Megjártam Egyiptomot és Magyarországot, holnap újra csatarendbe állok. Átmenetként egy kis tudomány holnap Karlstadban, aztán hajrá.

Visszatérve, a kollegáktól hallottam a mostani helyzetről, ami a júniusi ügyeleti beosztás kapcsán pattant ki.
Azt eddig is tudtuk, hogy a nyár nehéz lesz, de mostantra kiderült, hogy valamiért elfogytak a nem-szakorvos  kollegák (AT és ST läkare), akik a primärjourt (tehát a benti az örebroi jourmottagningon ügyelő ”Kicsik”) szokták csinálni. Valakinek az az ötlete támadt, hogy beosztják az eddig háttérügyeletet adó szakorvos kollegákat, bentre szambázni egyedül. Senki ne értse félre, nem a munka a büdös!  Aki otthonról jött és  havi 6-8 ügyelethez volt szokva, az ettől azért nem ijed meg. A probléma az, hogy az érintett orvosokkal (a svéd szokásoktól igen eltérően) nem beszélték meg, és az utolsó pillantban agyalták ki, május közepén.
Aki elolvasta az örebro megyei ügyelet szerveződéséről írt írásomat (aki nem, az tegye gyorsan meg! Megtalálható a februáriak között) az megérti, hogy ha szakorvosként   „kis  ügyeletes" nélkül, én fogadom a ügyeletre betömegelő betegeket, akkor hogy utazom ki Karlskogába, vagy Lindesbergbe, ha mondjuk kényszerkezeléssel kapcsolatos, csak szakorvos által végezhető dolog adódik? Ha meg kiutazom, ki fogadja a betegeket? Szóval az itteni működési rend az, ami nem  engedi meg az efféle felállást.
A havonkénti megyei vezetői összejöveteleken ugyan néha elhangzott, hogy nehéz beosztani a primärjourt, de azért az valahogy nem derült ki, hogy szinte egyáltalán nem lesz nyárra beosztható orvos. Minden hónap 1. hétfőjén több órát ülünk és beszélünk, sokszor teljesen felesleges dolgokról, most meg csak úgy hipp-hopp helyzet lett. Dolgoznak a megoldáson, mondja a megyei nagyfőnök. Tárgyalnak valami bérorvossal, aki ilyen benti ügyeleteket vállalna, de ha ez csak egy ember, akkor még semmi nem lesz megoldva. Ez az ügyeleti része. 
A másik, a működő ágyak száma nyáron. Na ez is elég vicces lesz.
Lindesberg továbbra is csak 7 ággyal megy 18 helyett (nővérhiány). Örebroban a két   általános psychiátriai osztályból, az egyiket nyárra bezárják, mert  személyzet hiányában nem tudják mind a kettőt működtetni. Mint évek óta mindig, a két kisvárosi osztály felváltva bezár egy-egy hónapra. Most mi kezdjük, júliusban Karlskoga zár be és  betegeink, akiket nemtudunk hazaküldeni, áttelepednek Lindebergbe (összesen 7!!!! ágy a 2 városnak, bár tárgyalások folynak bérnővérekkel, de több mint 2 hónapja még nem oldódott meg). Agusztusban a lindesbergi betegek jönnek hozzánk, hogy az ottani személyzet is tudjon szabadságra menni.
Ahogy mondani szokták, erre befizetek. Csak az a baj, hogy ezt nem kívülről szemléljük, hanem véresen rajtunk fog csattani. Legfőképpen persze a betegeken, akik tulajdonképpen meglepő türelemmel viselik a megpróbáltatásokat.
Ősszel majd elmesélem hogy éltük túl. Nyugi, addig azért irok majd sok mindenről.
Remélem, azért maradt aki olvas még. Továbbra is várom a kommenteket, hogy tudjam a vonal másik végén is van valaki. Van valaki?


Végül egy szegedi volt-kollégám ajánlotta ezeket az északi előadókat (norvég és izlandi), hogy ne maradjatok zene nélkül:

https://youtube.com/watch?v=sHhVydgvuAc


https://youtube.com/watch?v=okLCurB1lJw

A bejegyzés trackback címe:

https://psycho.blog.hu/api/trackback/id/tr6487277

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HZ · http://nagyvilag.blog.hu 2008.05.26. 09:02:14

Itt a vonal másik vége.
Kitartást a nyárhoz!

Livia 2008.05.26. 15:32:14

Mintha, csak Magyaroszagon lennel, nem?
:)))
Kerj cserebe dupla, tripla szabadsagot, illetve emeljek meg a penzt.

szil5 2008.05.26. 18:49:33

Ténlyeg magyarosan csinálják, nem gondolnak extra dijazást adni. A nővérkérdést is pénz nélkül akarják megoldani.

Attila · http://ungersklakare.blogol.hu 2008.05.26. 20:52:21

Azért nincs nővér, mert sztrájk van, vagy amúgy sincs?

szil5 2008.05.26. 21:39:59

Amugy sincs, mert az unios munkaidő szabályozás szerinti évi 200 óra túlmunkát gyorsan ledolgozták, látszámbővités pedig nincs. A Lindesbergi fönök a bezárás előtt már hónapokkal kongatta a vészharangot, de senki nem hallotta meg.Most majd dupla annyi pénzt kifizetnek bérnővéreknek.
süti beállítások módosítása