szil5 2008.02.18. 22:23

Ügyelet

Nem tudom elkerülni, hogy először ne írjak magáról Örebro megyéről   és annak psychiátriáiról, mert enélkül nem érthető meg az ügyelet.
Örebro megye lakossága kb 274 000. Örebróban van az USÖ - az Universitet Sjukhuset Örebro- a Jourmottagning (a Psychiátriai központi ügyelet) szervezetileg ide tartozik.   
Örebroban van:
·         2 általános psychiátriai osztály (18-18 ágy),
·         egy psychosis osztály a Karlakliniken (nincs adatom, majd pótlom)
·         Gyermek és ifjúság psychiátriai osztály - BUP (4 ágy)
·         Addictologiai    (beroende) osztály (14 ágy)
·         Igazságügyi psychiátria ( n.a.)
·         Psychotherapiás Intézet   
A megyében van még psychiátria
·         Lindesberg (16 ágy)
·         Karlskoga (14 ágy) 
·         Hallsbergben (nincs fekvőbeteg részleg)
Természetesen kiterjedt járóbeteg ellátó rendszer van mindenütt.
 
 

 

 

 

Földrajzilag a következő a helyzet. Örebrotól északra 40km Lindesberg, nyugatra 38km Karlskoga. Ezekben a városokban van fekvőbeteg ellátás. Nagyjából Szeged, Kiskunfélegyháza, Kiskunhalas háromszög.

















 

Alapfogalmak:
Primärjour - aki a jourmottagningon (kp. ügyelet) bent dolgozik. AT vagy ST läkare, tehát nem szakorvosok 3 műszakban dolgoznak, délután a forgalmasabb időben átfedéssel.
Bakjour - háttérügyeletes, överläkare (tehát szakorvos a megfelelő delegacióval a kényszerkezelésre) Van egy nappalos és egy éjszakás telefonvégen. Szükség esetén pl. valamilyen kényszerkezeléssel kapcsolatos intézkedés, nagyon feltorlódott munka, hosszú várakozási idő vagy konzílium esetén be kell menni. A bakjouros lakhat Örebroban, Lindesbergben, Karlskogaban, Hallsbergben vagy akárhol a megyében  és otthonról adja az ügyeletet. Általában havi 2 bakjour jut ránk.
Ügyeleti időben orvos csak a jourmottagningon (Örebro) van, az osztályokon nincsen. Szomatikus bajság estén a bakjourral való telefon konzultáció után a nővérek a megfelelő helyre irányítják (akut ellátó osztály) vagy konzíliumot intéznek.
Az ügyeletes orvosok az összes ágy felet diszponálnak a megyében, oda fektetnek be ahol hely van, beleértve Lindesberget és Karlskogát is, illetve a speciális szempontok szerint (gyerek, addictologia stb.)
 
A Jourmottagnighoz tartozik:
·         Primer és bakjouros orvosok, nővérek
·         TNE-kijózanitó (3 ágy)
·         observatios részleg (3 ágy) (ez utóbbi kettőhöz külön személyzet)
·         mobilteam, akik kijárnak ha kell kontrollálni a beteget, bizonyos időközönként, vagy telefonon hívják néhányszor illetve ha nem házon belül kerül elhelyezésre a beteg, akkor ők szállítják ki a jourmottagning autojával (másik városba is.) 
Van egy központi receptio féle, több orvosi szoba, több vizsgáló helység. Kisebb várószobák nyugodt betegeknek, egy zárható, törhetetlen üvegű váróhelység és innen nyíló vizsgáló, mosdó a nyugtalan betegeknek.
Ügyeleti időben az egész megyéből minden betegnek Örebroba kell utaznia sürgősségi psychiátriai ellátásért. Az hogy szükség esetén oda kerül-e befektetésre ahol lakik az csak szerencse illetve hely kérdése. Természetesen ahogy ürülnek az ágyak, úgy kerülnek a betegek is a megfelelő városba.
Elég nagy a kavarodás emiatt, arról nem is beszélve, hogy az ideiglenes helyén a gyakorlatban semmi érdemi nem történik vele. Itt is mindig arról papolnak, hogy rövidíteni kell az ápolási időt, közben értékes napokat csak várakozással tölt el a beteg.
Mielőtt valaki bakjourt kezd csinálni, meg kell csinálnia 2 introductionsjourt (valaki mellett szaladok bent és nézem mit csinál) aztán 2 primerjourt bent. Ez azokra szakorvosokra vonatkozik akik korábban nem ügyeltek még Svédországban.
Én bakjourkodni szoktam, tehát telefonvégen vagyok, de még eddig majdnem minden alkalommal  be is kellett mennem Örebroba. Azt hogy Lindesbergbe kelljen átmennem még megúsztam, de elméletileg a bakjour bármelyik osztályra hívható. Azért ezek nem kis távolságok, főleg éjszaka.
Minden psychiátria klinikának vannak saját autói, ezeket használjuk hivatalos utakhoz és az ügyelethez. (kártya tankoláshoz, parkoláshoz mellékelve)     
Elszámolással kapcsolatban van egy jól áttekinthető írás Trixiék blogjában. Igaz az a benti ügyeletről szól. Majd legközelebb arról is írok egy kis kiegészítést.
Ti értiek, hogy megy ez itt? Én nem mindig!

A bejegyzés trackback címe:

https://psycho.blog.hu/api/trackback/id/tr52344955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krisztina Nørbæk 2008.03.02. 23:25:41

Nézz be egy "fövárosi" pszichiátriára 140 ággyal a legnagyobb (talán) Dániában. A férjem a Liaison-on dolgozik, ahol nincsenek fekvöbetegek csak ambualtórium, viszont van "tilsyn", ami a szomatikus osztályokon való konzultációt jelenti. Ez az ö specialitása. Korábban 3 évet a pszicho-ER-ben is dolgozott, mint osztályos szakorvos.

www.bispebjerghospital.dk/BBHpsyk-E.nsf/SkalKategorier/OmAfdelingen

www.bispebjerghospital.dk/BBHpsyk-E.nsf/SkalKategorier/SundhedsfagligInf
süti beállítások módosítása