szil5 2008.03.08. 17:07

Loppis - loppmarknad

Egy újabb praktikus jótanács az ide készülőknek. Ne költsétek el a kapott letelepedési   támogatást az első napon az Ikea-ban. Járjatok helyette szombatonként loppisba. Hogy mi ez? Ismertebb nevén: second hand. Mégsem ugyanaz, mint az otthoni durik. Először is itt mindent lehet kapni: gyerekjáték, könyv, bútor, konyhafelszerelés, sportfelszerelés, ruhanemű, antik sb. A lényegi eltérés a működésükben van. A legnagyobb ilyen hálozatokat a Pingstkyrkan (Pünkösdi egyház) és más jótékony szervezetek működtetik. Szerdánként lehet leadni (térités nélkül) a megunt dolgokat és szombaton van a nagy nap amikor vásárolni lehet. Igazi kincskeresés! Ha kéred akkor elmennek az áruért. Az árak valóban nagyon alacsonyak.

Szombaton megindul az áradat a loppisok felé, alig lehet parkoló helyet találni. Ez itt egy nagy össznépi program, nemcsak a csórók járnak ide vásárolni. Az egyik sarokban van egy kávézó, olcsó süteményekkel, üditővel. (minden 5 Kr). A vásárlásban megfáradva leülnek  itt az emberek és beszélgetnek. Amolyan Agora svéd módra. Sok magyarral, aki itt él, a loppisban ismerkedtem meg. Egyszer egy idős svéd hölgy leszólított, hogy milyen nyelven beszélünk, mert negyon ismerős neki, de nem tudja hova tenni hírtelen. Amikor megmondtam neki, hogy magyarok vagyunk a fejére csapott, hogy hát persze! Elmesélte, hogy sok évvel ezelőtt volt egy magyar ismerőse, akit Ágnesnek hívtak
, Uppsalában tanult, svéd tanár lett. Levelezett vele sokáig, de most már nincs meg a címe. Hát tényleg kicsi a világ! A mostani svédtanfolyamon ülők gondolom már rájöttek, hogy a tanárnőnkről, Harrach Ágnesről szólt ez a kis történet.

A bevételt jótékonysági célokra forditják, sok programjuk van a világ szegény országaiban. A Pingstkyrkan honlapján pontosan ellehet olvasni, hogy konkrétan mire költik a befolyt pénzeket. Vannak nálunk kisebb loppisok is. Van amelyik simán magánvállakozás (az is olcsó). Itt Karlskogában van egy loppis, amit 3 tüneményes idős bácsi üzemeltet. A bevételből a karlskogai női és gyerek focicsapatot támogatják. A pénztár felé haladva egy ruháskosárban játékok vannak, ahol a gyerekek kifelé menet választhatnak maguknak egyet ingyen. Gondolhatjátok, hogy az én gyerekeimnek ez a kedvenc loppisuk, úgy is hívják az „ingyen játékos”.

Vannak persze dolgok, amit az ember nem használtan vesz, mi is vettünk pár dolgot az elején, de a lakás nagy részét innen rendeztük be és szereltem fel a konyhát. A könyveink is szépen szaporodnak, egész komoly albumgyűjteményünk van már a világ különböző részeiről, állatokrol, növényekről. A felhalmozodott játékokról már nem is beszélek. Aki ismer, az tudja, hogy otthon is szerettem a duriban vadászni, most is innen öltözködöm.
A gyerekeim besegítenek a házimunkába, amiért kisebb összegeket fizetek nekik. Hétközben húzzuk a strigulát: mit, miből, mennyit. Pénteken van a fizetésnap. Ezt költhetik szombaton a loppisban. Egész komoly cuccokat tudnak venni maguknak.
Kattints a képre a diavetítéshez:

A bejegyzés trackback címe:

https://psycho.blog.hu/api/trackback/id/tr68371412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

prisma 2011.04.04. 13:30:17

Ez nagyon szimpatikus :)
süti beállítások módosítása