2742-en jelentkeztek a 60 helyre.
Ebből 302-en első helyként jelölték meg Örebrot.
Ezzel az örebroi egyetem a 9. helyen áll az országban a lekeresettebb képzések listáján.
Az orvosképzés úgynevezett probléma alapú (problembaserat lärande)oktatás lesz,> ami egy "studentaktiv" metódus. A tanulónak jelentős részben saját felelőssége lesz, hogy elsajátítsa az anyagot. A tanulók csoportokba fognak tartozni ahol egy szakmai vezető segítségéval fognak a különféle témákon dolgozni.
A képzés négy stádiumra van felosztva.
I: szerv, sejt, molekula (1-2 termin)
II. Egészség és betegség (3-6 termin)
III. Diagnosztika, kezelés, megelőzés (7-9 termin)
IV. Elmélyülés a tanultakban (10-11 termin)
A képzés 5 és fél év.
A leendő képzésről már írtam korábban (1,2).

Start: 2011 január 24.

A megyei önkormányzat egyszeri 30 millio korona hozzájárulást ítélt meg az orvosképzés kialakításához.

A bejegyzés trackback címe:

https://psycho.blog.hu/api/trackback/id/tr532421379

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: fortnite v bucks hack 2018 2018.05.31. 05:57:59

Budapest Cruise Silverline - silverlinebudapestrivercruise

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

iatroz 2010.11.07. 23:53:18

Kedves Ildikó!

Gyermekgyógyász- allergológus szakorvos vagyok, magam is Svédországba készülök. Pár hete követem a blogodat, nagyon tetszik-bár amiket leirsz, igencsak elgondolkodtatnak a svéd eü rendszer működése felől (remélem, a gyermekgyógyászati rendszer jobban, értsd normálisabban fungál, mint a pszichiátria).
Most az örebrói orvosképzésről: a pudding próbája az evés. Ez a falat viszont igen rágós lesz. Nem tudom,mennyi időt jelent egy termin, de ahogy elnéztem, az alapozásra szánt idő aligha lesz elég az anatómia és élettan elsajátitására, anélkül pedig az egész nem ér semmit. Hogy fogja megérteni egy diák, bármilyen jó tutora van, hogy pl a túlsúly hogyan és miért okoz lúdtalpat, gerincferdülést és fejfájást (a sorrend tetszőleges), vagy hogy mi az az oralis allergia szindróma?
S egyáltalán, miért kell elhagyni a járt utat, amikor az remekül működik?

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2010.11.08. 08:05:08

@iatroz:
Ha elolvasod az örebroi orvosképésről írt korábbi irásokat, ott részletesebben szó van az egyes terminekről.Használd a " témák szerinti keresést" a jobb oldalon.

psycho.blog.hu/tags/orvosk%C3%A9pz%C3%A9s

Itt vannak az orvosképzésről a korábbi posztjaim.
Engem a kilinikai tantárgyak oktatása döbbentet meg. Szemészet 8 nap, neurologia 14 nap egy blokban. MÉg ha egész nap ezt is tanulják, ez akkor is nagyon kevés.
Egyébként üdv a fedélzeten.

iatroz 2010.11.08. 21:08:55

Kösz, utána olvastam. Kezdeti szkepszisem lassan meggyőződéssé alakult: ezek nem komplettek!
Szóval, mit fognak képezni (mert orvost, azt nem), kinek és mi végre? Gondolom, ismered a szakállas viccet, hogy a rendőrök miért járnak mindig hármasban.Az egyik egészségügyi káder majd megnézi a beteg torkát, a másik meghallgatja a tüdejét, a harmadik betáplálja az adatokat a gépbe és az Úristen majd meggyógyitja a beteget. Na, ez történik amikor a svéd nem akar "lika" lenni Európával. Sajnálom a lelkes svéd fiatalokat, amiért hülyét csinálnak belőlük. Egyáltalán, kinek a lázálmaiaban született meg ez a tanterv? Kétlem, hogy az illető(k) gyakorló klinikus(ok).

iatroz 2010.11.08. 21:40:59

Még valami. A 40-szeres túljelentkezés jelzi az orvosi hivatás társadalmi ("alsó" és "felső" szintű) presztizsét. MI anno 1988-ban Marosvásárhelyen igen meg voltunk illetődve a 11-szeres konkurrencián (amelyhez hozzá számithatjuk a mindenki által tudott, de hivatalosan soha el nem ismert numerus claususból kifolyó 2-3-szoros szorzót). Ma ugyanazon az egyetemen 1-2-szeres a túljelentkezés. Ja, a kezdő orvos fizetése, a legutóbbi közalkalmazotti bércsökkentés óta nem éri el a minimálbér szintjét, azaz 150 eurót! Ez is jelzi ugyanannak a hvatásnak a hivatalos presztizsét-bár, hála Isten, a betegek hozzáállása jobb (igaz, ezen a téren meg a para ront sokat)

Grifftojás 2010.11.09. 23:32:43

@iatroz:
hmm :) nos konnyen lehet, hogy igazad van, viszont ha "tul akarsz elni" Svedorszagban, ajanlatos az alabbit is figyelembe venned:

en.wikipedia.org/wiki/Jante_Law

:D

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2010.11.10. 00:19:52

Való igaz hogy a Jantelagen segíti a túlélést Svédországban, de sajnos nem segíti a betegeket a valós túlélésben.
Egy bizonyos szintig segítenek a nagyon pontos riktlinjen-ek,az orvosi számítógépes programokba betáplált konkrét utasítások, de sajnos nem minden beteg és betegség ismeri a riktlinjeneket.Főleg ha azokat a Socialstyrelsen dobja ki és változtatja 3 havonta.

