szil5 2008.05.05. 21:48

Nobel Karlskogában

 

Ígértem, hogy írok Nobelről és Karlskogáról.
Nobel akit Európa leggazdagabb bohémjének tartottak, élete utolsó három évét Karlskogában töltötte. Megvásárolta a Björnbors Herrgård-dott, uradalmat a rajta álló  épülettel, ami az utolsó otthona lett. Itt működik napjainkban a Nobel múzeum. Több állandó kiállítás találhato benne. A birtokot Nobel 1894-ben vásárolta meg és újitotta fel.  A bútorokat Stockholmből hozatta, a tapétákat Angliából rendelte. Az épületet 1972-ig lakóépületnek használták, eztán alakították ki a múzeumot az eredeti bútorokkal és némi korabeli kiegészitéssel. Itt építette fel a laboratóriumát, ahol intenzív kutató és fejlesztő munkát végzett. Az épületben ma az eredeti berendezés és felszerelés található meg felújitott formában és itt található Nobel műszaki könyvtára is A legismertebb találmánya a a Dinamit, de neki köszönhetjük műselyem, műbőr és a szintetikus gumi gyártásának módszerét is. Tökéletesítette a varrógépet, kifejlesztett egy ejtőernyős fényképezőgépet tartalmazó rakétát, amivel légi felvételeket lehetett csinálni. Kb 300 bejegyzett szabadalma volt. Megvásárolta a karlskogai (ma is létező) Bofors gyárat, ami főleg  vasércfeldolgozással foglalkozott. Itt ágyúkat gyártott.
Nobel jelentőset alkotott a precíziós öntés területén is. A múzeum szabadtéri részén látható óriási hajócsavar példázza ezt. Végrendelétben a vagyonát egy alapítványra hagyta, avval, hogy hozzzák létre a Nobel díjat. Az ekkörül folyó jogi viták ismertek. A végső birósági döntés itt Karlskogában született meg. Az akkori Bíróság épületében ma művészetek háza üzemel. A herrgård területén található még az ipari múzeum is ahol  bepillantást nyerhetünk a  Bofors gyár 350 éves múltjába.
A Nobel Múzeum június és augusztus között van nyitva. Részletek a weboldalukon megtalálhatók.

Mégtöbbet megtudhatunk a Nobellel készült riportból.

Egy rövid film Karlskogáról amiben a Nobel múzeum is látható.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://psycho.blog.hu/api/trackback/id/tr61455683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Livia 2008.05.07. 17:39:25

Ha jól emlékszem (azt hiszem még Te mesélted Ildi), hogy Nobel felrobbantotta az apját? Persze, lehet, hogy csak valamit férleértettem.

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2008.05.07. 20:07:23

Amikor először jártunk Karlskogabbna, akkor vittek el bennünket a muzeumba. Ott hangzott el valami ilyesmi, hogy egy robbantásnál meghalt a testvére, az apja pedig valszeg emiatt nemsokkal később strokot kapott. Kerestem erre vonatkozó korrekt adatot, de most nem találtam, ezért nem írtam erről semmit. Ha valami elfogadható infóra bukkkanok, akkor visszatérek rá.