szil5 2008.05.05. 21:48

Nobel Karlskogában

 

Ígértem, hogy írok Nobelről és Karlskogáról.
Nobel akit Európa leggazdagabb bohémjének tartottak, élete utolsó három évét Karlskogában töltötte. Megvásárolta a Björnbors Herrgård-dott, uradalmat a rajta álló  épülettel, ami az utolsó otthona lett. Itt működik napjainkban a Nobel múzeum. Több állandó kiállítás találhato benne. A birtokot Nobel 1894-ben vásárolta meg és újitotta fel.  A bútorokat Stockholmből hozatta, a tapétákat Angliából rendelte. Az épületet 1972-ig lakóépületnek használták, eztán alakították ki a múzeumot az eredeti bútorokkal és némi korabeli kiegészitéssel. Itt építette fel a laboratóriumát, ahol intenzív kutató és fejlesztő munkát végzett. Az épületben ma az eredeti berendezés és felszerelés található meg felújitott formában és itt található Nobel műszaki könyvtára is A legismertebb találmánya a a Dinamit, de neki köszönhetjük műselyem, műbőr és a szintetikus gumi gyártásának módszerét is. Tökéletesítette a varrógépet, kifejlesztett egy ejtőernyős fényképezőgépet tartalmazó rakétát, amivel légi felvételeket lehetett csinálni. Kb 300 bejegyzett szabadalma volt. Megvásárolta a karlskogai (ma is létező) Bofors gyárat, ami főleg  vasércfeldolgozással foglalkozott. Itt ágyúkat gyártott.
Nobel jelentőset alkotott a precíziós öntés területén is. A múzeum szabadtéri részén látható óriási hajócsavar példázza ezt. Végrendelétben a vagyonát egy alapítványra hagyta, avval, hogy hozzzák létre a Nobel díjat. Az ekkörül folyó jogi viták ismertek. A végső birósági döntés itt Karlskogában született meg. Az akkori Bíróság épületében ma művészetek háza üzemel. A herrgård területén található még az ipari múzeum is ahol  bepillantást nyerhetünk a  Bofors gyár 350 éves múltjába.
A Nobel Múzeum június és augusztus között van nyitva. Részletek a weboldalukon megtalálhatók.

Mégtöbbet megtudhatunk a Nobellel készült riportból.

Egy rövid film Karlskogáról amiben a Nobel múzeum is látható.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://psycho.blog.hu/api/trackback/id/tr72455683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Livia 2008.05.07. 17:39:25

Ha jól emlékszem (azt hiszem még Te mesélted Ildi), hogy Nobel felrobbantotta az apját? Persze, lehet, hogy csak valamit férleértettem.

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2008.05.07. 20:07:23

Amikor először jártunk Karlskogabbna, akkor vittek el bennünket a muzeumba. Ott hangzott el valami ilyesmi, hogy egy robbantásnál meghalt a testvére, az apja pedig valszeg emiatt nemsokkal később strokot kapott. Kerestem erre vonatkozó korrekt adatot, de most nem találtam, ezért nem írtam erről semmit. Ha valami elfogadható infóra bukkkanok, akkor visszatérek rá.
süti beállítások módosítása