Grifftojás 2010.11.10. 02:13:20

@szil5: Nem akarlak hergelni, csak ugy kerdezem. Szerinted az esetek mekkora reszeben van szukseg valodi orvosra egy szakertoi rendszer es egy operator helyett?

szabszi · http://psycho.blog.hu 2010.11.10. 21:37:42

@Grifftojás: nem tudom lattal-e mar beteget (vagy akar elo embert), de ha igen akkor gondolom te is tudod hogy egy betegseget nem konnyu "checklist" alapjan gyogyitgatni. Tudom, hogy a svedek megprobaljak a vårdråd rendszerrel, de sajat boren is tapasztalja az ember, hogy eleg alacsony a hatasfok. Nyilvan az orvos is hibazhat, foleg a kepzetlen, gyakorlat nelkuli, de megiscsak testreszabottabb kezelest/ellatast kaphat a jo ember ha veletlenul eljut a rendelobe/korhazba. Szoval a kepzetlen orvossal ekvivalens lehet a vårdråd, de egy tapasztalt orvos (vagy akar egyeb eu. szemelyzet) nem helyesitheti semmilyen "szakertoi" rendszer es egy operator.

Grifftojás 2010.11.19. 02:13:57

@szabszi: hmm
Nem allitottam, sot meg csak nem is kerdeztem, hogy feler-e barmi is egy tapasztalt orvossal. Azt kerdeztem, hogy az esetek mekkora reszeben van ra szukseg.
Amugy a "szakertoi rendszer es operator" leggyakoribb megjelenesi formaja (az en tapasztalatom szerint) egy vastag orvosi kezikonyv es egy orvos aki nincs a helyzet magaslatan. Ebben az esetben pedig leginkabb egy olyan uj modon kepzett orvosra gondoltam operator cimszo alatt, aki a fentebb emlitett osszefuggesekkel nincs teljes mertekig tisztaban.
Emlekszem annak idejen a rezidensek, medikusok bpi tunteserol szolo cikkek es hozzajuk tartozo parezer hozzaszolas elolvasasa utan teljesen elment az eletkedvem. Szoval mi sem all tavolabb tolem, mint forumvitat kezdemenyezni...

szabszi · http://psycho.blog.hu 2010.11.19. 07:42:13

@Grifftojás: rosszul megfogalmazott kerdes volt. nem is lehet ra jol valaszolni, bar ha akarnad akkor ertened :P. Ha mondjuk elrontanak benned/nalad valamit akkor eleg a szakertoi rendszer es az operator vagy nem?

evergo 2010.11.24. 08:46:52

Grifftojás

Egy képzett, tapasztalt orvost nem lehet kiváltani egy operátorral, aki sémák alapján dönt. A sémák egyszerü, komplikációmentes helyzetben jó támogatást adhatnak, de nem számolnak bármiféle felmerülö eltéréssel. Kell az a szükséges plusz, amit egy orvos tudása és tapasztalata jelent. Nem azt mondom, hogy egy jól képzett tapasztalt növér nem tud ellátni, megvizsgálni egy beteget, de egy beteg vizsgálatához és a terápiás konzekvenciákhoz vezetö diagnózis felállitásához kell az orvos. Klasszikus példa volt a 90-es évek elején a délszláv háborúban egy magyar orvos története - a beteget a hiperszuper felszereltségü amerikai tábori kórházban végigfuttatták a teljes vizsgálati soron, de nem tudtak belöni egy diagnózist. Egy magyar sebész átnézte a vizsgálati anyagokat, majd megvizsgálta a beteget manuálisan - nem típusos vakbélgyulladása volt, ami nem hozta a vakbélgyulladás tipusos tüneteit.

Grifftojás 2011.01.04. 03:02:41

@evergo: Oke, ertem. Megint mondanam azert, hogy nem is allitottam, hogy kivaltana az orvost az "operator". (Peldaul azert mert nem gondolom igy! :)
Arra gondoltam, (ez az en elkepzelesem, nem tudom tenyleg igy van-e, errol szolt a kerdes) a leggyakoribb orvos latogatas nem igenyel "valodi" orvost, mert egyszeru esetekrol van szo. Persze ertem, hogy a bonyolult eset sem a homlokan cimkevel jon be, de igy viszont a dragan kepzett nagy tudasu orvos, unottan ul es ismetelgeti, hogy "otthonmarad, teat iszik, lazcsillapitot szed".
szabszi: Ha elrontanak valamit, akkor arra gondolok, hogy a leheto legjobb orvost kellett volna felfogadnom az osszes felretett penzemen :) kar, hogy nem lehet elore tudni. De azert, ha egy szimpla ugyben orvoshoz megyek akkor a szimpla valaszt fogom kapni az orvostol is, es nem fog gyanakodni a bal szemem furcsa remegesebol, mint MD House, valami trukkos extrara, nem?
süti beállítások módosítása