Na itt dolgozom én. Májusban lesz 2 éve. El sem hiszem, olyan gyorsan eltelt ez az idő.  Még élesen emlékszem az első nap (bocs,hónapok)szorongására,szó nem jött ki a számon. Még jó, hogy a valós első hét az ügyintézésből állt. A megyei személyzetis jött velünk-adóhivatal, társadalombiztositó, fényképész, személyigazolvány stb. Ez volt a bemelegítés. Nekünk már annyival könnyebb volt a helyzetünk, hogy az előző évben már kijött ide 4 orvos.Volt kitől magyarul kérdezni. Aki csak svédek között dolgozik az tudja igazán, hogy mennyire nehéz a kezdés (és a folytatás). Az elején még jártak ide svéd bérorvosok, hyrläkare-k, de mostanra már egy sincs. Csak a 6 magyar psychiáter. Jöttek is csodánkra újságírók, híresek lettünk gyorsan. Még a tv.-ben is volt egy riport a magyar csapatról.
A klinika, mint mindenütt Svédországban, a járóbeteg ellátásra fókuszál. Az otthonihoz viszonyítva meglepően kis ágyszámú fekvőbeteg osztályok vannak. 

A felépítés a következő:

A legfőbb főnök a verksamhetschef (legtöbbször nem orvos hanem nővérből illetve egyéb szakmabeliből kiképződőtt vezető). Igy van ez nálunk is.  
Ha a verksamhetschef nem orvos, akkor van egy osztályvezető főorvos (Chefsöverläkare) is mellette, ez lennék most én. És van egy klinika vezetőségi stáb (kliniksledning) aki belőlünk és a négy részlegvezetőből (enhetschef) áll. Minden második héten összeülünk és megbeszéljük az ügyes-bajos dolgokat.

Carina (a verksamhetchef) és én a megyei vezetőségi  csapatnak is tagjai vagyunk.  Havonta egyszer Örebroban ülünk és éppen megváltjuk az (Örebro megyei psychiátria)világo(á)t. De tényleg, erről majd még írok.
Az osztályvezető főorvosság itt egész mást jelent, mint otthon. Az a fajta feudális hierarchia, ami otthon van, az itt elképzelhetetlen. Mindenki dolgozik, teszi ami az ő dolga, de nemigen jelent ez fölé és alárendeltségi viszonyt. A legfőbb feladata itt egy CHÖL-nek a kényszerkezelések (LPT- Lagen om Psykiatriskt Tvångsvård) és egyéb jogi dolgok felügyelete és persze ezért a felelősség vállalása. Emelett az orvoscsoport vezetése és a medicin ansvar (felelősség).

Az említett 4 részleg a következő:

Administrativ enhet (egység): 1 részlegvezető és 4 orvosírnok, akik főleg diktálás után írnak, vezetik a receptiot és még sok mindent mást is elintéznek.
Akut fekvőbeteg részleg (14 ágy): 1 részlegvezető (psychiátriai ápoló), 1,5 orvos (mivel én itt is és a járóbeteg részlegen is dolgozom), 9 nővér, 11 psychiátriai ápoló.      A nővérek itt főiskolai képzést kapnak, a psychiátriai ápolók nem rendelkeznek eü képzettséggel, hanem valami nagyon alapszintű psychoterapiás képzést kapnak.(én rosszmájúan betanított társalkodónak hívom őket). Amúgy értik a dolgukat, tulajdonképpen hiányt töltenek be, és nagy segitségére vannak a betegeknek.
Öppenvårds mottagning (járóbeteg részleg): 1 enhetchef (nővér), 3 stabilan itt dolgozó orvos + 1 orvos aki psychosis gondozóban dolgozik, de részmunkaidőben itt is fogad beteget és én aki szintén felesben a fekvőbeteg osztályon és itt is dolgozom, 6 psychologus, 3 kurátor, 4 munkaterapeuta, 4 nővér és 1 gyógytornász.
Charlottateamet (psychosis gondozó): 1 részlegvezető, 4 nővér, 8 psychiátriai ápoló és a már említett orvos kollega.

Az egyes részlegek működéséről majd legközelebb írok részletesebben és akkor teszek fel képeket is.

A bejegyzés trackback címe:

https://psycho.blog.hu/api/trackback/id/tr24388484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása