szil5 2008.04.01. 23:46

Napi aktuális

Hetek óta tele vannak az újságok avval, hogy a nővérek a szakszervezetek segítségével magasabb béreket szeretnének kiharcolni. Magunk között szólva, arcpirítóan alacsony a fizetésük és nemcsak a nővéreké, hanem egyéb egészségügyi dolgozoké is. (szülésznők, kuratorok, ápolok, stb.) A mai Karlskoga Tidning címlapján van egy cikk, hogy a barnmorskak (Szülésznő-védőnő) visszautasították az ajánlatot, amit kaptak, mert megalázóan kevésnek érezték és tovább küzdenek.







































 

Nemrégiben interneten jött egy körlevél, hogy csatlakozzon az akcióhoz a neve adásával  az aki hajlandó lenne azonnal felmondani, hogy elérjék a céljukat.
A megfelelő fórumon hónapok óta kongatja a vészharangot a szomszéd kisváros  psychiátriájának főnöke, hogy valamit tenni kell, mert az összeomlás határán van az osztály. Külön tetézi a bajt, hogy  a megyei alkalmazásban álló nővérek (mint már írtam a psychiátria és az alapellátás és a habilitátio közvetlen a megyéhez tartozik)  lényegesen kevesebb fizetést kapnak, mint az önkormányzati alkalmazásban levők, így folyamatos az átvándorlás az önkormányzati állásokra. Egy kezdő nővér a megyénél    bruttó 17 000 Kr-t keres. Amúgy svédesen, jó alaposan és lassan elemezgették, boncolgatták a helyzetet, a lehetőségeket, elismerve, hogy tenni kéne valamit - majd egyszercsak.
Ez a psychiátria tavaly újult meg. Horribilis pénzért a kórház épületének egy másik részében alakították ki az új psychiátriát, ami sokkal nagyobb, tágasabb jobban felszerelt lett és kaptak plusz 2 ágyat. Ott voltunk az átadáson. Nagyon sajnálom, hogy nem csináltam fényképeket. (akkor még nem volt meg a kis gépem, ami most mindig nálam van.) A sárga írigység az semmi ahhoz képest amit éreztünk, mi karlskogaiak.
Ma délelőtt kaptunk egy e-mailt az ottani psychiátria vezetőjétől, hogy azonnali hatállyal a mai naptól felvételi stop van, mivel a nővérhiány az utolsó napon olyan szintet ért el, hogy gyakorlatilag működésképtelenné váltak. Mindenkit kiírnak akit csak lehet és újakat nem vesznek fel. A meglévő 18 ágyukból csak 7-t tudnak üzemeltetni, műszakonként egy nővérrel. (otthon azért lehet, hogy örülnének 7:1 aránynak).
Ez azért különösen felfoghatalan számomra, mert Örebro megye nagyon büszke rá, hogy milyen jól működnek és más megyékkel összehasonlítva mennyivel nagyobb Budge-ből gazdálkodhatnak.
Épp a héten kaptuk meg postan (minden lakos) a 2008-as Landstingkatalogen-t (megyei katalogus), tele információval a megyéről a politikusokrol, gazdaságrol és részletesen az egészségügyről. Részletes címlista, elérhetőségek, nyitvatartások stb.
Néhány adat azoknak akik részletesebben is hajlandók elmerülni a kérdésben, a többiek  itt mehetnek aludni.

Budge 2008: 6 096 637 000 KR

Ebből az egészségügyre költenek: 5 218,5 M KR (85,6%), fogászatra: 146 MKR(2,4%), regionális politikára: 245,5 M KR (4 %).
(valaki megtudná írni, hogy otthon mi az arányszám a politikára és az egészségügyre költött összegek között?)

Lakosság: 267 067

A megyei alkalmazottak száma 9028 

Ebből orvos: 1013, nővér és védőnő 2980, egyéb eü dolgozó: 237, munkaterapeuta 140, gyógytornász: 250 , ápoló:220, segédnővér (ez is végzettséghez kötött):1090, oktató személyzet :28, kurator: 179, psychologus/terapeuta:115, fogorvos: 131, foghygienikus:340, orvosirnok: 519, egyéb adminisztratív dolgozó: 903, a többit nem részletezem.
 
Ágyszám:
Universitetssjukhuset Örebro: 592
Karlskoga Lasarett: 151
Lindesberg Lasarett: 110
Psykiatrin: 136


 

A bejegyzés trackback címe:

https://psycho.blog.hu/api/trackback/id/tr42407403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attila · http://ungersklakare.blogol.hu 2008.04.02. 13:30:41

A budgét azonban nem lehet összehasonlítani, mivel otthon más feladata van az önkormányzatoknak. Az eü. nem tartozik hozzájuk, viszont az oktatás igen, amiröl itt nincs szó. A helyi adók beszedése is az ö feladatuk, ami itt szintén nincs. Ezeken kívül még biztos sok más eltérés is van. Akkor lehetne a megyei ráfordításokat összehasonlítani, ha az MSZP verziójában átmenne az eü reform, azaz megvalósulna Mo-on a svéd modell: a megyei önkormányzatok kezében lévö regionális pénztárak konkurálása. Addig egyetlen viszonyszám, hogy a GDP hány százalékát költjük eü-re.

És drukkolunk a növéreknek!

szil5 2008.04.02. 18:03:03

Ok, tudom másképp szerveződnek otthon a dolgok, de azért ezek a számok mégis elég sok mindent megmutatnak. A nővéreknek tényleg csak az tudom mondani hajrá!
Egy másik eddig nem emlitett nehézség még, az EU szabályozás szerinti max 200 óra éves túlmunka. Itt, mint mindent tényleg komolyan veszik ezt is, igaz nagyon prüszkölnek ellene.Állítólag ez is szerepet játszott abban, hogy elfogyott a nővér az emlitett osztályon.
süti beállítások módosítása