1,
2008.04.08. tv4nyheterna.se
Lärareutbildningar får icke godkänt   (Nem kap bizonyítványt a tanárképzés)
Ez egy rövid kis cikk amiben a következő áll:
Minden 3. tanárképző olyan alacsony színvonalú, hogy nem vizsgáztathatna, nem adhatna diplomát a Felsőoktatási Hivatal szerint. A vizsgálat szerint a tanárképzés elégtelen és követelmény nélküli. A diákok simán átcsúsznak a képzésen a szükséges tudásszint nélkül.
26 tanárképzőt vizsgáltak. Különösen a matematika szakos tanárképzés  nagyon alacsony szinvónalú, igen kevés oktató vesz részt  kutatásban. A legtöbb kritizált tanárképző alig követel valamit a diákjaitól.
Az érintett intézmények egy évet kaptak hogy változtassanak a helyzeten, emeljék az oktatás színvonalát, egyébként elveszthetik a viszgáztatási jogukat.

2,
A kormány szakértői csoportja szerint a jövőben változtatni kell azon, hogy a gimnáziumokban csak 3 tantárgyból  (matematika, svéd, angol)  legyen kötelező bizonyítványt  kapni. (megjegyzés:eddig ha ebből a 3-ból "megfelelt" értékelést kaptál, akkor gyakorlatilag elvégezted a  gimnáziumot, érettségi vizsga nincs). A javaslat szerint 8-12 tantárgy-ból kell majd megfelelni.

3,
Hétfőn föräldramöten - szülői értekezleten voltam az iskolában.  Itteni szokás szerint  csoportokban dolgoztunk. Filctollal  fel kellett írni, nagy fehér lapokra hogy mit csinálnak a gyerekek a szabadidejükben. Nagyjából minden lapon az első helyen állt a TV-nézés és a számítógépes játékok, majd következett a foci és a kerékpár. Egy másik lapra azt kellett összeszedni, hogy mi a probléma a szabadidő hasznos eltöltésével. Itt minden csoport az írta fel elsőnek, hogy bárhova íratják be a gyereket akkor túl hosszú a várakozási lista. A végén a lapokat gondosan összegyűjtötték. Majd mötek (megbeszélések) sorozatán keresztül levonják a következtetést, hogy túl sokat néznek tévét és túl hosszúak a várólisták a szabadidős programokra. Na de erre még várni kell.
Ez a KÖ - sor kérdés itt egy agyrém. Nem elég az egészségügyben, de már a gyerekek szabadidős programja is várólista szerint megy.
Előtte szombaton Alexandrával a Kulturskolan nyílt napján voltam. Kipróbált majdnem minden hangszert, de mivel a házzal egy zongorát is kaptunk, gondoltam beíratom zongorázni. Ez meg is történt, de közölték, hogy másfél-két éves a várólista. Megoldjuk, addig furulyázni fog.
A szülői értekezlet utolsó napirendi pontja az volt, hogy a tanárnő tájékoztatott bennünket, hogy Karlskoga kommun karcsúsitásokat fog végrahajtani az oktatásban, ami különösen a kis iskolát érinti nagyon hátrányosan. A mi iskolánkban 4 status szűnik meg, bizonyos tantárgyakból összevont oktatás lesz több osztály között.
Kérte a szülőket, hogy - annak ellenére, hogy lapok le vannak játszva - emeljük fel a hangunkat, fogjunk össze , írjunk a kommunnek, tiltakozásunknak adva hangot.

Pisa felmérés ide, Pisa felmérés oda valami bűzlik Svédországban (is.)

A bejegyzés trackback címe:

https://psycho.blog.hu/api/trackback/id/tr52419118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Igelkott 2008.04.10. 22:24:47

Nekem szabadidőről majdnem mindig a sport jut eszembe és azt nem tudom elképzelni, hogy a foci/bandy/jéghoki/curling/tájfutás/sakk egyesületben elhajtanának bárkit is mert várólista van.
Milyen szabadidős programra van várólista még?

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2008.04.10. 22:37:40

Hát ez konkrétan a Kulturskola programjaira vonatkozott, zene és különféle táncok. Az én gyerekkoromban, otthon azért ezekre sem kellett várni. Sportolni azt téynleg lehet minden mennyiségben. Talán ez az egyetlen ami fontos az iskolában. Rendszeresen járnak ki a környékbeli erdőkbe, akkor is ha zuhog az eső. Az elsős gyerekeket símán elsétáltatták télen a 4 km-rel arrébb levő sportcsarnokba korcsolyázni, úgy 2 orácskát. Igaz az elsősőket visszafelé busszal vitték, csak a többiek gyalogoltak.Gábor fiamékat szeptemberben egy oylan "érezzük jól magunkat a szabadban" napon , amipor kint kb 15 fok volt és zuhogott az eső a tanár ruhástól és cipöstől belehajtotta őket a tóba fürdeni csak úgy buliból. Igaz ő ment elsőnek. Az oreintéring is része a testnevelés óráknak. Szóval ez a része rendben van.

Szabolcs 2008.05.02. 11:56:32

Beszelgettem ismerossel a sved oktatas furcsasagairol es szoba kerult a PISA felmeres, felmerult a kerdes a helyezesekrol.
Akit erdekel, vegig raghatja magat a kiadvanyon es megtalalja benne a ranglistat:

www.pisa.oecd.org/dataoecd/15/13/39725224.pdf

süti beállítások módosítása