételt azért összehozok neki. Hát nem sikerült, csak a szokásos CRP és Strepto-B gyors teszt. Szerencsére jól végződőtt a dolog, de lehetett volna másképp is.
Amugy két éve vagyunk itt, a 3 gyerekemet még sehol nem vették lastromba, még senki meg nem vizsgálta őket, sehova nem szolították őket egy szürővizsgálatra. Senki nem kérdezte be vannak-e oltva. Másfél év után lemásoltam az oltási könyveket és a 2 nagyobb bevitte maga az iskola növérnek, Barnabásét magam akartam leadni az oviban. Kérdően rámnéztek, hogy mit akarok evvel? Hát nem EU országbol jöttünk, ott is kötelező a védőoltás. Igaz nemsokkal késöbb jött egy kérdőiv az önkormányzati nővértől Alexandra nevévre, ahol a védőoltásokrol kellett nyilatkozni.A másik kettőét hivatalosan még mindig nem kérdezték. Igy járnak 2 éve közösségbe.
Nem vagyok nyugodt. Az" A" verzio eddig az volt, ha valamelyik gyerek megbetegszik, komolyabb kivizsgálásra szorul, és várhat a dolog 24 órát, akkor inkább hazarepülök vele Szegdere. Most már van egy"B " verzio is megyünk Jenőhöz Växjöbe.

Schneider Ferenc 2008.04.06. 13:22:44

Szia Ildi! Azért hogy legyen ellen példa is, mi itt Lindesbergben el vagyunk kényesztetve nem tudom honnan de tudnak a csemetékről. Többször behivták már őket vizsgálatra, felmérésre sőt oltásokra is. Sőt most voltunk berendelve fogászati ellenőrzésre is fiukkkal. Szoval errefelé ezzel nincs gond. Mi a rohadt magyar-svéd föráldrarpennning viszontagságait szivjuk 7 honapja. De nem adjuk fel. Hali

szil5 2008.04.06. 13:45:14

A fogászattal semmi gond, azonnal beszipkáztak a rendszerbe, amire nagy szükségünk is van, mert sajnos családilag elég rosszak a fogaink. Felmérés az elején, program készités, majd nekiugrottak a kezeléseknek. Mind a 3 gyerek gyerek rendszeresen jár. Kezelés előtti napom SMS-bem emlékeztető jön, hogy ne felejtsük el az időpontot. Ahogy megkapja az ember a person nummert azonnal midnenki tudja, hogy itt vagy, bekerülsz a gépezetbe. Pont ezért felfoghatalan a
a másik rész ordító hiányossága. Mivel ugyan hasonló, de nem ugyanaz az oltási rendszer és minimun félévente úgyis hazajárunk, maradunk az otthoni gyerekgyógyászunknál, meg a megkezdett szisztemánál.Igy aztán félévente van egy általános vizsgálat is. A nem kötelező extrakat,ami otthon időhiány miatt nem fér bele, tekinetettel, arra, hogy azért többet fogunk utazgatni,remélem egzotkusabb tájakra is (kombinalt Hepatitis A+B elleni) közkívánatra magam fogom beadni nekik. Megkérdeztem tőlük VC vagy én és engem választottakt.Természetesn előzetesen konzultálva az otthoni gyerekgyogyászunkkal. Végül is engem meg a hugomat is apánk oltott annak idején.Szóval azért megoldjuk. Amugy meg az indító történet a hasfájos kislánnyról, nem karlskogai, hanem örebroi történet.
süti beállítások módosítása