Tegnap este irtam egy újabb mailt a felmerült kérdésekkel, ma reggel 8-kor megkaptam a választ. Van azért ami nagyon olajozottan működik, sajnos nem az egészségügyben.
Nekünk Svédországban élőknek ez fontos, de nemsokára más témák is jönnek, kitartás!
A kérdések ugyan személyesek, amikre a választ kaptam, de remélem azért mindenki talál benne valami hasznosíthatot!


Hej igen!

Din sambo kan visa svar pĺ ansökan, när man har sökt arbete brukar man fĺ ett svar som bekräftar att de mottagit ansökan och senare ett besked om att tjänsten har tillsatts av annan sökande.

Förlĺt att jag svarade hyra, jag antog att det var en hyreslägenhet, du fĺr dra av eventuell avgift och driftskostnader. Om du har lĺn pĺ lägenheten fĺr du ju dra av ränta under inkomst av kapital oavsett om du har rätt till avdrag för dubbel bosättning eller ej. Eftersom det är pĺ grund av ditt arbete som kostnaden har uppstĺtt är det du som ska yrka avdrag för dubbel bosättning.

Din sambos flygbiljetter är avdragsgilla för honom.

Enligt dubbelbeskattningsavtalet mellan Sverige och Ungern (SFS 1982:985) menas med ungersk skatt: inkomstskatterna, vinstskatterna, den särskilda bolagsskatten, byggnadsskatten, byggnadsvärdesskatten, markskatten, bidraget till kommunal utveckling, skatten pĺ utdelning och vinstdistribution frĺn rörelsedrivande bolag. Avtalet kan hämtas pĺ Skatteverkets hemsida - www.skatteverket.se - skriv dubbelbeskattningsavtal i sökrutan.

Kopia av ungersk deklaration bör bifogas, men det viktigaste är ungersk skattsedel som visar beskattningsunderlag och skatt. Den finns kanske inte ännu, men den kan skickas in senare. Det skulle underlätta om han lämnar en redogörelse för sina inkomster och beskrivning av arbetet och var det har utförts pĺ svenska eller engelska.

A bejegyzés trackback címe:

https://psycho.blog.hu/api/trackback/id/tr89439959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HZ · http://nagyvilag.blog.hu 2008.04.25. 21:24:26

Szervusz Doki/Zsolti!
Mint tapasztalt svédországi magyar rókát, szeretnélek a következő gyakorlati dolgokról megkérdezni (a család most költözik ki, nem tudunk svédül):
- Körzeti orvosokat hol lehet fellelni? Konkrétan Vallingby környékén..
- Az orvosi ellátás hogyan működik egy svédországban dolgozó családtagjainak? Konkrétan a gyermekem mire jogosult? Mennyibe kerül neki orvoshoz menni, a felírt gyógyszerekre kap tb támogatást? (A feleségem otthoni gyesen van még egy darabig)
- Ha nem téged kellene ilyennel zaklatnom, hol kaphatok ilyen infókat?
Kösz: H.Zoli

HZ · http://nagyvilag.blog.hu 2008.04.25. 21:25:51

Ja, ez nem a Zsolt blogja, ne haragudj, az a evergo.blogol.hu. De ha tudsz ebben segíteni, megköszönném.

szil5 2008.04.25. 22:40:52

Szia!
Azt nem írtad, hogy kerül ki a család. Szerintem attól függ minden, hogy miért költözöl Svédországba. A blogokat iró orvosok így mi is ,kész szerződéssel, dolgozni jöttünk ide. (feltétel volt egy felsőfoku nyelvvizsga) Ez nekünk a következőket jelentette. Regsiztrálták az egész családot Svédországban. Kaptunk svéd személyigazolványt, személyi számot (az egész calád) Minden ellátásra ugyanúgy jogosultak vagyunk mint bármelyik svéd állampolgár. Állampolgárság természetesen nem jár, de a gyakorlatban nincs különbség, legalábbis eddig nem botlottam ilyenbe. Állást leginkább is csak az tud itt szerezni, aki beszéli a nyelvet. Amig a párom angol nyelven küldözgette a pályázatait, mégcsak válaszra sem méltatták. Amióta svédül írja, legalább udvarisan téjékoztatják, hogy kössz, de már betöltöttük.
Olyan tipusu háziorvosokat mint otthon ne keress! Az alapellátás is eléggé centralizálva van. Úgynevezett egészségházak, Vårdcentralok vannak. Nagyon kevés az orvos az alapellátásban is, itt Karlskogában nem sok esély van ugyanavval az orvossal kétszer találkozni. Legtöbbször el sem lehet jutni az orvosig a tanácsokat adó növérnél már elakadsz. Gyemrmek- körzeti ellátás nincs, a felnőtt rendelésre kell vinni őket. Csak nagyon speciális esetben küldik tovább szakorvoshoz. Még jó, hogy mindig azt tanultuk a gyerek nem kicsi felnőtt. Szóval itt azt a fajta gyerekellátást ami otthon van ne keresd! Nagyon hosszúak a várolisták. Ha rám hallgatsz akkor mindenképpen megtartod az otthoni Társadalomiztositónál is a jogviszonyodat. Néha egyszerübb hazamenni, mint itt kivárni valamilyen ellátást.Vizitdij van, de csak a felnőtteknek Ezek az első irásaimből kiderülnek. Remélem még Zsolt is kiegészíti az informátiokat.Kronoberg megyébe most költöznek ki a nyelvtanfolyam végeztével magyar háziorvosok, várjuk a hozzászolásaikat majd.

HZ · http://nagyvilag.blog.hu 2008.04.25. 23:59:44

Köszönöm szépen a gyors választ.
Én egy helyi cég alkalmazottjaként kerülök ki, de csupa béna ember van a cégnél és semmit sem bírnak elintézni nekünk. A lényeg, ha a családot is regisztráltatjuk, a fentiek alapján úgy tűnik rendben lesz minden.
A legjobbakat: H. Zoli